Bricegele sunt utile. Ocupă puțin spațiu, multifuncționale, ușor de transportat. Sunt bune când ești pe munte. Pe de altă parte, dacă stai mult prin bucătărie, și puțin pe munte, poate ar fi mai OK, cu aceiași bani pe care i-ai investi într-un briceag, să îți iei un cuțit. Nici nu trebuie un cuțit sofisticat. Dar de banii unui briceag cumperi, în orice caz, un cuțit bun.
Cam așa și cu laptopurile. Argumentez mai jos motivele pentru care cineva care folosește un laptop la același birou mai mult de 2 ore pe zi ar trebui să dețină un PC, nu un laptop. Iar explicația finală va porni de la principiul “Carpe Diem!“. :)
Prin natura meseriei mele, mă plimb. Văd lucruri, oameni, situații. Și am o relativ permanentă stare de iritare când vând bucătari profesioniști lucrând cu bricege. “Cum poți, omule, să folosești laptop, în loc de PC?”. Dar să (ne) revenim.
Am trecut recent prin procesul de decizie de cumpărare a unui laptop. Și am ajuns la concluzia că da, am nevoie, dar, tot da, sunt situații în care un desktop PC e mult mai recomandat. Despre asta e vorba.
Găsiți experiența prin care am ajuns eu la decizia de a alege un laptop în (de)favoarea altuia, aici:
Dacă vă interesează decizia prin care mi-am luat PC:
Revenim la temă – motivele pentru care cineva care folosește un laptop la același birou mai mult de 2 ore pe zi ar trebui să dețină un PC, nu un laptop.
Hai să intrăm întâi micro în analiză, și după aia să vedem situația de ansamblu
Micro – intrăm în detalii. Căutăm furnici :)
Care-i avantajul unui laptop?
- Transport – îl iei cu tine, e ușor de transportat. Oricât aș vrea să duc eu sistemul meu cu mine, nu prea pot. E și un avantaj, ar fi greu de furat de un eventual hoț. :)
- Spațiu – e mic, încape pe birou, lucrurile sunt plăcute.
- UPS – s-a luat curentul, la laptop lucrurile sunt OK. Dacă țin la securitatea datelor mele, la PC va trebui să cumpăr UPS, iar dacă vreau și să mă țină mai mult timp, voi plăti mulți bani pentru confortul de a lucra la un PC și când nu am curent timp de o oră.
- Simplitate de gestionat – cumperi laptop, folosești laptop, repari (eventual) laptop, schimbi laptop. Simplu.
- Consum energetic – s-au făcut studii, și e cumva și logic, o chestie mică, axată pe consum redus de energie, cu chestii minuscule în ea, consumă mai puțin decât ditamai monitorul, și un sistem axat pe performanță, din componente făcute fără legătură una cu alta.
Care-i problema cu laptop-urile?
1. Sănătate:
- Ergonomie – poziție. Dacă folosești un laptop așa cum vine din fabrică, ai de ales între a sta cu gâtul îndoit, ca să stea mâna la nivelul corespunzător, sau a sta cu brațele în sus, ca să stea privirea corespunzător. De obicei, oamenii aleg să stea cu gâtul îndoit. Orice ai alege, deja ai greșit din prima. Soluția e să iei tastatură și mouse. Nu doar din motive de plăcere/viteză/eficiență (vezi cum am decis eu să cumpăr laptopul) ci și de sănătate.
- Sănătate ochi – ecran mic. Pe eMAG, dacă aleg să văd laptopurile cu diagonala peste 17″, obțin 2 rezultate. Cine, în ziua de azi, când își cumpără desktop PC, își cumpără cu 15″? Sau cu 13″? De ce, dacă e firesc să cumperi monitor de 24″, nu e firesc să cumperi laptop de 17″? “A, stres pentru ochi, nu prea contează”.
- Eu nu cred în chestii cu influență magnetică, dar dacă ăsta ar fi un factor, PC-urile ar avea un minus aici, probabil. Nu știu, nu mă pasionează.
2. Eficiență la birou
OK, pe drum, laptopul bate, din simplu motiv că PCul nu se poate prezenta la fața locului.
Comparăm mai jos un PC nu cu un laptop, ci cu un laptop ideal:
- Laptop + tastatură + mouse + nu un monitor, ci două.
Comparăm asta cu un PC desktop.
