Câteva idei despre Black Friday 2019

Recomand aproape oricui are de făcut o achiziție importantă (material) să ia în considerare ca acea achiziție să o facă (surpriză!) la un preț bun. În multe ocazii, una din cele mai bune zile în care să faci asta e ziua în care eMAG organizează Black Friday. Pot fi și alte ocazii, desigur.

Mai jos, câteva idei pe tema aceasta.

Probabil din motive logistice (să ajungă cu siguranță cadourile înainte de Crăciun, și uneori înainte de Sf. Nicolae), eMAG organizează Black Friday ceva mai devreme în luna noiembrie față de cum are loc ziua respectiva pe plan internațional. Deci, de obicei, cel puțin în ultimii ani, sunt mai multe „Black Friday”.

Există și unele magazine din România care organizează ziua în altă zi decât eMAG-ul, uneori în perioade complet diferit (Altex au acest obicei; F64 au Black Friday PRO).

Există și alte zile de reduceri – Cyber Monday (lunea imediat după Black Friday), Prime Day (o zi de obicei din iulie organizată doar de Amazon, cu filialele lui Internaționale), Singles Day (China).

Din experiențe personale, dacă ai de cumpărat un obiect de Black Friday, e bine să nu ai un model specific, ci niște specificații generale. De exemplu, dacă vrei un model specific de telefon / televizor / cameră foto este destul de probabil ca din toate magazinele care listează acel produs unul din ele să aibă promoție la acel produs. Dar, din căutări și experiențe personale, acea reducere e destul de mică. Dacă însă mergi pe principiul „vreau un telefon / televizor / cameră foto care să aibă niște specificații generale cam așa”, vei avea, probabil, mai mult succes în a găsi o reducere bună.

Este cel mai bun preț al unui produs de Black Friday?

 • eMAG au pe pe primele pagini niște produse cu reduceri de top. În general, aceste produse au prețuri foarte bune, mai bune decât în altă perioadă.
 • Tot ei au și o listă de top-de-top, produse pe care le anunță anterior prin bloggerii cu care au parteneriate. Astea sunt niște produse atât de ieftine, că merită chiar să cumperi produse și să le revinzi ulterior (dar acele produse se epuizează foarte rapid).
 • F64 au de Black Friday (normal și cel PRO) prețuri foarte bune la camere foto.
 • Amazon.co.uk sau Amazon.com (și filialele lor din alte țări, am cumpărat de Black Friday doar din Italia, dar au filiale și în alte țări cu livrare în România – Franța, Germania, de exemplu) au promoții foarte bune de Prime Day sau Black Friday.
 • Pe de altă parte, cei de la Samsung au uneori următoarea politică (observată de mine) – lansează un telefon în lunile ianuarie – mai ale unui an, ulterior au loc mici reduceri de preț, apoi nu mai au o perioadă, de Black Friday prețul scade masiv, apoi prețul rămâne la acea valoare. Din punctul meu de vedere, asta e o mică înșelătorie, practic e o reducere care ar fi survenit în mod natural, dar câteva luni bune înainte de noiembrie acel preț e păstrat la nivel înalt în mod artificial.
 • Apoi, există preț standard, există preț de Black Friday, și poate fi și un preț mai mic, imediat după. Am observat asta la un singur produs în 2018, din cele urmărite de mine.
 • Revin la ideea „vreau un telefon”. Dacă e luna mai, și mai poți aștepta 6 luni înainte de a cumpăra un telefon, poate fi o idee bună să amâni achiziția până de Black Friday, unde, cu siguranță, vei găsi un preț aproape sigur cel puțin la fel de bun ca orice ai lua într-o zi obișnuită din mai. Dar garanția cu „de Black Friday e cel mai mic preț” pentru mine nu există. E un preț bun, de multe ori se justifică așteptarea de câteva luni.

De unde să cumperi? (vorbesc din experiențe personale aici)

