Cum alegi un telefon mobil (smartphone)?

Descriu mai jos metoda mea de a alege un telefon mobil.

Un criteriu important pentru un telefon mobil – să nu “agațe”. Afli de asta doar după uz intens, așa că prefer să nu cumpăr telefoane nou lansate pe piață, sau să fac precomenzi.

Cred că dacă folosești un telefon un an scrii cu totul alte lucruri față de o primă vedere sau față de un review de o săptămână de utilizare. E mult mai greu de implementat un astfel de sistem, dar cred că review-urile după o scurtă utilizare conțin multe lucruri irelevante.

Eu cred mult în opțiuni cu compromisuri. Dacă faci un chestionar cu 20 întrebări și la final dai doar o opțiune care atinge toate opțiunile, cred că e o eroare. Prefer o listă de 3-5 opțiuni, chiar dacă nu îmi atinge criteriile, și să aibă un nivel al atingerii obiectivelor (adică, OK, am vrut telefon ieftin, ai un telefon care e un pic mai scump care atinge toate criteriile; sau ai un telefon ieftin, dar care nu atinge alte două criterii; prefer o alegere de acest gen).

Legat de chestionar – consider că este dificil de realizat un chestionar complet, cu structură ierarhică, și la final să îți dea opțiuni. E multă muncă de research ca să îți alegi un telefon, și eu voi da doar opțiunea mea, am mai multe criterii după care fac asta și sper să ajute pe cineva. Dar un chestionar detaliat, cu structură ierarhică, adus la zi constant, mi se pare prea dificil. E mult mai OK să alegi 2-3 criterii foarte importante, să faci o listă de 10 telefoane, apoi să citești despre ele. Ieși mai câștigat astfel decât dintr-o singură sursă, oricât de bună ar fi ea. Apoi rămâi la 3-5 telefoane și citești multe despre ele.

Ce fac eu cu telefonul mobil? Foarte frecvent scriu notițe, apoi îmi citesc emailul (GMail), stau pe Facebook/Facebook Messenger, ceva WhatsApp, RSS, browsing. Apelurile telefonice și SMS-urile sunt un lucru standard. Fac și alte activități, dar mai rar. Nu mă uit la filme pe telefon. Ascult muzică pe el destul de rar.

Cum îmi aleg telefonul? Am mai multe criterii – acestea, pentru mine, se împart în mai multe categorii: eliminatorii, importante, opționale, complet irelevante.