- Procesor – oricum o dai, un procesor de laptop e sub cel de PC, la comparații echivalente (i3 de notebook cu i3 de PC, i7 de notebook cu i7 de PC). Poți avea un procesor de notebook, dacă ai nevoi “speciale”, dar astea vin cu costuri (bateria ține puțin, se încălzesc rapid), și cele mai performante procesoare de notebook sunt sub cele de desktop. OK, există laptopuri cu procesoare de desktop. Dar astea sunt rara excepție, și nu despre asta vorbim.
- Partea de multimedia – eu am Placă de sunet Asus Xonar DS – relația mea tip love & hate cu acest produs: Olivian Breda și Boxe MicroLab SOLO 6C – relația mea tip love & hate cu acest produs: Olivian Breda pe PC. Dacă țin neapărat, pe laptop pot să trimit sunetul prin USB către o placă de sunet externă și de acolo către boxe. Dar nu țin. :)
- Monitoare – am comparat cu două monitoare. OK, sunt laptopuri care suportă asta. De acord. Dar comparația nu se rezumă la două monitoare. :) Sunt studii pe tema asta, există avantaje diferite în funcție de tipicul meseriei, dar în principiu două monitoare sunt o concesie, nu un maximum. Eu am un monitor la PC. Motivul e simplu – nu îmi încap pe birou. Nu am unde să pun al doilea monitor.
- Writer-e. Ieri mi-am comandat 300 de DVD blank-uri pentru cele două DVD Writer-e din sistemul meu. Scuze că articolul ăsta e o lăudăroșenie constantă, dar cum pot scrie 300 de DVD-uri rapid pe un laptop? Cu două DVD Writer-e externe? Da, mă rog. Dar hard-disk-ul, hard-disk-ul suportă transferul de date? Și procesorul poate gestiona, în același timp, scrierea pe două discuri în același timp?
- Stocare – La eMAG din vreo 280 de laptopuri din prezent (250 în stoc propriu sau furnizor, restul indisponibile), două, do-uă au hard disk de 3 TB sau mai mare. Eu am așa hard-disk. Vreau să am așa hard-disk fără vreo jenă că fac ceva rău, că ar trebui să mă ascund, să păzesc lucrurile, vezi că pică curentul. În principiu, nu știu sigur asta, dar mă aștept ca pe laptop să afecteze consumul de energie. Și, în acleași timp, căldura. Și de aici numai minunății de probleme. Și dacă vrei laptop cu 3 TB trebuie să faci compromisuri. Poți avea stocare externă. Dar trebuie să îl iei după tine, dacă ai hard-disk de 3 TB și ai nevoie de date.
- “Aia nu-mi place” – Am cumpărat de la eMAG un card reader. Pentru că nu am. Și n-a mers, oricât m-am chinut să îl fac să meargă. Am pus alt card reader. Ăsta merge. Aveam o cameră video. Se vedea prost. A trecut timpul, am dat-o cuiva. Am pus alta. Asta se vede OK. Aveam o tastatură care îmi făcea “fițe”. Am una noua care îmi place. Aveam un mouse pe care îl consideram ideal. Nu mi-a plăcut. L-am schimbat. Acum am altul, mai ideal decât primul. La laptop pot schimba tastatură + mouse + monitor + hard-disk extern. Dar când intrăm în “măruntaie”, lucrurile se schimbă. Mai greu să schimbi camera video. Sau procesorul. Sau tastatura laptopului. Sau bateria. (în sensul de una “diferită”, în bine)
- Defecțiuni – la PC, defecțiunile se întâmplă mai greu (aerisire bună, ventilație), iar înlocuirea pieselor e rapidă. Diagnosticul poate fi iute, iar reparațiile rapide (cumpărăm o altă placă video, ușor de găsit una compatibilă). La laptopuri, reparațiile sunt mai dese și mult mai complicate (ce faci dacă nu ai placă video compatibilă pentru laptopul tău disponibilă?)
- Conectivitate – la PC-ul meu am, standard, 10 porturi USB. La un laptop, deși pot pune 10 porturi (conectez prin USB un conector cu patru porturi, și fac asta de mai multe ori), teoretic, cred, lucrurile mă gândesc că ar putea fi mai complicate. Eu conectez la PC camera foto + video în același timp, am tastatură cu fir și mouse optic, am cameră web, și cabluri care stau puse în USB pentru că e mai simplu decât să le tot scot. La laptop pierd toate astea. Nu e mare pierdere, dar e o pierdere.
Ce te-ar opri de la achiziția unui PC?
