Translate the article to English (Google Translate)

Notă: Articolul de mai jos este mai vechi de 9 ani de zile!

Cât ar trebui să dureze un clip video? Cât de lung ar trebui să fie un articol?

Sunt două răspunsuri la întrebările din titlu:

 • Cât ar trebui să dureze un clip video? Cât de lung ar trebui să fie un articol?

Răspunsul meu, bazat pe subiectivism total?

 • Fă clipuri scurte (<10 minute) dacă vrei popularitate, dacă vrei ca câți mai mulți oameni să se uite la clipurile tale. Fă articole scurte, fraze scurte, lucruri pe scurt, dacă vrei să ai articole mult citite. În limbaj de Facebook, vei primi Like-uri.
 • Fă clipuri de durată medie spre lungă (20 min+) dacă ai ceva de zis care e intens, dacă vrei să transmiți ceva, dacă ai un mesaj care vrei să fie transmis mai departe, dacă vrei să fii întâi relevant, și apoi popular. În limbaj de Facebook, vei primi Share-uri.

Câteva explicații și studii de caz:

 • Doza de Haș e un super site. Intru, îmi place, îmi dă depdendență, e o plăcere. Mă bucură. E rapid, durează puțin, poți vedea toată arhiva iute-iute. Și ce îmi lipsește? Fix lungimea. Nu aprofundează nimic. Nu are neapărat o coerență. Învăț ceva frugal și rapid. Vreau mai mult. Vreau mai puține clipuri, prezentate mai intens.
 • Blogul SEOmoz e super detaliat. Clipurile au mereu peste 10 minute, articolele sunt lungi. Am analize intense și cuprinzătoare. Citesc mai puține știri, aflu tot pe o anumită temă. Îmi place.
 • Search Engine Land publică știri, dar și analize. Am tendința, din cauza știrilor, să citesc și analizele foarte rapid, din obișnuință. Site-ul îmi place mai puțin.
 • Un serial tipic creează, ca doza de haș, adicție. Îți dă o pastilă, te atrage, e rapid și iute. Dar prefer să mă uit la un film artistic, muncit intens, lucrat, cu profunzime.
 • Lungimea nu garantează calitatea, dar poate fi o condiție. Un articol lung scris prost rămâne un articol prost, dar un articol lung, documentat, bine scris, recitit și structurat corect poate aduce share-uri.
 • Legat de video, leneșul mai mult aleargă. Pot alege să mă uit la un serial, scurt, iute, pastilă, doza de haș, sau pot vedea, în timpul ăsta, un film care să îmi dea în minte anumite conexiuni. Dacă sunt leneș și mă uit doar la câte-un fragment scurt, pierd, de fapt, conexiunile globale.
 • Legat de texte, prefer un text din care să învăț ceva, mai mult decât o știre pe care să nu o pot aprofunda.

Un grafic SEOmoz:
links-based-on-wordcount

 

„Without changing the order of the data, if we visualize the links that these posts have gained, there seems to be a correlation between longer content and links”.

Nu am pretenția să știu răspunsul ultimativ.

Pot trage însă o concluzie:

 • Un articol scurt și un video iute sunt utile ca știri. Citesc, am o mică dependență, îmi place, mă simt bine. Doza de haș speculează mult dependența (de unde și titlul). La fel, serialele. La fel, rețelele sociale pe care totul e scurt, iute, rapid, acum.
 • Un articol detaliat îmi va plăcea mai mult. Ăsta e articolul meu favorit (e enorm). Îmi plac doar două cărți, ambele „solide” ca grosime – Jurnalul Fericirii și Essentials of understanding psychology. E greu să dai din Steinhardt un citat și să îl reduci la doar atât. E greu să iei Le notti di Cabiria și să prezinți doar cheia filmului. Poți face asta, dar e de preferat să treci prin film ca să îl înțelegi.

