Concluzii (personale) după Black Friday-urile de anul ăsta

black-friday

 

Fapte:

 • EvoMAG au avut cele mai mari reduceri, și, probabil, au mers în pierdere la unele produse.
 • F64 au avut reduceri OK pe partea de fotografie, dar produsele cu adevărat populare erau și prin alte părți.
 • eMAG au avut reduceri bunicele, însă ceva mai mici ca anii trecuți. Probabil au renunțat la profit, și au obținut unele reduceri de la furnizori.
 • Dacă cumperi de la PC Garage, știi că plătești un premium că ai încredere și e site de nișă. Nu te duci la PC Garage pentru preț. Prețul lor de la promoții e mai mare decât prețurile standard ale altor magazine. Dar sunt OK ca brand.
 • Magazinele brick-and-mortar – Domo, Altex, Flanco – au avut reduceri OK, dar nu neapărat ceva senzațional.
 • La restul nu prea m-am uitat / nu am considerat că am încredere în garanție & servicii.

Alte concluzii – ce voi face eu?

 • La anul, mă uit la EvoMAG, întâi de toate. Posibil și la eMAG, dacă știu ce vreau. Posibil la F64, dar camera foto e genul de produs pe care poți să îl iei liniștit de prin alte țări. Dacă nu găsesc aici, mă uit la restul magazinelor. La PC Garage mă uit de curiozitate.
 • Am ajuns la concluzia că cu cât aștepți mai mult timp, cu atât o să apară ceva mai bun. Cel puțin în nișa tabletelor / telefoanelor mobile, lucrurile se schimbă radical iute. Dacă poți aștepta, în câteva luni ai oferte mai bune. Am un telefon Samsung Galaxy S4 (din vară), nu ar mai fi opțiunea mea principală. Am o tabletă Lenovo IdeaPad (din vară), aș lua altceva acum. Monitorul, boxele, al doilea telefon mobil, toate au opțiuni mai bune, acum, decât aveam inițial. Ideea e, însă, că am nevoie de unele produse din timp. Da, 6 luni după achiziția S4-ului sunt opțiuni mai bune. Însă l-am folosit 6 luni.
 • Mă uitam să îmi iau un al doilea monitor, de vreo 27″, cu ecran IPS. Azi sunt ceva promoții la magazine, nimic semnificativ la ce vreau eu. M-am uitat pe unele site-uri ce au salvat oferte de Black Friday de săptămâna trecută, nu am sesizat mari oportunități. Oh, well. Cel puțin, în research, am găsit o chestie foarte mișto la PC Garage: Monitoare – Recomandat pentru: Birou/Acasa / Gaming / Grafica / Multimedia. Foarte foarte mișto funcția asta, m-a ajutat să mă lămuresc ce îmi doresc (deocamdată, asta).
 • Căutam azi să îmi iau un RAM, cu niște lucruri specifice (anumită latență, frecvență, capacitate). Nicio ofertă. Săptămâna trecută – nicio ofertă.
 • M-am uitat de un prelungitor, căutând, mi-am dat seama că nu mi-ar strica să aibă surge protection (e pentru filmări la evenimente, echipamente scumpe). Nicio ofertă, am luat ceva la ofertă standard, non-Black Friday.
 • Cred că merită să îți iei de Black Friday fie ceva generic – “vreau un televizor mare” / “vreau un monitor nou / bun” / “vreau o imprimantă” -, fie ceva foarte popular – o cameră foto populară, o tabletă răspândită, un hard disk des întâlnit. Când mi-am luat căști, am căutat ceva generic, ăsta a fost singurul criteriu – “Ce vrei? Căști. De care? Căști să fie”.
 • Legat de PC Garage – mi-am luat de la ei o tastatură într-o vineri, am dus-o înapoi luni. “A, că au trecut peste 48 de ore de la achiziție, și dacă e luată din magazinul fizic nu se aplică regula celor 10 zile, nu puteți returna produsul”. Tastatura era defectă, mi-au returnat banii până la urmă, dar puteam și să rămân cu un produs în brațe. Sau – m-am dus la ei să văd tastatura, și mi-au spus că ei nu o desfac pentru mine, că dacă o desfac nu o mai pot vinde. Au prețuri de brand, și servicii de magazin de duzină. No like.
 • Legat de mutarea Black Friday o săptămână mai devreme – Cred că s-a produs un efect nefericit de tip dilema prizonierului: dacă doar unul dintre comercianți muta Black Friday mai devreme, el ar fi avut, singur, foarte multă expunere și beneficii (a!, uite ce face, ce tare!), iar restul ar fi fost în minus. Dacă însă mai mulți comercianți (dar, sigur, nu toți) mută Black Friday o săptămână mai devreme, asta afectează negativ întreaga piață, și ar fi fost mai bine ca acel solitar să nu fi făcut gestul. Soluția, în cazul ăsta, ar fi fost o minimă cooperare, mai degrabă decât competiție absurdă.

 

Later edit: la un an distanță, feed-back nou:
“De Black Friday sunt reduceri serioase. Uneori, punctual, pe un produs anume sau pe o marcă anume, mai “prinzi” în timpul anului.

Dar campanii generale cu reduceri serioase – nu prea vei găsi în timpul anului. :(“

Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.