Banii? Păi hai să comparăm ce laptopuri găsești între 3.300 și 3.800 de lei pe eMAG:
Cu ce sistem am făcut eu, cu tot cu asamblare, de 3.500 de lei la PC Garage:
Când compari, ține cont că:
- Procesoarele de laptop sunt mult mai slabe decât cele de desktop. Dacă te impresionează că iei un sistem notebook cu i7, pe când amărâtul meu are doar i5, în practică lucrurile stau diferit.
- Dacă tu ai fi producător de laptop, și ai avea de ales între a pune o memorie de calitate bună și una de calitate mediocră, ce ai pune? Ține cont că nicăieri nu scrie ce memorie pui tu în laptop. Componentele alese de mine sunt, în general, firme OK. Aș fi putut obține un sistem mai bun cu nume mediocre/slabe.
- Nu bat monedă multă pe asta, dar în principiu, un desktop PC ar trebui, pentru aceeași configurație, să fie net superior unui laptop PC. Și ca performanță, și ca durată în timp. Hard disk de PC = mai rezistent decât cel de laptop. Placă video de PC = mai rezistentă decât cea de laptop. Și tot așa.
Să zicem însă că nu atât diferența între ele e problema, cât investiția inițială. “Da, OK, 3.500 de lei pentru un sistem bun, dar asta nu justifică să dau banii ăștia. Acum nu aș mai da banii ăștia. Poate aș fi ales în loc de laptop, dar de acum încolo nu pot întoarce timpul. Am deja laptop”.
Comparația corectă se face așa:
- 3.500 de lei costă sistemul, admitem că sistemul va fi funcțional OK timp de 4 ani de zile, timp în care aproximăm cheltuielile de înlocuire piese la 500 de lei, după care se vinde pentru 1.000 de lei, sau îl dai cuiva, dar tot ca valoarea asta (ai făcut un cadou de suma asta, chiar dacă nu l-ai vândut; are o valoare reziduală). Adică, avem de amortizat 3.500 + 500 – 1.000 = 3.000 de lei în 4 ani de zile. Se obține 750 de lei cost pe an.
- Te costă 62 de lei pe lună să deții un PC. Ăsta e costul dacă ai banii deja. Dacă vrei cu dobândă și credit, te costă 80 de lei. Nu trebuie să plătești nimic acum, plătești în fiecare lună 80 de lei, la o rată a dobânzii de vreo 30% pe durata creditului.
- De pus asta în balans cu beneficiile unui PC. Merită un PC 80 de lei pe lună, timp de 4 ani? Asta e întrebarea, în final.
- Dormim vreo 1/3 din timpul unui an. 1/3 cu tot felul de lucruri. Probabil 1/3 la PC.
- Ce poți face să dormi mai bine? Să trăiești sănătos (alimentație, sport), să ai condiții de somn bune (saltea, aer). Dar, în principiu, nu mare lucru.
- La PC poți face însă lucruri, poți optimiza ergonomia procesului. Și eu cred că merită investiția.
Exagerările mele sunt greșite?
- “Hai mă, că merge și așa. Pot tasta și pe chestia asta mică de la laptop. N-am ce să fac cu 24 de inchi la un monitor. Eu pot să aștept. Datele mele sunt în siguranță, chiar dacă sunt pe un hard-disk de laptop. Uite ce spațiu mic ocupă pe birou”.
- Da, poate. Poate mă înșel. Poate văd greșit lucrurile și exagerez acolo unde ar trebui să zic “stop”. Poate nu contează asta.
- Dar poate – și e doar un poate – ai nevoie totuși de asta. Și vrei performanța. Și ți se pare absurd să stai la coadă la poștă. Și vrei scurtătura, dacă știi că ea există. O vrei, pentru că există.
Macro – cum alegi între laptop și PC; care sunt concluziile. Soluții practice
- În opinia mea, dacă lucrezi la un PC / laptop mai mult de 2 ore pe zi la același birou și ești un profesionist, ar trebui să folosești PC, nu laptop.
- Laptopul e foarte util când te plimbi. Când stai însă la birou ore în șir, apar problemele.
- Am joburi exclusiv pe Internet de prin 2006 și de atunci nu am folosit laptop, deși am deținut unul. Am avut laptop, l-am dat mai departe, nu îmi trebuia, nu îi vedeam sensul. Am scris în articolul cu decizia laptopului ce s-a schimbat în mine și în procesul de cumpărare.
- Laptopul e OK de ieșit în oraș și de plecat prin țară cu el. Când ești la birou, sunt puține situații care nu justifică PC.
