Înțelegerea Bibliei

Notă: Articolul curent este mai vechi de un an de zile!

Eu sunt de părere că pentru a înțelege Biblia trebuie să o iei pe ocolite.

Un doctorat nu ar trebui, în opinia mea, început pe la 22 de ani, ci undeva în floarea vârstei sau după asta. (am auzit pe cineva de la Jockey Club spunând asta)

Facultatea de Filosofie îți poate da niște întrebări și dileme, deși poate la 18 ani e un pic prea devreme pentru ea.

Poți spune o poveste unui copil, dar există riscul ca acel copil să aibă alte înțelesuri pentru unii termeni. Termenul “Pădure” se referă la același lucru, dar înseamnă ceva diferit la 4 ani sau la 40 de ani. Nu te raportezi la pădure în același fel.

Similar, cei care se aruncă în înțelegerea Bibliei în mod direct, fără niște drumuri ocolitoare, fără o oarecare experiență de viață, riscă să piardă unele sensuri.

Uneori, consider că “Scrie în Biblie, așa spune Sfânta Tradiție și am citit eu” pot fi insuficiente. De multe ori ajută, dar nu consider că o abordare strict dogmatică e unica cale. Poate fi o cale bună, poate să te ducă unde trebuie, dar uneori e bine să ai și alte repere.

Poate să te apuci de regizat filme doar de la o anumită vârstă încolo e o idee mai bună decât să faci Facultatea de Film la o vârstă tânără și să regizezi de tânăr. (idee preluată, am citit-o pe blogul lui Mihnea Măruță, dacă nu mă înșel)

Asta strict intelectual.

În plus față de asta, ar mai fi și faptul că e nevoie de acțiune. De exemplu, uneori poate fi mai bine ca în loc să mergi la multe conferințe să faci lucruri care să solicite muncă și efort. Nu spun că unica cale e mântuirea, dar spun că nici inversa nu e adevărată “unica cale e participarea la conferințe ortodoxe”.

Asta e pe o parte.

Pe de cealaltă parte, dacă vei spune unui copil o poveste cu termenul “pădure”, îi vei explica ce înseamnă asta, îi arăți și o poză, apoi îi spui alte povești, e posibil ca după un timp termenul să devină clar.

Dacă citești Biblia, poate nu vei înțelege un termen, o situație, un context. Poate vei avea nevoie de detalii pentru o anumită idee. Dar e posibil să păstrezi dilema în tine, să te frământe mai mult timp, și, pe măsură ce trece timpul, să o lămurești.

Cred că articolul curent are legătură cu “Cum pătrunde spiritul în lume?”.

De citit și – “Opinii ortodoxe adânc formate”.

M-am uitat uneori la filme fără să le dau răbdare, fără să le consum cu atenție, fără să le reiau, fără să le chestionez, și, important!, fără să am o cultură cinematografică mare. La momentul respectiv, nu m-au impresionat. Au trecut anii, le-am revăzut, și nota dată unor filme s-a schimbat.

O cale de a intra în ortodoxie, în cultura filmelor, în filosofie, ar putea să nu fie una abruptă, ci, poate, una ocolitoare. Să îți dai un răgaz. Nu te grăbi în a citi o carte de top, un film faimos. Încălzește-te și cu filme mai mediocre. Începe cu o cultură literară. Iar, după ce ai evoluat cu anii, mai dă o șansă unor lucruri de referință care la prima consumare nu te-au atras.

Biblia e o carte mare. Poți să te “arunci” pe ea, dar poți începe cu o variantă pentru copii, o Biblie ilustrată, o Biblie cu numeroase comentarii și adnotări, și să revii asupra Bibliei după ce ai consumat ceva literatură și alte forme de artă.

Leo Li - Bible Verses for Reference
Leo Li – Bible Verses for Reference, https://flic.kr/p/2goCPUm
Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.