Placă de sunet Asus Xonar DS

Bună,

Dețin în prezent produsul

Să vă prezint, întâi, câteva caracteristici de pe site-ul evoMAG:

Canale:7.1
Rezoluție:24 de biți
Interfață:PCI

Să vă povestesc câteva experiențe de utilizare a produsului.

  • L-am cumpărat pentru sistemul de boxe Microlab Solo 6. Ideea e așa – în ultimii 5 ani am ascultat la PC cel puțin 160.000 de melodii. Biletul la un concert de calitate face cam cât placa aceasta de sunet. OK, dacă te încălzește cu ceva, “două bilete”. :) Acum, pun în balanță – 6 ore de concert versus 300.000 de melodii, cât estimez că voi asculta în 10 ani de zile de utilizare, la PC. Merită? :) Ăsta a fost raționamentul. Nu aș da 2.000 de lei pe un sistem HiFi complet entry level (placă de sunet + amplificator + boxe HiFi). Pentru mine, nu merită. Dar 200 de lei placa de sunet și 500+ de lei pe un sistem audio decent, care îmi dă vreo 70% din plăcerea pe care aș avea-o cu sistemul HiFi, e suficient de bun pentru mine.
  • Nu am avut niciodată un moment de Wow! cu placa de sunet. Da, m-am simțit bine. Da, mi-a plăcut. Dar nu am avut Wow!
  • Consider însă că investiția merită, și nu regret decât că am făcut-o târziu. Reiau raționamentul cu concertul și cu timpul petrecut de mine la PC și ajung la concluzia că investiția merită. Cum interacționez cu PC-ul? Monitor bun (am un 24″ BENQ despre care am scris) + mouse bun (am un mouse ergonomic despre care am mai scris) + tastatură bună (am scris despre ea). Da, contează să ai un sistem performant, însă, la sfârșitul zilei, contează cum interacționezi cu perifericele. Și aici intervine sistemul audio. Monitorul e pentru ochi. Tastatura și mouse-ul sunt pentru mână. Placa de sunet și boxele sunt pentru urechi. OK, simțuri – văz, tactil/motor, auz. Nu vreau cel mai scump monitor. Nu vreau cea mai ergonomică tastatură (deși, pentru mine, e). Nu vreau cel-mai-cel mouse. Nu vreau un sistem audio HiFi. Dar vreau un best buy în toate aceste categorii și consider că le am. Am un monitor de 24 de inchi. Ieftin, dar bun. Am tastatură și mouse ergonomice. Nu sunt cele mai bune din gamă, dar sunt printre cele mai bune la raportul preț-performanță și mă simt foarte confortabil cu ele. Boxele erau printre cele mai recomandate la vremea lor. Similar, ajungem la placa de sunet și îmi înțelegeți decizia – nu am vrut cea mai performantă placă de sunet, dar am vrut una care să fie “suficient de bună”. Și este.
  • Dacă ar fi să îmi iau o altă placă de sunet, ce mi-aș lua? Depinde, desigur. :) Dacă sunt audiofil, m-aș interesa de ceva HiFi. Fie și numai ca să mă simt bine când văd că placa mea de sunet e “doar” 200 de lei. :) Dacă nu sunt audiofil, dar vreau o calitate cel puțin decentă, m-aș  orienta spre alegerea mea. Entry level, dar nu chiar jos de tot, sunt niște plăci de sunet dedicate, cele mai ieftine. Nu mult mai bune decât ce obții din placa de sunet on-board de pe placa de bază, dar, totuși, mai bune.

În fine, de ce am o relație de tip love & hate cu produsul?

  • Love – Calitatea. Se aude ceva mai bine decât plăcile de sunet anterioare (una on-board, apoi un Creative Sound Blaster Pro, apoi alta on-board). Nu e ceva uriaș, dar e, evident, mai bine.
  • Hate – Prețul. Se amortizează după ceva timp, dar e un sentiment ciudat să dai 200 de lei și să nu vezi ceva evident. Diferența calitativă nu mi s-a părut uriașă. Primul instinct a fost că am făcut o greșeală cu achiziția, dar acum sunt destul de fericit. Dar, ca idee, e un preț care se simte.

Așadar,

Trimite pe WhatsAppEroare linkuri?

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).