Nikon D3100 + obiectiv 18-55mm VR: aparat Foto D-SLR, filmare Full HD

Bună,

Dețin în prezent produsul:

Îl am din mai 2012.

Să vă prezint, întâi, câteva caracteristici de pe site-ul evoMAG:

Rezoluție efectivă:14,2 Megapixeli
Senzor imagine:CMOS
Dimensiune senzor:23,1×15,4 mm
Compensare expunere:+/- 5 EV / 1/3 trepte
Bliț incorporat:Da
Antipraf:DA
Alimentare::Acumulator Li-ion EN-EL14
Conectivitate PC:USB de mare viteza
Dimensiuni (L x I x A):124 x 96 x 74,5 mm
Masă:500 g

Să vă povestesc câteva experiențe de utilizare a produsului.

  • L-am folosit intens într-o excursie în Germania, unde și-a făcut treaba foarte bine – vreo 8.000 de fotografii și câteva clipuri video, găsiți selecția acestora în articol.
  • Aparatul a fost plimbat și la munte (nu de mine) și la mare vara asta, și experiențele au fost pozitive. Alte fotografii.
  • Constant mă gândesc cum l-aș putea updat-a (de la blitz la obiectiv la aparat în sine). E o grijă continuă – “dar dacă aș avea un obiectiv 18-105?” sau “Dacă mi-aș lua  un Tamron performant?” sau “Dar dacă îmi iau obiectiv, nu îmi trebuie și blitz?”, apoi “Dar dacă am obiectiv și blitz performante, nu ar trebui să îmi updat-ez aparatul?”. Grija asta stă cu mine, sunt multe locuri pe Internet în care ești sfătuit să cheltuiești pe obiectiv destul de mult. Am reușit să îmi domolesc gândurile, și să fiu foarte mulțumit de aparat, așa cum este. Marea majoritate a utilizatorilor unui asemenea aparat rămân cu obiectivul kit. Pentru nevoile mele actuale, sunt și ele OK.
  • Eram în Germania și un vânzător dintr-un magazin dedicat foto mi-a spus că am un aparat performant; dar dacă i-aș lua un blitz performant, aș fi cu el în pole-position; OK, nu îl consider pe acel vânzător neapărat expert (consider că o mai mare nevoie de update e la obiectiv decât la blitz, și contează dacă ai nevoie de blitz performant sau nu în modul de folosire, nu e o soluție universală), dar sfatul mi-a rămas în minte;
  • Bateria ține enorm – durează foarte mult să se termine; chestia e că dacă își propune să se termine, se cam termină; ce vreau să spun e că nu am încărcat o vreme bateria, pe principiul “oricum ține, că durează mult bateria, sigur o să pot face”; și am fost la un eveniment și mi s-a terminat bateria și nu aveam încărcător la mine; am făcut poze cu un iPhone, nu a fost o tragedie, dar ca idee nu te poți baza mereu pe bateria care durează enorm;
  • Am făcut, deja, câteva zeci de mii de poze cu aparatul; încă fac majoritatea pozelor pe Auto și sunt mulțumit; da, vreau să învăț mai multe despre cum se folosește, dar nu văd asta ca un punct obligatoriu;
  • Ce capacitate ai nevoie la card? Depinde de mai mulți factori, dar zic așa – dacă faci poze la dimensiune mică, în format JPG, și ștergi pozele care sunt nereușite, poți pleca o săptămână cu el prin oraș și să îți încapă pozele în 4GB. Eu am nevoie de un card de 32 de GB dacă – fac multe poze; dimensiunea pozelor și calitatea sunt la “mediu”; fac și filmări; vreau să fiu 100% sigur că am spațiu pe el. Dacă aș filma intens cu el (există soluții, care pot anula garanția, de a filma mai mult de 10 minute cu aparatul), mi-ar trebui un card mai mare. Pentru utilizatorul obișnuit, 4 GB ar trebui să fie suficient, iar pozele nu ar trebui salvate la rezoluții prea mari (e relativ inutil, la rezoluție foarte mare oricum calitatea nu e excepțională, și în următorii ani nu ar trebui să aveți nevoie de așa rezoluție).
  • Mi se pare teribil de solid. Adică “incredibil” de solid. Cauciuc, plastic dur, am o mare încredere în rezistența (cel puțin aparentă) a aparatului.
  • Nu am avut mari probleme cu poze “mișcate”. Da, uneori se întâmplă, dar se întâmplă asta foarte rar.
  • Am avut o cameră compactă mai mulți ani, și de la ea am obiceiul să fac mai mult de o poză – de obicei, a doua ieșea mai bună calitativ. A trebuit să mă dezvăț de asta la D3100. Da, dintr-o sută de poze,  10 ies mai bine, dar e un procent insignifiant față de efortul de a face constant două poze. Ai mici beneficii, dar nu mai merită efortul.
  • Îmi e foarte util tandemul cameră foto – cameră video, pentru că pot pune camera video pe trepied, și în acest timp să fac poze la un eveniment.