 • Cărți electronice în limba engleză de pe Amazon.co.uk sau Amazon.com. Nu au însă foarte multe reduceri, recomand abonarea la Gold Box Deals la aceste două site-uri și urmărirea constantă a promoțiilor.
 • Cărți fizice sau DVD-uri cu filme în engleză nu am găsit foarte multe la preț bun. Pentru cărți în limba engleză – puteți comanda cam oricând de pe Amazon.co.uk sau Amazon.com, sunt foarte puțin reduceri disponibile. Pentru DVD-uri recomand abonarea la un serviciu de streaming, mi se pare o variantă mai OK decât cumpărarea de DVD-uri. Nu folosesc astfel de serviciu, merg la cinema (pentru ultimele filme). Cele mai vechi – deocamdată nu le urmăresc.
 • Electrocasnice, electronice, telefoane mobile, laptopuri – în general, cei de la eMAG au prețuri foarte bune. Dar sunt de urmărit și alte site-uri mari. Vedeți liste de site-uri de comerț electronic aici », aici », sau aici ».
 • Legat de eMAG – au și eMAG marketplace, un loc unde vânzători externi eMAG aleg să își comercializeze produsele. Cu alte cuvinte, cumperi de pe site-ul eMAG.ro, dar vânzător e o altă entitate juridică. Ei, aici e mai complicat cu livrarea, de obicei livrarea se plătește, și cel puțin pentru comenzi mici, s-ar putea sa nu acopere costul reducerii. Am cumpărat într-un an un produs de la un astfel de furnizor doar pentru motivul că reducerea de Black Friday anula costul livrării, dar măcar nu mai mergeam până la un punct de colectare comenzi să ridic comanda. Nu e însă o tranzacție din care am ieșit foarte încântat.
 • Camere foto – recomand aproape mereu F64, au în general cele mai bune promoții.
 • Cărți de pe Târgul Cărții, Librărie.net, Libris, Elefant (uneori, marketingul acestora din urmă nu e pe gustul meu). Trei articole pe tema achiziției de cărți din online: 1, 2, 3.
 • Audio de pe AV Store.
 • „Altele”. Ei, aici limita e imaginația. Am comandat în anii trecuți produse și pentru alte persoane. În general, le-am cumpărat de pe eMAG. Nu am un răspuns rapid la ce „altele” poți cumpăra, altul decât să faceți o mică cercetare de piață înainte de achiziție, să vedeți cam care sunt prețurile, să vă informați despre producătorii produselor și despre cei care le comercializează.

Despre garanție:

 • Am cea mai mare încredere în garanția produselor vândute de PC Garage. Pe locul 2 eMAG, pe 3 F64. Am interacționat cu serviciul de garanții cel puțin de 2 ori la aceste magazine. Am auzit lucruri rele, fără sa fi testat, despre garanția celor de la CEL.ro (include și Marketonline, Mediadot și Azerty – cumpărate de ei; de asemenea, Domo).
 • De asemenea, eu nu mi-aș cumpăra un telefon înainte să apară oficial pe piață, prin distribuitori oficiali. Sunt uneori situații când unele telefoane nu ajung direct pe piață, ci prin intermediari, care cumpără produse de pe o piață externă, apoi le importă în România. Ce faci cu garanția, însă? E mai problematic, și nu cred că merită bătaia de cap.
 • În general, când cumpăr anumite produse de pe eMAG (televizoare, telefoane, laptopuri, electrocasnice), aleg să extind garanția cu 2 ani. F64 au (aveau) o politică similară (ultima oară am cumpărat o cameră foto de la ei din 2015).

Cum te pregătești pentru achiziție?

 • Un prim lucru este să vă faceți o listă de lucruri de cumpărat cu o lună înainte de achiziție. E un criteriu important. Aici ar fi bine să nu alegeți, cum am zis deja, un produs foarte specific, „Televizorul X”, ci ceva mai generic „Televizorul cu o diagonală între A și B, cu funcții minime C și D, și buget între E și F”. E mult mai probabil să găsiți o ofertă bună dacă vă alegeți produsele astfel.
 • Al doilea este să vă informați despre ce vă doriți, și eventual să reluați lista de la punctul unu. Dacă vreți să vă luați un monitor, căutați pe Internet „How to choose a monitor”. Sau, în limba română. Dacă vreți să luați un frigider, citiți ce au zis alți cumpărători despre asta.
 • Al treilea este să urmăriți prețurile produselor pe care le căutați. Ar trebui ca în ziua de Black Friday să aveți o idee cam cât costă un anumit produs pe care îl urmăriți.
 • Puteți face și un Excel cu nivelul prețurilor (un tabel în care ziceți – televizorul costă X la eMAG, Y la PC Garage, Z la Amazon); și reluați asta după un timp.
 • Apoi, faceți un mic research pe piață și vedeți ce magazine vând produsele căutate de voi. Abonați-vă la newslettere cu o adresă de email dedicată acestui proces (ca să nu fiți invadați de SPAM). Este foarte probabil ca de Black Friday site-urile să „pice”, să nu le puteți accesa, DAR newsletterul se trimite și veți ști dacă merită să așteptați ca un site să se încarce sau, uitându-vă pe Newsletter, să știți clar „N-are rost să aștept să își revină site-ul, pentru că oricum nu au o ofertă tentantă pentru mine”.
 • În fine, urmăriți persoane care scriu pe tema Black Friday Internațional în România. Eu urmăresc Lifehacker și Radu Dumitru (nwradu). Sunt și alte site-uri, căutați „Black Friday 2020” și vedeți ce vă atrage. Din păcate, multe din astfel de site-uri au afiliere cu anumite magazine online și lista acelor magazine e limitată. Adică, să zicem, din 1000 de magazine online din România, 100 fac afiliare, și acele 100 vor fi foarte vizibile pe site-urile care scriu despre Black Friday în România. Majoritatea site-urilor care scriu despre Black Friday vor prezenta o parte din acele 100 de magazine. Restul 900, chiar dacă unele din ele organizează Black Friday și au și ele reduceri, pentru că nu funcționează în sistem de afiliere, vor fi mult mai puțin vizibile. Acesta este încă un motiv pentru care vă sugerez ce v-am zis la punctul anterior: să vă abonați la newslettere pentru magazinele care, la o căutare pe Google după numele produsului, vedeți că comercializează produse dorite de voi.

