Cum faci SEO pentru imagini (ghid detaliat)?

Prezint mai jos cum să faci SEO pentru imagini (ghid detaliat).

8471399706_e3929a8884_z

Cuprins:

(sus)

De ce imagini și nu altceva?

(sus)

De ce imagini și nu altceva? – De ce să faci optimizare pentru imagini? Cu ce te ajută să ai imagini optimizate?

 • În primul rând, pentru traficul din motoarele de căutare, care, dacă faci lucrurile de mai jos, ar trebui/putea să crească. Există nișe în care imaginile joacă un rol mai important (modă, design, gastronomie, artă, unele magazine online), după cum există domenii în care imaginile nu sunt esențiale.
 • „Imagini optimizate” presupune și imagini bine alese / prelucrate. Ajută, așadar, la experiența vizitatorilor (uzabilitate).
 • Apoi, te ajută ca imaginile / site-ul să se încarce mai rapid.
 • Un alt motiv este că dacă imaginile nu se încarcă, din diferite motive, sau nu pot fi văzute de unii vizitatori (probleme de vedere), dacă imaginile sunt bine optimizate, poți să îți dai seama despre ce e vorba în imaginile respective, fără ca ele să fie afișate.

(sus)

De ce imagini și nu altceva? – Ce alternative ai la a folosi imagini? Ce poți folosi, altceva decât imagini?

În opinia mea, video (YouTube/Vimeo, cu includere/”embed” în site) este mai bun decât o prezentare (SlideShare, cu includere/”embed” în site), care este mai bună decât o fotografie (pe rețele sociale sau pe site propriu), care este mai OK decât doar text simplu (pe site sau în altă parte).
Dacă poți să faci video cu un produs, fă video. Dacă poți să faci o prezentare PowerPoint a companiei tale, poate fi mai persuasivă decât un colaj foto.
Desigur, rolul fotografiilor nu e de minimalizat, doar zic. :)
(sus)

Alegere imagini (ce imagini să pui în articol?)

Discut în secțiunea de față despre cum alegi o imagine pentru a o folosi în articol.
(sus)

Alegere imagini (ce imagini să pui în articol?) – Motivația de a folosi imagini

Imaginile ajută atât vizitatorul, cât și motorul de căutare, care vede că articolul are și o imagine, și, probabil, îi acordă o importanță puțin mai mare. E OK să ai imagini într-un articol.
(sus)

Alegere imagini (ce imagini să pui în articol?) – Sursa imaginilor (de unde obții imagini?)

Dacă faci fotografie tu însuți, ar trebui să urmezi niște principii ale fotografiei. Există niște principii generale, în funcție de tipul de fotografie dorit. De căutat sfaturi și tutoriale sau cărți despre cum să faci poze mai une.
Dacă preiei imagini din alte părți, ar trebui să știi câteva lucruri despre copyright:

În principiu, să folosești imagini luate „de pe Internet”, chiar dacă precizezi sursa, nu e legal din punct de vedere al copyright-ului.
Dacă plătești pentru imagini, caută la Google [stock photos] și alege un site care ar fi relevant pentru tine.
(sus)

Alegere imagini (ce imagini să pui în articol?) – Relevanță imagini (pentru articol / site)

Imaginile trebuie să fie relevante pentru articol / site.
Dacă ai un site de nișă, adresat unei audiențe cu cunoștințe peste medie, nu e OK să asociezi articolului o imagine cu lucruri destinate începătorilor.
Dacă ai un articol pe o temă, poza trebuie să se potrivească temei generale. Nu e OK să ai un articol despre protecția unei păsări și să pui o fotografie cu o specie de pasăre, la întâmplare.
(sus)

Alegere imagini (ce imagini să pui în articol?) – Calitate imagini (aspect imagini calitativ)

Ajută foarte mult la uzabilitate, la experiența vizitatorilor. Care experiență, dacă e plăcută și intensă și cu emoții mari, poate duce la reacții în mediul social (de preferință, pozitive). Și care reacții duc la creșterea vizibilității în online (linkurile ajută, prezența în rețelele sociale ajută, trimiterea imaginii mai departe ajută).
Ai nevoie de imagini care sunt de o bună calitate, care contribuie ca experiența vizitatorilor să fie plăcută, și care determină ca poza să fie transmisă mai departe.
Dau mai jos detalii tehnice despre cum să optimizezi codul sursă, cum să ai o imagine bună din punct de vedere tehnic. Ajută însă mai mult ca aspectele tehnice cum e imaginea în sine. OK, ai reușit să „agăți” 10 vizitatori din căutări pe Google Imagini, ce fac ei mai departe? Trimit conținutul, îl distribuie? Li se pare o chestie atât de grozavă încât să vrea să o trimită mai departe.
Altfel, da, ajută aspectele tehnice, însă partea cu „conținut de calitate = regele în optimizare” e valabilă și pentru imagini. Contează să le optimizezi, dar contează, în primul rând să fie de calitate.
Am tendința să trimit mai departe un set de fotografii alese ca „Fotografiile anului” de National Geographic, pe când o poză slabă calitativ, nereprezentativă, fără un mesaj, nu mă va mișca suficient de mult cât să motiveze partajarea.
(sus)

Alegere imagini (ce imagini să pui în articol?) – Număr imagini de folosit per articol

În funcție de conținutul dorit, poți avea una sau mai multe imagini.

