Metode de a citi o carte – online / bibliotecă / second-hand / carte nouă

Mă uitam ieri pe mai multe cărți pe care mi-aș dori să le citesc și m-am gândit la soluții să fac acest lucru.

Magdalena Roeseler, book city, https://flic.kr/p/h9vwz9
Magdalena Roeseler, book city, https://flic.kr/p/h9vwz9

Am mai multe variante:

  • Varianta PDF sau online a cărții. Toate bune și frumoase, dar unele cărți nu le găsesc. Apoi, dacă prețul e sub 10 lei și cartea are peste 200 de pagini, e mai comod să cumpăr cartea. Însă, dacă cartea mă interesează mai puțin, da, e o soluție foarte bună.
  • Mers la bibliotecă și citit acolo (sau împrumutat cartea acasă). Aparent, numai avantaje. Din păcate, timpul alocat lecturii este însă folosit de mine în special în călătorii (în metrou, în microbuz/autocar/tren) sau în momentele de îndelungă așteptare (când stau la o coadă). Două ore, marți de la 2 la 4, îmi sunt rareori accesibile. Iar împrumutul presupune returnarea cărților într-un timp oarecare, și uneori e greu să citești o carte în două săptămâni, exclusiv în metrou. Și uneori mai strici și cartea în rucsac.
  • Cumpărat cartea la mâna a doua. Aici lucrurile devin interesante. M-am uitat ieri pe site-uri de anunțuri cu cumpărături second-hand și am găsit o ofertă bună de cărți la libraria TârgulCărții.ro (număr volume, discount oferit). Nu poți cumpăra chiar orice la mâna a doua, trebuie să ai ochii deschiși și să compari. Însă oferta era bună
  • Cumpărat cartea nouă. Am găsit un site (îl voi descrie în articolul următor de pe blog)

Cred că decizia pentru unul sau altul din mediile de mai sus ține de nevoia de carte:

  • Dacă vreau mai degrabă să frunzăresc cartea și să mă lămuresc, merg pe mâna lecturii online.
  • Dacă cartea îmi va fi complet irelevantă după lectură, e tentantă biblioteca.
  • Dacă e vorba de o carte de peste 5 ani de zile, sau dacă găsesc o ofertă bună online, merg pe mâna a doua. Mai nou, sunt fan al ofertei de pe anticariat Târgul Cărții.
  • Dacă e o carte din ultimii 2-3 ani, sau dacă țin mult la cartea respectivă, o cumpăr nouă, în general de pe librărie.net.

Lucruri de evitat:

  • Sunt cărți online în formate atât de prost făcute, încât cartea nu poate fi citită. Există cărți în format DOC și RTF, convertite din PDF. Există PDF-uri scanate, prin metoda “fotografie”, nu OCR. Există cărți în formate care, odată convertite, fac cartea să se vadă rău. Sigur, dacă vrei doar să te lămurești poți citi câteva pagini din carte, dar la un moment dat e insuficientă calitatea. Pentru cărți online prefer  sau o tabletă – am discutat pe tema asta aici – PC sau laptop? Tabletă sau laptop? Laptop sau ultrabook? E-book reader sau tabletă? Smartphone sau tabletă? Telefon clasic sau smartphone?: Olivian Breda.
  • Aș evita să împrumut mai mult de 2-3 cărți odată de la bibliotecă, dacă scopul e să le citesc, mai degrabă decât să le frunzăresc. Dacă am un drum cu trenul București – Oradea și retur, da, ar putea fi o idee să citesc atâtea cărți în tren. Însă, la modul general, pentru lecturi în metrou, 2-3 cărți e prea mult pentru una-două săptămâni.
  • Nu aș cumpăra o singură carte de la un vânzător de pe Okazii.ro, dacă pot să fac asta. Sigur, unele cărți sunt rare și le găsești la un singur vânzător. În cazul acesta, gradul de libertate e redus. Dar aș căuta să fac combinații de cărți. E mult mai comod și rentabil pe partea de transport. Am cumpărat recent de la un vânzător două cărți de Gala Galaction. Din întâmplare, mi-a spus că are și o a treia carte a autorului, dar e un pic mai scumpă, fiind mai rară/veche. Am cumpărat-o instant, era mai rentabil să adaug încă un produs în coș decât să caut să cumpăr cartea separat și/sau să mă complic cu livrare personală în București.
  • În fine, aș evita să cumpăr o carte apărută în ultimele 12 luni, aș lăsa un timp să scadă un pic prețul. Dacă este o carte de 20 de lei, probabil prețul va scădea puțin. Dacă punctul de pornire este însă peste 40 de lei, sunt șanse să scadă semnificativ. Rentabil e și în cazul ăsta să vânezi apariția cărții în online, la second-hand, și să o cumperi (relativ) nouă la preț mai mic.

P.S:, 2018.08.28: De văzut și: Antic Exlibris.

Trimite pe WhatsAppEroare linkuri?

2 comentarii la „Metode de a citi o carte – online / bibliotecă / second-hand / carte nouă”

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).