- Lucrurile sunt de comparat cu eficiența. De ce să te duci la Poștă să ridici un colet, când poate să îți vină acasă, prin curier? De ce să plătești factura la bancă, când poți plăti pe Internet? De ce să mergi cu trenul, când poți lua avionul?
- Similar, de ce să ai performanțe mai slabă, sau plăcere mai mică, când te poți bucura de confort?
- În opinia mea, investiția în tehnologie aduce de multe ori mari roade. Dacă pot avea dubii că o călătorie în Egipt de o săptămână îmi va aduce sau nu plăcere, nu am dubii că mă bucur mai mult de un PC decât m-aș bucura de un laptop. Sigur, când sunt în Egipt pot lua laptopul cu mine, și nu PC-ul, dar, ca idee, sunt lucruri de care ai nevoie.
- În general, în aceiași bani, cu un PC ai o achiziție mai performantă și de durată mai bună.
Acum, întrebare – dacă nu îți permiți și laptop și PC, ce să alegi? Dacă ai neapărată nevoie de laptop, ia laptop, și vezi dacă ai nevoie de PC ulterior. Sunt două aspecte aici:
Eu am o mare întrebare privitoare la această neapărată nevoie de laptop. În prezent, nu resimt asta.
Legat de a avea și laptop și PC, lucrurile de care zic nu se adresează unei persoane utilizatoare în scop de plăcere a device-ului – “uite, am și eu un laptop și stau pe mess”. Da, mă rog, poți sta, nu despre asta e vorba aici. E vorba de a face performanță și de a câștiga bani lucrând cu unelte care nu ți se potrivesc.
Cine are nevoie de soluția mea?
- Decizia e foarte complicată, aici. În primul rând, e de văzut dacă ai nevoie să te “plimbi” sau vrei un laptop de birou. Asta ar trebui să simplifice radical decizia.
- Apoi, ține de bugete. Dacă ai deja un laptop, poate decizia ți se pare nejustificată ca buget.
- Apoi, ține de spațiu. Poate ai un birou și chiria lunară pentru spațiul unui PC ar fi mai mare decât dezavantajele unui laptop. (cu mica notă aici că un laptop fără tastatură + mouse + monitor e un laptop incomplet, în opinia mea)
- Apoi, ține de nevoile foarte punctuale, de la spațiu la multimedia și procesor și la toate cele menționate mai sus.
- Dar cred că cel mai mult ține de argumentul intern, cu Carpe Diem, de la sfârșitul articolului.
Cum ai și laptop și PC în același timp?
Dacă ar fi să estimez o temere, pe subiectul ăsta, ar fi – “păi eu mă plimb 30% din timp, nu pot să am date și pe PC și pe laptop, că sunt diferite, și n-am acces la net, și cum fac eu din Sighișoara să citesc datele de la desktopul din București”?
Ăăă, m-ați prins. Nu știu soluția perfectă aici. Am soluții suficient de bune:
- Dacă ai net constant, Dropbox. Pui tot ce lucrezi acolo, spațiul free poate fi crescut până la 24 de GB, e suficient pentru majoritatea utilizatorilor, chiar profesioniști.
- Dacă nu ai net constant – NAS (Network-attached storage – Wikipedia, the free encyclopedia; de citit – Most Popular NAS Enclosure: The DIY NAS) poate fi o soluție. Nu am lucrat efectiv cu ea, dar am citit lucruri OK despre asta. Ideea e simplă – ai un sistem de hard-disk-uri prin care te contectezi prin rețea și cu laptopul și cu desktop-ul. Ești la birou, lucrezi la PC, ții și laptopul deschis, se sincronizează datele între laptop, desktop și NAS. Pleci, iei date cu tine, te întorci, faci resincronizarea.
- Soluții mai atipice ar fi să ții datele, în același timp, pe un card SD de mare viteză și pe device (PC – card – laptop în același timp; vii la birou, pui cardul, se sincronizează, pleci, iei cardul), sau să faci același lucru cu un SSD pus rapid și iute într-un PC sau laptop (poți face asta destul de rapid). Sau cu un stick USB de viteză mare. Astea sunt mai ciudățele, ca soluții, dar pot funcționa.
- Dropbox de viteză mare. :) Nu știu care ar fi soluția, dar poți face asta – birou – lucrat pe PC, sincronizat automat prin dropbox cu laptopul – plecat – lucrat de pe teren pe dropbox, sincronizat automat când te întorci la birou. Dar trebuie net OK dacă lucrezi cu fișiere mari.