 • Dacă scrii un editorial, poți include o fotografie a autorului, dar și o fotografie reprezentativă pentru editorial.
 • Dacă ai de scris un text jurnalistic, lung, un reportaj documentat, fotografiile (mai multe) sunt utile.
 • Dacă ai un magazin online, e de preferat să nu ai „poza” produsului (una), ci „pozele” produsului.
 • Dacă faci un review de produs, ajută să ai mai multe imagini.
 • Dacă prezinți cum a fost la un eveniment, poți pune o imagine cu cadru larg, cu mai multe persoane, la eveniment, dar ai putea, foarte bine, să ai mai multe imagini de la evenimentul respectiv.

Cred că cheia aici e ca imaginile să fie în primul rând relevante. Dacă ajută ca pentru un produs să ai 20 de imagini, dacă sunt utile, pune-le. Dacă evenimentul e o conferință de presă, și e suficientă o singură fotografie, poți avea doar asta.
(sus)

Alegere imagini (ce imagini să pui în articol?) – Conținut duplicat referitor la imagini. Cum să ai conținut original în articol

Dacă poți avea conținut cu care să te diferențiezi, asta te ajută.
Problema conținutului duplicat apare frecvent la magazine online și la site-uri de știri.
Se ia o poză de produs dată de producător, și se pune pe site. Problema e că alte zeci de site-uri, probabil, au aceleași poze. Exact aceeași poză a hard-disk-ului de la Seagate, ca cea de pe site-ul tău. Exact aceeași copertă de carte, aceeași imagine a unei persoane, distribuită prin media.
Te poți diferenția prin poze unice – pe care le poți face tu.
Poți încerca să modifici o fotografie și să obții ceva nou în ea, dar beneficiile, de obicei, sunt minimale. Dacă iei o poză cu cadru larg, și faci poză cu un cadru îngust (alegi focalizarea doar pe o persoană dintr-un grup), Google, din ce știu, nu consideră asta drept „conținut unic”.
(sus)

Alegere imagini (ce imagini să pui în articol?) – Ce să eviți?

Evită să scrii texte în imagini. Din punct de vedere SEO, ajută mai degrabă dacă textul respectiv e text HTML, nu inclus (embedded) în imagine.
(sus)

Optimizare imagini înainte de a fi urcate – tehnic

(sus)

Optimizare imagini înainte de a fi urcate – tehnic – Formatul fișierelor – ce să eviți?

Evită să folosești orice altceva decât PNG, GIF sau JPG. Fișierele JPG pot avea și alte extensii (JPEG). Există și un format special pentru imagini – SVG (Scalable Vector Graphics) / WebP (WebP), dar e o excepție rară nevoia de a folosi aceste formate.
Așadar, JPG (eventual, JPEG) sau GIF, sau PNG. Atât.
(sus)

Optimizare imagini înainte de a fi urcate – tehnic – Formatul fișierelor – cum alegi?

 • GIF – format destul de vechi. Imagini de până în 256 de culori (nu poți avea orice culoare într-un fișier GIF). Recomandat pentru fișiere grafice, la care nu aveți nevoie de un număr mare de culori. Nu „știe” transparență. Nerecomandat pentru fotografii, în general. Suportă animații, și suportă și transparență 100% (nu este atât de comodă în utilizare ca transparența GIF).
 • PNG – similar cu GIF, cu îmbunătățiri – suportă 16 milioane de culori (printre alte variante). Comprimă mai bine datele. Poate afișa lucruri transparente (de exemplu, un buton cu colțuri rotunjite și efect de umbră poate fi afișat transparent într-un fișier PNG). Nu e compatibil cu variante vechi ale browser-elor. Eu, personal, ignor aspectul ăsta. Nerecomandat pentru fotografii, în general.
 • JPG – recomandarea mea pentru majoritatea fotografiilor (non-grafică, fotografie tip peisaj / compoziție / obiect complex). Diferite grade de compresie imagini (de la foarte comprimate până la foarte puțin comprimate). Diferite grade de calitate (de la slabă, se văd imaginile cu „defecte”, până la foarte calitativ). Avantajul principal al formatului e reducerea dimensiunii imaginilor. Suportat de majoritatea browserelor.

Ca o concluzie personală, folosesc în general PNG pentru grafice și JPG pentru orice altceva (fotografii).
(sus)

Optimizare imagini înainte de a fi urcate – tehnic – La ce calitate să salvezi fișierele JPG?

