Translate the article to English (Google Translate)

Notă: Articolul de mai jos este mai vechi de 10 ani de zile!

Hard disk extern Seagate – FreeAgent GoFlex Desk, 2TB, 3.5″, USB 2.0 (Negru)

Bună,

Dețin în prezent un hard-disk extern foarte asemănător, ca specificații, cu:

Tot Seagate,e tot extern, capacitate tot 2 TB, transfer tot prin USB 2.0, tot de culoare neagră, tot vertical. Îl am din primăvara lui 2011.

Să vă prezint, întâi, câteva caracteristici de pe site-ul evoMAG:

Format:3.5 inchi
Interfață:USB 2.0
Capacitate:2TB
Dimensiuni:158x124x44 mm
Masă:1.080 g

Să vă povestesc câteva experiențe de utilizare a produsului.

  • Să vă explic de ce fac comparația între un hard-disk (al meu) și altul (cel din fotografie, cu detaliile mai sus). Pentru că, dacă îl folosești cum îl folosesc eu, nu prea contează detaliile tehnice atât de mult; în afară de USB 2.0 sau 3.0 (care contează la viteza de transfer), restul specificațiilor sunt mai puțin importante. Ce contează e că ai datele în două locuri – pe hard-disk extern și în calculator. Altfel, viteza de transfer, dimensiunile, masa sunt mai puțin importante pentru mine. Da, sigur, prefer o viteză mai bună, dimensiuni mai mici, și o masă mai mică. Dar sunt argumente mai puțin importante decât sentimentul pe care îl ai când știi că datele tale sunt, tot timpul, în siguranță (de preferință în altă locație decât cea unde ții calculatorul).
  • Îl folosesc pentru a stoca toate fotografiile făcute, la rezoluția maximă, apoi toate filmele pe care le-am făcut, în original, la rezoluția maximă. Apoi, fac back-up periodic pentru tot felul de lucruri – conturi rețele sociale, setări programe, site-uri realizate și alte asemenea. Și, desigur, alte documente din PC-ul meu – muzică, documente Word/Excel/PowerPoint.  În fine, cam tot ce am realizat în ultimii ani e pe acel hard-disk. Ocupă mai mult de 1 TB lucrurile mele. Doar documentele însă ocupă doar câțiva GB.
  • Am făcut și back-up pentru alte calculatoare, pe hard-disk-ul meu.
  • Îl conectez la câteva luni la PC, fac back-up-ul, îl deconectez. Sunt destul de sigur în acest fel că, chiar dacă am un virus în PC (deși folosesc antiviruși), nu am mari probleme cu el.
  • E pe USB 2.0, modelele mai noi de hard-disk-uri externe sunt pe USB 3.0. Este însă suficient ca în două zile de dimineața până seara să copiez 1 TB de date.
  • Legat de preț – l-am cumpărat anul trecut, prin primăvară. De atunci încoace, producătorii de hard-disk-uri au trecut întâi printr-o scumpire, cauzată de inundații și probleme cu unele componente, apoi prin achiziții de alte firme, care au dus ca în prezent să fie doar câțiva producători majori de hard-disk-uri, iar prețurile să fie un pic mari. Per total, poate fi OK, pentru că așa apare inovația – prin bani investiți într-un produs, dar ideea e că hard-disk-urile, interne sau externe, sunt, încă, destul de scumpe față de prețurile din vara trecută, de exemplu.
  • Păstrez hard-disk-ul într-o locație externă casei mele.
  • Mi s-a părut o dovadă de maximă înțelepciune să cumpăr un hard-disk vertical, e ușor la transport. Da, e adevărat acest lucru, dar modelul meu, spre deosebire de modelul prezentat în poză, nu are dock, și uneori cade, ceea ce anulează avantajul dat de transportul pe verticală. Nu am avut însă vreodată vreo problemă cu pierderea datelor cu el, așa că e OK.

În fine, de ce am o relație de tip love & hate cu produsul?

  • Love – spațiul îmi dă o enormă senzație de libertate – pot pune tot ce am pe el, și mai rămâne spațiul. Am de asemenea, siguranța că 80% din datele mele sunt tot timpul în două locații. Pentru datele curente folosesc Dropbox, pentru datele de păstrat pe termen lung folosesc soluția de back-up. Mă simt în siguranță cu el, și am libertatea de a risca – pot risca să instalez programe noi, dacă știu că datele mele sunt, totuși, în siguranță.
  • Hate – e un proces cu back-up-ul: adus hard-disk acasă, pornit, copiat, oprit, dus hard-disk-ul. Nu e neapărat un proces pasionant. Da, un hard-disk cu USB 3.0 ar fi fost mai rapid, dar procesul ar fi fost, în mare parte, identic.

Așadar,

Ultima modificare în: 16 noiembrie 2015, la ora: 21:35.

Partajează pe WhatsApp

2 comentarii la „Hard disk extern Seagate – FreeAgent GoFlex Desk, 2TB, 3.5″, USB 2.0 (Negru)”

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.