Cum cumperi?

 • Cu câteva zile înainte de Black Friday e bine să intri în pagina categoriilor de produs din magazinele online pe care le folosești și să faci capturi de ecran (cum?) cu categoriile de produse care te interesează. E bine să sortați produsele după top vânzări, pentru că de Black Friday datele din categoriile eMAG vor fi puternic afectate de vânzările din ziua respectivă. Adică televizorul X se vinde foarte mult de Black Friday ca e ieftin, și apare în top vânzări. Care era însă poziția în top vânzări cu 3 zile înainte? E bine să știți asta.
 • Tot atunci, e bine să adaugi în contul de eMAG posibilitatea de plată cu cardul și să completezi adresele în contul tău din magazinele de pe care consideri că vei cumpăra de Black Friday.
 • Vă recomand să instalați aplicația eMAG înainte de Black Friday și eventual să o eliminați după asta (eu așa fac).
 • Pregătește un fișier din care să dai ușor copy & paste cu adresă de livrare, date card (dacă plătești cu cardul), lista produselor dorite.
 • În noaptea de joi spre vineri de Black Friday, la ora 12, de obicei, încep promoțiile la lucruri pentru care nu merită să aștepți după eMAG – cărți și aparate foto. Comandă atunci aceste produse.
 • A doua zi, vineri, undeva foarte puțin după ora 7 AM (dar ora poate varia, așa că vă sfătuiesc să fiți online de pe la 6 AM) se dă drumul campaniei pe eMAG. Comandați rapid întâi produsele la care veți avea cel mai mare câștig. Adică dacă aveți de cumpărat frigider și aspirator, cumpărați întâi frigiderul, și vedeți după aia de aspirator.
 • E bine să alegeți livrare prin curier, este gratuită peste o anumită sumă la majoritatea magazinelor online. În perioada respectivă, dacă alegeți livrare de la sediul vânzătorului s-ar putea să fie foarte aglomerat.

De văzut și: (vă recomand să citiți și aceste articole, ajută la o decizie mai bună)

Articole media:

PS, 2019.10.18: (perspectiva magazinelor online) Cum să ne pregătim pentru Black Friday? – ECOMpedia

PS, 2019.10.21: You Don’t Have to Shop on Black Friday to Get Black Friday Deals.

PS, 2019.11.06: Black Friday – Librarie online – Carti, Jocuri, Muzica.

PS, 2019.11.06: Cum trec cu bine de Black Friday: ghidul complet pe care trebuie să-l citești în fiecare an – Blog • Avocatoo.

PS, 2019.11.06: Laptop – Desktop – IT > Laptopuri.

PS, 2019.11.06: Black Friday Devreme: Mai mult timp, mai multe produse, mai multe reduceri – PC Garage.

PS, 2019.11.22: Ce v-ați luat de Black Friday 2019 și cum stați cu livrările? (plus o șmecherie pentru a comanda rapid) – nwradu blog.

PS, 2019.11.22: When It’s Worth Shopping on Black Friday.

PS, 2019.11.22: Netopia: Românii au cumpărat online cu cardul de Black Friday 2019 mai mult decât în ediția de anul trecut.

PS, 2019.11.28: How to Find the Best Black Friday Deals Online.

PS, 2019.12.02: The Best Cyber Monday Shopping Strategies.

PS, 2019.12.18: Este o plăcută surprinsă să vezi ce mai fac de Black Friday cei de la eMAG. Faci lista, te pregătești și să nu găsești produsele, dar, în general, în mod uimitor, găsești produse la prețuri bune.

PS, 2019.12.28: Există persoane care consideră că de Black Friday nu merită să faci cumpărături, pentru că reducerile nu sunt substanțiale. Ei bine, pentru mine, situația e așa – am de cumpărat unele produse mai de valoare măcar o dată pe an, și niște mici prostioare periodic. Ei, e mai bine să îmi fac o listă de cumpărături în timpul anului și să investesc timp pentru research preț produse doar de Black Friday, mai degrabă decât, pentru câteva produse scumpe să fac research tot timpul anului și să vânez un preț. E mai economic să cumpăr de Black Friday. Da, e posibil ca unele produse să nu aibă prețul cel mai mic din timpul anului, dar, în medie, ies mai bine dacă cumpăr de BF.

Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).