Eu, personal, merg pe 75% dacă țin la spațiu în primul rând și pe 85% dacă țin la calitate în primul rând. 80% e pentru media fișierelor.
Dar găsiți discuții pe tema asta (nu e neapărat un subiect lămurit) aici:

Contează mult, de exemplu, la un magazin online, cu multe imagini, care ar trebui să se încarce cât mai rapid.
(sus)

Optimizare imagini înainte de a fi urcate – tehnic – De evitat imagini „enorme”

Văd asta frecvent pe un blog WordPress tipic – se ia o poză din aparatul foto, la dimensiunea originală (să zicem, are rezoluția 2.289 x 1.712). Se „urcă” pe blog. WordPress redimensionează automat poza, pentru blog, și oferă variante „decente”. Articolul e publicat, poza e micșorată, lucrurile sunt bune.
Sau nu?
Problema e că, dacă fac click pe poză, obțin, în multe cazuri, imaginea mărită. Care imagine mărită e fix imaginea de dimensiuni enorme, neredimensionată. Dacă am un plugin de imagini, de tip Shutter Reloaded, imaginea va fi redimensionată înainte de afișare. De asemenea, chiar dacă nu e micșorată de site prin intermediul unui plugin, multe browser-e moderne afișează imaginea micșorată.
Însă problema e că fișierul original e foarte mare, și de aici apar două aspecte:

 • Spațiu pe server – fișierul de mai sus de obicei e și necomprimat (nu are pierderi de calitate, dar ocupă mult spațiu). Așadar, avem o imagine la rezoluție foarte mare, foarte puțin comprimată. Prin urmare, dimensiune mare.
 • A doua problemă ține de faptul că nu e OK ca pluginul să stea să recalculeze imaginea la click. Nu e OK nici ca browser-ul să găsească soluții de redimensionare automată a imaginii (ia timp, și efectul, de obicei, nu e neapărat foarte calitativ, pozele nu arată foarte bine redimensionate prin browser).

Recomandarea mea ar fi ca pozele să fie redimensionate înainte de a fi „urcate” pe site. De asemenea, de scăzut calitatea imaginii.
Situația e mai comună decât pare – să iei o fotografie neoptimizată și să o „urci” pe site. Eventual, să faci resize din browser. Adică – „urci” poza pe site, neredimensionată, dar precizezi că imaginile fotografiei de afișat sunt 640×480. Browser-ul va redimensiona poza. Problema e că redimensionarea pozei o face inestetică în unele browser-e (1), și, pentru a afișa o poză „mică” se încarcă o poză „mare” (2).
Există riscul ca o imagine de dimensiuni foarte mare nici măcar să nu fie indexată.
(sus)

Optimizare imagini înainte de a fi urcate – tehnic – Procesare imagini – rapidă

Am detaliat aici două metode de procesare rapidă a 100 de fotografii:

Puteți folosi alte utilitare, însă în articolul de mai sus descriu de ce eu sunt încântat de

Programele te ajută să prelucrezi pozele în mod masiv, cu operațiuni de tip – tăiere imagine (pentru reîncadrare), eliminare ochi roșii, îndreptare poză, modificare luminozitate/contrast/culori (Picasa), redimensionare / redenumire / compresie / conversie / watermark (IrfanView).
Așadar, dacă aveți 100 de fotografii abia scoase din aparatul foto, programele de mai sus (sau altele, similare) vă ajută pentru o procesare rapidă.
(sus)

Optimizare imagini înainte de a fi urcate – tehnic – Procesare imagini – detaliată

Dacă aveți un articol despre o poză, și poza joacă rolul important, și vreți să puneți accent pe calitatea pozei, folosiți un program de tip Photoshop sau Gimp (căutați la Google despre asta, e foarte mult material despre cum să procesezi la modul avansat o fotografie).
(sus)

Optimizare imagini în site (codul HTML) – cum optimizezi o imagine, când e deja gata?

Discutăm aici de cod precum acesta:
<a href=”https://olivian.ro/wp-content/uploads/2013/06/samsung-galaxy-s4.jpg„><img alt=”Telefon mobil Samsung Galaxy S4″ src=”https://olivian.ro/wp-content/uploads/2013/06/samsung-galaxy-s4-250×250.jpg” width=”612″ height=”612″ /></a>
, în care am pus cu bold textele mai importante.
Un plugin util pentru operațiunile de mai jos e:

Un plugin pentru reducere dimensiune poze + explicații + alternative:

O listă mai mare:

(sus)

Optimizare imagini în site (codul HTML) – CSS sprites

Pentru imaginile care țin de meniuri, te ajută să folosești CSS sprites (combinarea mai multor imagine într-una singură, și folosirea CSS pentru afișarea imaginilor). Ajută la dimensiuni mai mici ale transferurilor, și la prezența a mai puține conexiuni către server.
Exemplul Google (este o singură imagine mai jos, e „descompusă” ulterior, prin CSS):

nav_logo129
(sus)

Optimizare imagini în site (codul HTML) – <H1> pe imagini?

Evită să pui cod HTML de tip h1 pe imagini. Era o practică, mai demult, să pui logo-ul în h1, pentru a accentua importanța primei pagini. Evită asta.
Optimizare imagini în site (codul HTML) – De ce să folosești img src, nu altceva?
Folosește img src, nu încărcarea imaginilor prin CSS – Discut aici de imaginile din corpul articolului. Desigur că poți încărca prin CSS fundalul site-ului sau elemente ce țin de navigare și design general.
Ai două opțiuni de a adăuga o imagine – poți pune codul HTML ca img (clasic, [img src=…]), sau poți să îl incluzi, prin CSS:

Nu am informații clare despre asta, am găsit niște resurse și discuții vechi de câțiva ani:

Sugestia mea legat de punctul acesta, ar fi ca, pentru imaginile din interiorul articolelor, să scrieți codul cu img src, nu cu altceva. Dar, desigur, mă pot înșela. :)
(sus)

Optimizare imagini în site (codul HTML) – Ce să nu optimizezi?