Cred că răspunsul la dilema din titlu e dat de un experiment despre firea umană:

The Stanford marshmallow experiment[1] was a study on deferred gratification conducted in 1972 by psychologist Walter Mischel of Stanford University. A marshmallow was offered to each child. If the child could resist eating the marshmallow, he was promised two instead of one. The scientists analyzed how long each child resisted the temptation of eating the marshmallow, and shows that waiting longer was correlated with future success.[2] The authors interpreted the result as showing that greater self control (as measured by ability to delay gratification) results in more life success. The original study at Stanford has been cited some 400 times.[3] However, recent work calls into question whether self-control, as opposed to strategic reasoning, determines children’s behavior.[4]

Asta e tot. Preferi un serial – pac! pac!, iute, vine peste tine, poc!, te atacă!, totul rapid? Sau vrei substanță, vrei să simți, vrei să intre în tine, vrei profunzime?

Pe termen scurt, vei avea bucurii în tine dacă mănânci dulciurile și ai plăcere și mulțumire pe loc. Pe termen lung, succesul vine dacă nu mănânci dulciurile și te axezi pe valorile tale.

Succesul vine din așteptare, din înțelegere, și din profunzime.

Notă 1: sigur, depinde ce cauți și depinde de scală. Clipurile de pe SEOmoz sunt profunde comparativ cu Doza de Haș, și foarte iuți comparativ cu un documentar. Un documentar poate părea profund, dar poate fi iute-iute comparat cu o serie de documentare. Un articol consistent poate părea profund comparat cu un status de Twitter și poate părea rapid comparativ cu o carte. O carte poate părea iute-iute comparată cu o muncă de cercetare a vieții literare a unui om.

Notă 2: am prezentat mai sus „succesul” în accepțiunea mea. Mie îmi place mai mult SEOmoz ca Search Engine Land. Eu nu mă uit la seriale. Eu prefer lucrurile profunde. Pe de altă parte Search Engine Land e un site de mare succes, deseori citat de cei de la SEOmoz. Pot înțelege pasiuneaa pentru seriale, și pot admite că sunt seriale care pot da idei similare ca cele obținute de la un film. În articolul meu desființez Doza de Haș, deși pot admite că mă amuză, îmi place, și am revăzut chiar unele clipuri. Iar majoritatea clipurilor de pe Doza de Haș au mai multe afișări decât toate clipurile mele puse vreodată pe net la un loc. Pot înțelege că sunt idei care, non-profunde fiind, sunt mai valoroase, utile și frumoase decât o idee profundă, neplăcută și nefertilă. Nu e neapărat o scală între A și B, și A e întotdeauna soluția optimă. Dar mie personal îmi plac anumite lucruri, și am căutat o justificare aici. Succesul e o chestiune relativă, am prezentat accepțiunea mea.

Ultima modificare în: 22 martie 2013, la ora: 07:20.

Partajează pe WhatsApp

6 comentarii la „Cât ar trebui să dureze un clip video? Cât de lung ar trebui să fie un articol?”

 1. Olivian, este extrem de interesant articolul tau, cu siguranta imi fa fi de folos cand voi trece la video (sper ca acest lucru sa se intample cat de curand :) ) insa ce voiam sa te intreb tine de … lungimea unui articol.
  Intreb asta deoarece parerile sunt impartite, unii cred ca cadrele de articole lungi de tip poveste sau naratiune sunt mai captivante, altii din diverse motive prefera articolele scurte, maxim o pagina de format A4, cert este ca cititul pare sa reprezinte pentru multa lume o … corvoada!

  Parerea si experienta ta legata de acest subiect, care ar fi?

 2. Salut, Adrian,

  Articolul de mai sus ar fi trebuit să lămurească exact dilema asta.

  Răspunsul e – nu există rețetă universală. Eu însă cred că ce scurt, iute și superficial duce la partajare tip „like” pe Facebook, câtă vreme lucrurile de profunzime, fundamentate, solide duc la „share”-uri”.

  Plăcere are cititorul în ambele cazuri.

  Eu personal scriu fără nicio limită – și două propoziții și 40 de pagini A4.

 3. Si tu esti cam la limita cu lungimea articolelor, asta vine de la un mare critic literar aici :)))) , daca mai aveai 2 randuri in plus numai citeam nimic :)). Oricum interesant. Te urmaresc in continuare. O zi buna !

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.