Un scurt review (sursa):

DEAL: As of Summer, 2012, the Nikon D3100 is the older version of the D3200. It’s the same thing, and sells for less. It’s what I suggest my friends get, so long as they are still available. Resolution means nothing between these two cameras.

Și încă unul (de aici):

I’d get a D3100 instead of other bigger, heavier and more expensive cameras unless you have a very clear, stated reason that the D3100 won’t work for you.

The reason I prefer to shoot FX cameras is mostly because the viewfinders are much bigger and I like to shoot old manual-focus lenses. The pictures are pretty much the same.

În fine, de ce am o relație de tip love & hate cu produsul?

  • Love – am stat mult timp și m-am gândit – “Oare am cumpărat produsul bun?”. Am avut tot felul de gânduri – model mai noi (D3200), clasă superioară (D5100), blitz mai bun, obiectiv mai bun (lista e enormă), lumini, promoții diferite. Cert e așa – în prezent, aș cumpăra același produs. Apoi, da, e firesc ca din 29 mai 2012, de când am aparatul, și până azi, să fi apărut câte o promoție mai bună, dar în acest timp aș fi pierdut niște fotografii. Consider că e un best buy pentru banii lui. Da, un mirrorless poate fi mai mic (dar costă mai mult). Da, poți găsi o mulțime de obiective mai performante (dar depășesc bugetul alocat de mine). Da, un bridge are zoom mai puternic (nu și calitate). Însă, dacă îmi dai azi 2.000 de lei și îmi zici să iau un aparat foto pentru mine, asta cumpăr. De asta am nevoie – un aparat foarte aproape de performant, arhi-suficient pentru nevoile mele, cu posibilități viitoare de upgrade bune. Poate peste 3 ani o să am o altă părere. Chestia e că 3 ani de zile voi face poze cu acest aparat, nu cu altul. Ceea ce e suficient de bine pentru mine încât să am o relaxare și o pace că am luat ceva best buy.
  • Hate – și în prezent mă macină gândul “cum l-aș putea updat-a?”. Un tip foarte deștept zice că cu cât ai mai multe opțiuni disponibile, cu atât ești mai nefericit. Adică dacă ar fi doar două aparate, A și B, și aș alege aparatul A de 2.000 de lei, eu aș fi fericit. Azi însă la 2.000 de lei poți investi banii în A, B, C, D, E, F, G și până la Q, de exemplu. Și dacă eu aleg aparatul H, care e, să zicem, net superior lui A, eu o să stau și o să mă frământ constant – “dar G nu e mai bun?” / “oare mi-ar fi plăcut mai mult L?” / “oare A, așa simplist cum e, nu e mai bun?”. Adică eu am în varianta a doua un aparat mai bun, dar, totuși, sunt mai nefericit. Cam așa e cu prezentul. Am ales H, am făcut documentare, am un best buy, dar pentru că oferta e mare, sunt un pic nefericit. Încerc să scap de asta, am reușit parțial, însă citesc constant de mai-știu-eu-ce aparat care are mai-știu-eu-ce-funcție. Și mai citești părerea lui Xulescu, care zice că obiectivele kit sunt nașpa. Și luminile standard sunt nașpa. Și, cu aparatul H în mână, foarte performant și best-buy, sunt un pic nefericit.

Așadar,

Trimite pe WhatsAppEroare linkuri?

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).