Evită să optimizezi imaginile care țin doar de aspectul site-ului (meniuri, fundal, butoane). Nu are sens să optimizezi butonul „caută”, sau meniul „despre noi”. Poți face asta, dar nu te ajută. Nu îți e util. :)
(sus)

Optimizare imagini în site (codul HTML) – Textul ALT (Alternate text / text alternativ)

În codul de mai jos:
<a href=”https://olivian.ro/wp-content/uploads/2013/06/samsung-galaxy-s4.jpg”><img alt=”Telefon mobil Samsung Galaxy S4″ src=”https://olivian.ro/wp-content/uploads/2013/06/samsung-galaxy-s4-250×250.jpg” width=”612″ height=”612″ /></a>
am pus cu bold textul care se referă la ALT.
Cum să faci acel text (textul de ALT, cel dintre ghilimele)?

 • Pune la începutul textului cuvintele reprezentative. Dacă vrei să folosești mai mulți termeni în textul ALT, asigură-te că textul începe cu termenii relevanți.
 • Scrie textul ca o sinteză a imaginii respective. Exprimă, în câteva cuvinte, despre ce e vorba în pagina respectivă.
 • Evită să depășești 140 de caractere (litere + cifre + semne de punctuație) în textul ALT.
 • Evită să ai o înșiruire de cuvinte cheie în textele ALT din site, sau să ai doar texte ALT supra-optimizate, pentru termeni căutați (dacă iau 10 imagini la întâmplare, 9 din ele să aibă ca texte ALT doar termeni foarte competitivi).
 • Textul e util în primul rând motoarelor de căutare, dar și vizitatorilor care nu pot afișa imaginile (probleme de încărcare a imaginilor) sau au probleme de vedere, și textul respectiv le este citit.
 • Dacă ar fi să pui o prioritate, alege să faci textul relevant pentru oameni, apoi pentru motoarele de căutare.
 • Textul trebuie să se potrivească cu conținutul paginii. Nu e OK să ai un text ALT care nu e corespunzător cu restul paginii.
 • Contează dacă ai un site specializat sau un site generalist când scrii textul ALT. Pe un site generalist, o poză cu un telefon mobil ar putea fi doar „Telefon mobil” sau „Telefon mobil Samsung”. Dacă ai un site nișat, poți include în ALT modelul, și unele specificații tehnice – „Telefon mobil Samsung I9505 GALAXY S4, 16GB, White SAMI9505WHT”. Contează audiența, și contează tipul de imagine prezentată.
 • Legat de diferența între ALT și numele imaginii – în textul ALT, odată ce ai început cu cuvintele cheie, poți să te exprimi liber în limita a 140 de caractere. Poți scrie, e OK să faci asta pentru o imagine descriptivă. Numele imaginii, însă, e bine să fie cât mai scurt. Descriptiv, să conțină cuvinte cheie, dar, în primul rând, concis.

(sus)

Optimizare imagini în site (codul HTML) – Atributul „title”

Există opțiunea să pui atributul „title”, atât pentru <img>, cât și pentru <a>. Sugestia mea e să folosiți atributul doar dacă vă ajută la uzabilitate (când duc cursorul mouse-ului peste o imagine / link, primesc informații suplimentare).
Pentru motoarele de căutare, atributul title este relativ irelevant.
(sus)

Optimizare imagini în site (codul HTML) – Numele fișierului imagine

Sfaturi:

 • Evită să folosești cuvinte inutile (stop words): adjective, conjuncții, alți termeni ce pot lipsi. Păstrează textul din imagine cât mai scurt. Spre exemplu, nu scrie telefon-mobil-marca-samsung-cu-functii-avansate.jpg, scrie: telefon-mobil-samsung.jpg.
 • Fă calea către imagine cât mai scurtă. Nu site/folder/sub-folder/sub-sub-folder/sub-sub-sub-folder/imagine.jpg, ci ceva gen site.ro/imagini/imagine.jpg. Cu cât mai scurt, cu atât mai bine. Nu aș schimba neapărat o structură deja existentă pentru regula asta, dar dacă ești la început cu site-ul și faci regula, fă, ca principiu, calea către fișiere cât mai scurtă.
 • Ca separator, folosește „-” (dash). Evită alți separatori: „_” (underscore), „.” (punct), ” „/”%20” (spațiu), „+” (plus).
 • Evită folosirea literelor mari, folosește doar litere mici în URL.
 • Ca regulă de denumire, aș alege denumiri descriptive. Să explici cât mai clar despre ce e vorba în imagine, folosind URL-ul. Dar aș reduce, pe cât este posibil, lungimea textului din URL.