Și ar mai fi soluția laptopurilor cu docking station, dar în afară de placă video și ceva stocare, nu au mare avantaje. Sunt mai OK decât doar un laptop, dar nu mi se par soluție mai OK decât să ai separat laptop + PC.
Despre legătura cu “Carpe Diem!”
Am scris un articol:
în care am încercat să fac conexiunea între abilitatea de a spune “nu” pe termen scurt și succesul pe termen lung. Vedeți în articol argumentația.
Cred că, în esență, nevoia de “vreau laptop, am nevoie de laptop” vine de dorințe pe termen scurt – da, pe termen scurt e OK să poți lua mașina cu tine și să fie cu tine peste tot și să fii contectat tot timpul și să ai net, și, vai, să poți tasta din Sighișoara.
Pentru mine, însă, asta e conectată și cu o lipsă de dorință de performanță. “Am net tot timpul”. Păi nu ăsta e scopul. Scopul e să faci performanță pe termen lung. Să poți spune nu prăjiturii de acum, cu gândul la fericirea de mâine. Zi nu Netului de acum, și zi da Netului productiv de peste o oră.
Leg toate astea și de starea de permanență activitate. Dacă pot automatiza procesele fără să sufăr, da, vreau permanent on-line. Vreau cineva să monitorizeze ce fac și să îmi dea raport (Rescue Time, Last FM, Google History Updater, un program de supraveghere PC). Dar nu vreau când merg undeva să stau să mă gândesc, să iau decizia (oare ce fac acum e public sau privat?). Așa că îmi refuz decizia complet – nu sunt online. Am renunțat la FourSquare.
Da, e util să pot citi mailurile când sunt pe drum și să văd – “da, interesant, nu e urgență, a OK, bun, plăcut”. Dar nu vreau să răspund detaliat și dacă nu e urgență, amân răspunsul. Amân, paradoxal, pentru performanță.
Dacă sunt într-o întâlnire, pun telefonul pe silent. Pentru că în timpul întâlnirii nu e nimic mai important ca întâlnirea în sine, și pentru că de atenția asupra întâlnirii depinde și persoana din fața mea.
Noaptea telefonul e pe silent. Răspund dimineața la urgența de la 23:30 sau 7:30 (7:30 e noaptea, nu dimineața).
Nu e nevoie să fiu permanent conectat. E nevoie să fac, doar, peformanță.
E OK că pot lua un device cu mine peste tot. Mi-a luat mult să mă hotărăsc să cumpăr unul. Am ajuns la punctul în care consider că am nevoie.
Dar fac asta cu un mare “DAR …”, și cu restricții. “Da, am nevoie, dar până aici”.
O analiza foarte buna si corecta, si eu am fost pus in situatia de a-mi cumpara PS sau laptop. Am mers pe PS + o tableta.
Super.
Acum jumatate de an am fost pus in aceeasi dilema. Am vrut un calculator puternic pentru aplicatii office, sa-l pot lua cu mine atat acasa cat si la birou deoarece nu-mi place sa am documentele impartite pe mai multe sisteme, sa am spatiu de lucru pe ecran (diagonala/rezolutie mare), sa fie portabil (nu mai mult de 2Kg) sa-l pot folosi independent de o retea electrica si evident aceasta autonomie sa fie cat mai mare, ca si concluzie vroiam de toate.
Solutia a fost destul de simpla. Un laptop de 1.7 Kg cu 13 inch la display, CPU Core i3, 8GB RAM si un SSD Intel de 120GB, configuratie ce-mi ofera performanta si autonomie de ~ 4 ore ruland doar pe baterie.
In regim desktop/fix, la birou il cuplez la un monitor Dell cu ecran IPS de 22 inch, iar pentru ca monitorul are si hub USB, tastatura si mouse-ul pentru desktop sunt deja atasate monitorului. Trebuie doar sa conectez 1 cablu USB, 1 cablu video si evident alimentatorul, reteaua fiind wireless.
Acasa, pentru un film seara il leg pe HDMI la sistemul AV (TV & receiver souround). :)
Am uitat sa mentionez solutia de storage/backup.
Pentru ca nu-mi place sa share-uiesc fisierele cu diverse servicii, deh sunt control freak, folosesc pentru backup documete Owncloud iar ca storage, o am facut pe un server de la lucru, un storage ce raspunde pe un samba via un VPN. Astfel il pot accesa ca Network Folder de oriunde din Internet, banda sa fie. :)
Mersi de gânduri, Dan!