  • Eliminatoriu – Prețul, neredus, să fie foarte bun. Din perspectiva asta, elimin din start Apple, care oferă calitate bună, dar raportul preț/calitate e mai slab ca la telefoanele pe Android. Apoi, elimin telefoanele foarte high-end (peste 3.000 de lei), deoarece nu consider că prețul mai e justificat. În sens invers, elimin un telefon de 500 de lei sau mai ieftin (mă refer la smartphone-uri), consider că chinul de a folosi un astfel de telefon e mai mare decât avantajul de a folosi un telefon. Am deținut un telefon foarte ieftin, chiar pentru generația lui (Samsung Galaxy Y Duos S6102), l-am folosit ulterior ca pe telefon secundar, și era un chin și să scrii SMS-uri, nu vorbesc de orice mai avansat.
  • Eliminatoriu – discount generos. Unele companii speculează Black Friday și nu reduc prețul pentru un telefon decât de Black Friday. După Black Friday prețul acela este noua normă. Am urmărit un model care acum nu are nicio reducere și acel preț este egal cu prețul redus de Black Friday 2018. Dacă mi-aș lua telefon, aș “pândi” ceva reducere semnificativă. De exemplu, dar nu neapărat, Black Friday. Dar dacă e o achiziție pe care o pot planifica, probabil aș aștepta Black Friday – dacă vrei un preț mai bun, ai șanse mari atunci.
  • Eliminatoriu – Să aibă un ecosistem de aplicații generos. Aici se încadrează doar telefoanele Apple și cele pe bază de Android. Orice altceva nu prea există.
  • Important – Fotografiile să fie la calitate decentă. Nu am mari pretenții aici, dar o cameră decentă e necesară.
  • Important – Nu aș vrea un telefon care să mă streseze foarte tare dacă le-aș pierde, dacă l-aș deteriora în ciuda unei huse solide, sau mi-ar fi furat. Am plătit prin vara lui 2013 vreo 2.300 de lei pe un Samsung Galaxy S IV, a fost un telefon foarte bun. Însă am plătit cam mult pentru el, mai ales că era, la acel moment, de ultimă generație. Între timp, tehnologia a avansat, piața s-a maturizat, și prețurile sunt mai mici. Aș plăti între 1.000 – 1.500 de lei pentru un telefon, poate ceva mai puțin dacă nu folosesc decât rar camera foto și doar câteva funcții de tip smartphone de bază și ceva mai mult dacă aș dori o cameră foto mai bună. Dar nu mai mult de 2500 de lei, asta cu siguranță.
  • Important – (și legat de ce am spus mai sus, cu lipsa de stres) Caut un telefon care să nu îmi dea dependență. Am avut un S IV, și o perioadă scurtă am folosit un iPhone / un Samsung S6. Ei, când aveai un telefon care la vremea lui era considerat model nou / de top simțeai o nevoie să îl folosești, ca să îți auto-justifici nevoia de a fi plătit un salariu lunar bunicel în România pe un smartphone. Dacă îți cumperi cel-mai-cel telefon conform standardelor dintr-un moment oarecare, vei trece probabil prin stări de genul “hai să îl folosesc mai mult, ca să își merite banii”. Nu sunt fan al acestei gândiri. Mi-am setat telefonul să aibă ecran alb-negru (am găsit un articol care spune că îl face mai puțin atrăgător) și îmi place ce spune d-l de aici – Garantat 100% cu psihiatrul Manfred Spitzer (@TVR1) – YouTube.
  • Important – Vreau să îmi iau un telefon după care să nu îmi pară rău că am plătit la vremea lui după aproximativ 3 ani de utilizare. În mod inerent după 3 ani un telefon e destul de vechi. Dacă voi renunța la telefon cu gândul “Am plătit cam mult pe el acum 3 ani”, cred că e ceva în neregulă.
  • Important – Vreau un ecran care să răspundă bine la comenzi, inclusiv prin husă, dar pot verifica asta ante-achiziție doar prin reviews și există riscul ca majoritatea internauților să nu se refere la acest aspect, care pentru mine e important, dar pentru alții poate fi de ignorat.
  • Important – Vreau să cumpăr un model disponibil pe piață de cel puțin 2 luni, ca să iasă niște reviews în care să am încredere. Nu consider criteriul ca esențial, pentru că dacă ar apărea un brand de încredere cu un super-preț, probabil l-aș lua instant.
  • Important – Vreau un telefon cumpărat de la o firmă în care să am încredere că voi avea parte de un service OK. Emag, PC Garage, Vodafone consider că sunt OK.
  • Important – Nu 5G. Am evitat să îmi iau telefonul în 2018 în ideea că în 2019 voi avea ce alege pe partea de 5G. Ce nu am luat în considerare e faptul că un telefon cu 5G va fi semnificativ mai scump decât unul cu 4G. Nu am nevoie în uzul zilnic de viteză fenomenală la Net pentru ce folosesc eu telefonul, dacă am nevoie de o rețea de backup pentru laptop pe 5G pot cumpăra un fel de stick Internet care să suporte 5G la momentul când va fi necesar (acum nu e), în schimb prețul, semnificativ mai mare, mă face să caut telefoane care sunt strict fără 5G. Detalii într-un articol apărut cam la o lună după Black Friday-ul din 2018 »
  • Important – Android cât mai nou. Nu doresc să cumpăr Google Pixel, consider că se vinde la prețuri prea mari în România. Probabil voi rămâne cu Androidul cu care vine telefonul multă vreme, așa că aleg din start un telefon cu Android cât mai recent. Pot lua un telefon lansat în ultimele 9 luni, dacă la momentul lansării avea cel mai nou Android, dar nu doresc un telefon lansat în ianuarie 2018. Dacă aș fie pe iPhone, nu mi-aș face griji. Eu am în prezent un Google Nexus 5, cu Android 6, deci chiar și Google poate să nu își updateze Android-ul.
  • Important – Să nu aibă un nivel al radiațiilor foarte mare. Nu caut cea mai mică radiație, nu e un criteriu esențial, dar voi sta cu siguranță deoparte de unele telefoane din acest articol, și probabil și de brandurile cu mai multe apariții în topuri similare »
  • Opțional – Două SIM-uri sună bine. Nu este esențial. E un criteriu undeva între important și opțional.
  • Opțional – Gradul de luminozitate. Sunt atât de rare situațiile în care am nevoie să citesc o știre la soare, încât să plătesc pentru această funcție nu mă ajută prea mult. Dacă e, să fie primită, dar nu o caut insistent.
  • Opțional – Cum arată. Argumentele mele în decizia achiziției telefonului sunt raționale. Nu prea îmi pasă cum arată, cu siguranță îi voi pune o husă în care să fie bine protejat, implicit acea husă va fi voluminoasă și, inerent, urâtă.
  • Opțional – Bateria să aibă o capacitate de uz zilnic OK, dar mă împac bine cu a lua cu mine o baterie externă, așa că nu pun mare accent pe asta, și majoritatea telefoanelor au o capacitate destul de OK.
  • Opțional – NFC. Probabil e standard pe majoritatea telefoanelor, dar nu prea folosesc telefonul pentru plăți, deși tehnic pot.
  • Opțional – Nu am nevoie de card de memorie, nu mă deranjează dacă are, însă.
  • Complet irelevant – Nu îmi pasă de rezoluția ecranului. Din perspectiva asta, o rezoluție considerată mai slabă, dar care să scadă din prețul telefonului, sau să prelungească durata de viață a bateriei ar fi de preferat.
  • Complet irelevant – Mufă audio de 3,5 mm – irelevantă pentru mine.
  • Complet irelevant – Ce tip de conector pentru alimentare. Sigur, am mai multe cabluri micro-USB, dar un telefon lansat în 2019/2020 mă aștept să aibă implicit o mufă de alimentare OK.
  • Complet irelevant – Să se miște rapid. Un telefon care costă 1.000-1.500 de lei lansat în 2019/2020 este OK pentru aplicațiile pe care le folosesc eu frecvent.

În momentul de față, cu diverse compromisuri, mă atrag:

, fiecare cu compromisurile lor.
Aș căuta să urmăresc o promoție bună și aș lua unul din ele, sau ceva în genul lor. Aștept să văd și ce mai apare prin 2020, până, probabil, la Black Friday 2020. :)

Unele din review-urile pe care le citesc în online (exemplu – HotNews.ro) sunt slabe pentru că pun accentul pe niște lucruri destul de irelevante. Există esență și există lucruri marginale. Ei se axează mult pe niște detalii.

Un clip amuzant, dar agresiv: iPhone 7 & Samsung S7 – LEAKED PHOTOS & DETAILS (Gone Sexual!) – YouTube.

Esther Vargas - Smartphones
Esther Vargas – Smartphones, https://flic.kr/p/cVnxM1

Trimite pe WhatsAppEroare linkuri?

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).