(sus)

Optimizare imagini în site (codul HTML) – Text alăturat imaginii

Discutăm aici de două aspecte: de textul situat chiar în partea de jos a imaginii, ca un titlu al imaginii:
text sub imagine

și descrieri ale paginii de față, pot fi și texte mult mai lungi decât ce este mai jos:
descriere-telefon
Te ajută ca acel text să fie relevant pentru imaginea ta.
(sus)

Lucruri care contează la nivel de server

(sus)

Lucruri care contează la nivel de server – Optimizare încărcare site

Contează ca pagina în care e imaginea, dar și site-ul, în sine, să se încarce rapid. De căutat la Google despre [improve site load] și de găsit soluții. Pentru o investigație rapidă a problemelor, se poate folosi:

, însă soluțiile sunt mai profunde de atât. Spre exemplu, folosirea unui hosting extern pentru imagini (dacă discutăm de imagini). Sunt însă mult mai multe soluții de a crește viteza de încărcare a site-ului.
(sus)

Lucruri care contează la nivel de server – Hosting site de calitate

Pentru România, ar fi indicat să aveți hosting de România.
Contează ca viteza de transfer a datelor de la hosting să fie cât mai bună.
Contează ca serverul să aibă uptime (timp cât este activ și disponibil) cât mai apropiat de 100%.
(sus)

Lucruri care contează la nivel de server – SEO general pentru site

E posibil să conteze și factori precum optimizarea generală a site-ului, nu doar a imaginii și a paginii în cauză:

(sus)

Promovare imagini – cum aud alții de imaginea ta?

(sus)

Promovare imagini – cum aud alții de imaginea ta? – Promovare internă, pe site-ul propriu

Aș începe cu promovarea imaginii / articolului în care e imaginea în site. Contează să aibă link de la pagini cât mai vizitate, și linkurile să fie în locuri cât mai vizibile. Contează ca paginile care dau link către pagină să aibă legătură cu pagina. Contează textul ancoră al linkului.
(sus)

Promovare imagini – cum aud alții de imaginea ta? – Sitemap imagini trimis către motoarele de căutare

Sugestia mea este să aveți un sitemap pentru imagini și să îl „trimiteți” (submit) către motoarele de căutare. Detalii despre asta:

Plugin dedicat:

(sus)

Promovare imagini – cum aud alții de imaginea ta? – Linkuri din alte părți – ce contează?

Contează ca site-ul care îți dă link către imagine să fie un site de încredere (Trust) și cu autoritate (Authority).
E bine să obții link de la site-uri care au obținut, la rândul lor, linkuri.
Contează ca site-ul să aibă legătură cu pagina în care e găzduită imaginea ta, și cu site-ul tău, în general.
Contează textul ancoră al linkului.
(sus)

Promovare imagini – cum aud alții de imaginea ta? – Linkuri din alte părți – cum să le încurajezi?

Dacă faci, de exemplu, un infografic. OK, îl pui în site-ul tău.
Dar e indicat și să ai o casetă, sub infografic, prin care alți vizitatori pot copia un cod și pot pune imaginea în site-ul lor.
Poți pune link și către imagine și către pagina pe care e găzduit infograficul la tine.
(sus)

Ce alți factori ar putea conta în viitor?

(sus)

Ce alți factori ar putea conta în viitor? – Recunoașterea textelor din imagini (OCR)

Este posibilitatea ca pe viitor motoarele de căutare să scaneze imaginile după texte.
(sus)

Ce alți factori ar putea conta în viitor? – Analiza imaginilor

Se poate analiza culoarea predominantă, tipul imaginii (fotografie / grafică), numărul culorilor.
(sus)

Cum măsori?

Google Analytics e un instrument foarte bun. Altele sunt, și ele, disponibile.
(sus)

Unde altundeva ai putea pune imaginile?

Poți posta, în funcție de imaginea ta, conținutul și pe alte rețele sociale, dedicate fotografiilor.
Pinterest (pentru lucruri care te atrag, care sunt interesante sau estetic atrăgătoare), Instagram (fotografii prelucrate cu filtre, nu neapărat calitative, dar interesante, cel puțin), Flickr (puternică rețea pe partea socială), 500px (pentru fotografi profesioniști).
Pe partea socială, nu recomand neapărat Picasa/Google+, deși pot ajuta în poziționarea în Google.
(sus)

Când să nu faci SEO pentru imagini?

Când pui o poză, dar e irelevant dacă apare sau nu în motoarele de căutare. Pozele din articolul de față, de exemplu. Nu m-ar deranja să apar în motoarele de căutare cu o poză pentru „SEO pentru imagini”. Cu toate acestea, traficul din căutare, chiar dacă aș fi pe prima poziție, ar fi mic.

Dacă aș avea doar poza de la începutul articolului, poza respectivă nu ar fi în linie cu restul articolului. Da, aș putea să încerc să o optimizez pentru termeni precum „univers” / „galaxie” / „spațiu”, dar acolo e concurență mare.

Pe de altă parte, dacă aș fi făcut un infografic despre cum faci SEO pentru imagini, da, asta ar fi contat.

Update ulterior: se poate folosi Schema.org pentru imaginile din logo – Official Google Webmaster Central Blog: Using schema.org markup for organization logos.

PS #1: De văzut: You Should Use Photos To Increase Your Conversion Rate

PS #2: Niște principii generale despre cum sa folosiți fotografiile (în online, în principal) cât mai bine, clip de 3 minute:
9 Photo Composition Tips (feat. Steve McCurry) – YouTube.
Lucruri de știut când puneți o imagine în online, și când faceți fotografii.

PS #3: Imaginile ar trebui adăugate și în Sitemap pentru imagini. Image sitemaps – Search Console Help

PS #4, 2019.01.13:

Google: Changing Image URLs Will Affect Rankings in Image Search – Search Engine Journal:

However, the damage can be mitigated by setting up redirects.

Redirecting old image URLs to new URLs will forward ranking signals from the old images to the new ones.

Using redirects is a “fantastic” way to deal with the situation, Mueller says.

PS #5, 2019.03.01: 9 Steps to Optimize Images for SEO.

PS #6, 2019.05.07: Alt-texts: The Ultimate Guide – Axess Lab.

PS #7, 2019.06.14: Image SEO: driving more organic traffic through image optimization.

PS #8, 2019.08.13: The Hidden Opportunity for Ecommerce Websites in Google Images.

PS #9, 2019.08.13: Google Warns About Instagram Embeds & Indexing.

PS #10, 2019.08.13: Google Says When Linking Images, Make Sure There Is Alt Text On Images.

PS #11, 2019.10.08: Images done right: Web graphics, good to the last byte — Martian Chronicles, Evil Martians’ team blog.

PS #12, 2019.10.27: Optimizing Images for Local Search – Local University.

PS #13, 2019.10.27: A Guide To Optimizing Images For Mobile — Smashing Magazine.

PS #14, 2019.12.17:

Întrebare: imaginile setate ca background-image, nu ca <img>, sunt indexate? Răspunsul unei persoane cu mare autoritate de la Moz:

Dr. Peter J. Meyers (MOZ): „Unfortunately, „can” and „will” are sometimes two different matters. Google is pretty CSS-savvy at this point, and I’m 98% sure they can index those images. If it’s a background image, and depending on how it’s set up, they may choose not to, but that’s a bit trickier.”

PS, 2020.01.18: Cum să încarci imagini la rezoluții diferite:

Responsive images – Learn web development | MDN;

PS, 2020.01.23:

Sfaturi via „Google Video On Image Search Ranking & Optimization„:

After you figure that out, then he provided these technical tips:

– Use high quality images
– Place them on your pages in a relevant visible
– Use great titles on the pages themselves
– Provide useful alt attributes for the images
– Potentially add captions
– Pick good filenames for your images
– Host your images in a way that they’re fast for your users

PS, 2020.02.22: Google adds new image license metadata for licensable image label – Search Engine Land.

PS, 2020.05.01: How Google Indexes & Ranks 360 Images.

PS, 2020.05.05: Despre cuvinte cheie în URL-uri – sugestia mea ar fi să puneți cuvinte cheie în URL-uri, ar trebui să ajute.
De exemplu, URL-ul:
www.site.ro/folder-imagini/imagine-cu-universul.jpg
poate fi partajată pe rețelele sociale. Da, e posibil ca în unele contexte URL-ul sa fie înlocuit cu un „URL preview”, o previzualizare a URL-ului.
Dar, la modul general, consider că e de preferat să ai un URL clar, din care să se înțeleagă despre ce e vorba în URL, mai degrabă decât un URL de forma:
www.site.ro/folder-imagini/009.jpg
Chiar dacă majoritatea partajării imaginilor va fi pe un site care va înlocui URL-ul cu o imagine (adică în loc de link către imagine, va afișa imaginea), ca practică generală e de preferat un URL cu cuvinte cheie.

PS, 2020.05.26: Accessible Images For When They Matter Most — Smashing Magazine.

PS, 2020.07.13: Despre JPG vs. formate mai noi, cum e WebP: Is WebP really better than JPEG? – siipo.la.

PS, 2020.08.05: Image Optimization guide for SEO experts and webmasters.

PS, 2020.08.09: SEO for Images: See What You’re Missing in Your Visual Search Strategy.

PS, 2020.09.02: How to Use AVIF: The New Next-Gen Image Compression Format — Lightspeed.

PS, 2021.05.11: The Humble <img> Element And Core Web Vitals — Smashing Magazine.

PS, 2021.05.14: Soluție foarte bună de compresie imagini pentru Mac: ImageOptim — better Save for Web.

PS, 2022.01.19 📷 All about images – WTF is SEO?.

PS, 2022.04.08: 10 Things Beginners Must Know About SEO Image Optimization for Infographics.

PS, 2022.07.09: SEO for Images: How to Optimize Images for Search.

PS, 2022.08.26: Imagator | Home

Compress, convert, edit and resize your images

No uploading. Files never leave your machine.

Completely free and private

PS, 2022.10.11: Let’s talk image SEO – YouTube.

PS, 2022.10.17: 5 Image SEO Optimization Tips [Infographic] | Social Media Today.

PS, 2022.10.20: Google Says Leave Alt Text Empty For Decorative Images:

Google’s John Mueller said in the latest Search Off the Record podcast that you should leave decorative alt text on your images empty and blank. Oh, and John later said, the World Wide Web Consortium (W3C) also says you should do that.

PS, 2023.02.02: Learn Images.

PS, 2023.02.02: Google Image SEO Best Practices | Google Search Central  |  Documentation  |  Google Developers.

PS, 2023.02.20: Google Image Thumbnails for Organic Results: What They Are, How They Work & Will SEO Help? – Brodie Clark Consulting.

PS, 2023.03.18: Image SEO Optimization — a Guide for SEO Experts and Webmasters:

In this article, we will explore everything you should take into account when optimizing images for search.

PS, 2023.03.23: Image and Visual Search for Ecommerce – Speaker Deck:

Image and Visual Search is a field that SEOs tended to neglect in the past. However, with the ever-growing importance of the visual elements in SERPs, the central part Lens is having in the Multimodal idea Google is developing for Search, and the completely established preferred behavior people have about Visual Shopping, ignoring Image and Visual Search is something that cannot be tolerated anymore.

Partajează pe WhatsApp

18 comentarii la „Cum faci SEO pentru imagini (ghid detaliat)?”

 1. Salut Olivian, am o intrebare referitoare la optimizarea imaginilor pentru motoarele de cautare: Daca am un site cu multe poze e ok ca numele pozei si atributul ALT sa fie exact acelasi text?

  De exemplu, am o poza care se numeste reteta supa de pui si ALT este tot reteta supa de pui.
  Ar fi mai ok (dpdv SEO) daca as pastra numele pozei la fel (reteta supa de pui) si ALT as pune supa de pui cu legume? (bineinteles supa are si pui si legume :))

  p.s. Imi permit sa iti dau o sugestie pentru un articol, personal m-ar interesa sa aflu mai multe despre duplicate content, canonical tag, etc. Mie imi plac articolele tale pentru ca ofera multe informatii si sunt destul de accesibile si pentru o persoana ca mine, care incearca sa inteleaga optimizarea. Din pacate, atunci cand am apelat la servicii de SEO nu stiam mai nimic si m-am lasat pe mana specialistilor care nu au livrat rezultate si nici nu mi-am dat seama decat la ceva timp dupa, moment in care facturile erau deja platite :) Dar asta e alta poveste..

 2. Salut, Costi,

  Am pus acum în articol:
  „Legat de diferența între ALT și numele imaginii – în textul ALT, odată ce ai început cu cuvintele cheie, poți să te exprimi liber în limita a 140 de caractere. Poți scrie, e OK să faci asta pentru o imagine descriptivă. Numele imaginii, însă, e bine să fie cât mai scurt. Descriptiv, să conțină cuvinte cheie, dar, în primul rând, concis.”

  E OK și să lași la fel, dar poți face și diferite.

  Legat de sugestiile de articole, îți mulțumesc, mă ajută să știu ce te interesează, din păcate subiectul a fost deja acoperit. Pot scrie unele lucruri și nu exclud asta.

  Chestia din articolul de față, cu imaginile, a venit de la un client de-al meu care a dorit să știe mai multe despre optimizarea imaginilor, și am considerat că pot veni cu ceva mai bun decât orice găsesc pe net pe tema asta. Orice. :)

  La canonical și la duplicate content nu am estimarea asta, în prezent, dar nu exclud să scriu la un moment dat.

  Eu, pentru lucruri de genul ăsta caut la Google pe site-urile Search Engine Land sau moz.com. Exemplu:
  [canonical tag site:moz.com OR site:searchengineland.com – Căutare Google]
  [duplicate content site:moz.com OR site:searchengineland.com – Căutare Google]

  Dacă citești 10 articole, găsești mai multă informație decât aș da eu într-un articol pentru începători.

 3. Stimate coleg de breasla, multumim pentru un articol foarte bine scris si documentat.

  Imi permit totusi 1 sugestie pt articol si 1 pt site:
  a) <>
  GIF suporta transparenta, insa doar 100%. Nu prezita Alpha Layer, ca PNG, unde ai 4layer*8bit. Ai putea adauga si faptul ca GIFsuporta animatii.
  b) Schimba culoarea de la pentru comentarii, aici unde scriu acum, ca e negru pe gri in IE10, si e destul de greu de scris fara greseli.

  Inca o data, multumim pentru informatii :)

 4. Salut, Sabin,

  Mulțumesc de sugestia cu GIF, am adăugat în articol.

  Nu știu cum să modific pentru IE10, ai dreptate, am verificat, se vede rău, dar nu știu să scriu codul pentru IE10.

 5. Interesant articolul si multa munca la el. Anumite lucruri insa sunt putin depasite de ultimul update la Google Search Image.

 6. Foarte bun acest articol mai ales pentru incepatori.
  Cum se foloseste atributul alt pe imagini la un magazin online?

  Daca produsul are URL-ul magazin.ro/categorie/nume-produs.html atunci poza ar fi bine sa fie de genul magazin.ro/images/nume-produs-id-poza.jpeg

  Unde trebuie sa introduc eu atributul alt atunci cand adaug imaginile pentru produs?

  Multumesc mult si succes

 7. Bună,

  Mulțumesc.

  „Cum se foloseste atributul alt pe imagini la un magazin online?”
  Se specifică în atributul ALT despre ce e vorba în poză, cu ceva focus și pe cuvintele cheie, dar nu ăsta să fie focusul principal.

  „Unde trebuie sa introduc eu atributul alt atunci cand adaug imaginile pentru produs?”
  Ar trebui să ai o funcție pentru asta în CMS-ul site-ului (locul unde adaugi poze).

 8. Salut Olivian ! In primul rand doresc sa te felicit pentru postarile benefice, multor utilizatori care sunt interesati de anumite informatii.Am si eu o intrbare despre ALT TEXT.Exemplu:
  Zilele orasului Brasov => Titlu articol
  Imagini din Brasov=> Numele imaginii
  Orasul Brasov=> Alt text
  Vreau sa te intreb daca exista vre-un duplicat de titlu+alt text
  Nu sunt inca hotarata cum sa pun corect cuvintele potrivite pentru a nu produce cumva duplicat de exemplu: cuvantul Brasov

 9. Bună, Andra,

  Mulțumesc de întrebare.

  Sfatul meu:
  – Dă un titlu articolului, în așa fel încât oamenii să fie interesați să facă click, și după ce au făcut click pe articol să fie mulțumiți de decizie (să nu regrete că au făcut click și să nu se simtă înșelați). Fă titlul articolului atrăgător pentru oameni. Asta ar trebui să îți aducă beneficii mai mari decât un titlu făcut pentru motoarele de căutare.
  – ALT-ul imaginii e util pentru motoarele de căutare și pentru persoanele care nu pot vedea, și folosesc software de „citire” a textului. Pentru aceste categorii, dă un ALT care exprimă relevant ce e în imagine.
  – Numele imaginii e strict pentru SEO. Alege 2-3 cuvinte relevante, și dă un nume imaginii.

  Importanța e așa:
  – Titlu articol – extrem de mare importanță, deseori ignorat, lucrează enorm la asta, fă-l bun, fă-l atrăgător, fă-l relevant și învață să scrii mai bine. Resurse pe tema asta: http://www.copyblogger.com/ (caută articole de-ale lor din arhivă, au scris mult pe tema „cum faci un titlu articol atrăgător?”).
  – ALT – contează, merită să îl pui, dar nu te stresa prea mult cu el. Fă din asta un obicei, dar nu fă din asta un stres „cum fac totul perfect”.
  – Nume imagine – semi-irelevant. Pune accent pe alte lucruri, alege 2-3 termeni și nu pune mare accent pe asta.

  La obiect:
  „Zilele orasului Brasov => Titlu articol
  Imagini din Brasov=> Numele imaginii
  Orasul Brasov=> Alt text”
  Titlul nu e rău, dar poate fi făcut mult mai atrăgător. Pentru mine, nu vinde. Dacă consideri că pentru alții vinde și atrage, păstrează-l. Eu cred că l-ai putea perfecționa.
  Numele imaginii e OK, dar dacă ar fi să îl perfecționa, aș da niște detalii de loc și timp. „Imagini-Brasov-octombrie-2014-munte.JPG”.
  ALT Text e OK doar dacă chiar ai o poză cu tot orașul Brașov. Dacă nu se întâmplă asta, nu e relevant, și e necesar să mai lucrezi la el.

  Nu îți fă nicio grijă privitor la duplicat. Într-un articol, nu e duplicat titlul + ALT + nume fișier. Poți să le duplici la greu, să pui aceeași informație peste tot. Sunt pluginuri de SEO pentru WordPress care chiar asta fac. Nu e optim, dar e o soluție facilă.

  Pune accent pe titluri, muncește la asta, și dă importanță mai mică SEO pentru imagini, în pofida articolului meu de mai sus.

  Succes!

 10. In principiu, din ce am citit pana acum, articolul este bun. L-am pus in Favorites ca sa il recitesc cand voi avea mai mult timp la dispozitie. E un pic frustranta chestia cu optimizarea pozelor dintr-un anumit punct de vedere. Eu imi doresc sa le ofer vizitatorilor cea mai buna experienta in materie de calitate a pozelor. Dar. pe de alta parte este de inteles. Google merge pe principiul daca suntem un grup sa ne reglam viteza in functie e posibilitatea ultimului de a tine pasul cu noi (principiul grupurilor care merg pe munte, ca in acest fel sa nu devina razlete)… Olivian, vezi ca de exemplu acest plugin pentru wordpress: Google XML Sitemap for Images nu a mai fost adus la zi si nu mai prezinta nicio garantie ca va functiona cu ultima versiune de WordPress :)… Fustrant este fiindca am aflat ca in noul algoritm google se pune destul de mult accentul pe incarcarea site-ului, ceea ce face ca si noi sa lucram asupra dimensiunilor / dar si a marimilor (cateodata chiar prin reducerea calitatii) acestora…

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).