Despre scaune ergonomice

Încep cu o notă și o avertizare – nu sunt nici doctor, nici nu am o certificare în domeniul ergonomiei la un birou. Doar atrag atenția despre niște lecturi. Ar trebui consultat un specialist (sau, poate, mai mulți) înainte de a lua o decizie, cele de mai jos sunt doar ca informare generală.

Așadar, sunteți în căutarea unui scaun ergonomic. Cum procedați?

A. Întâi de toate, vedeți dacă vreți scaun ergonomic sau altceva

Vedeți:

În unele din articole se zice că, de fapt, scaunele ergonomice au alternative mai bune. De citit.

B. Dacă vreți, totuși, scaun ergonomic, citiți mult despre ele, merită să vă informați

Sugerez, pentru început, să vă uitați la comentariile de aici:

(sunt 130+ de comentarii, dar sistemul de vizualizare a comentariilor pe LifeHacker e foarte anevoios, va trebui să tot dați clickuri ca să puteți citi; dar mi se pare o resursă bună).

Pe același site, după ce v-ați învățat cu comentariile, parcurgeți-le și pe cele de aici:

Apoi uitați-vă aici și aici, iarăși, tot la comentarii:

După niște review-uri ale unor utilizatori, vedeți și niște teste oficiale:

Și, ca să alegeți un scaun, citiți și:

Concluzii

Ca niște concluzii personale ale articolului, sfaturi pentru mine însumi, pe care le fac public, așa cum am zis la începutul articolului, fără să am o pregătire în domeniu: aș lua în considerare varianta în care să mă interesez despre un scaun care se poate înclina la 135 de grade, sau la 120. M-aș interesa chiar de posibilitatea ca cineva să îmi facă un astfel de scaun special pentru biroul meu. Ca preț acceptabil pentru un scaun ergonomic, ar mai fi scaunele Markus de la IKEA (am unul de vreo 5 ani și sunt foarte mulțumit). Există și variante de peste 1.000 de euro, dar vă sfătuiesc să întrebați oameni mai pricepuți ca mine înainte să investiți o asemenea sumă. Nu îmi permit, de pe un blog de pe Internet, să sugerez cuiva ce scaun de peste 1.000 de euro să-și cumpere. Pe de altă parte, când luați decizia, estimați o durată medie de viață a scaunului și calculați și prețul per an. Adică dacă îți iei un telefon pentru 3 ani, durata de viață a unui scaun ergonomic ar putea fi mai mare, și costul să fie (ceva mai) justificat. Și tot pe de altă parte, un scaun poate fi scump, dar investiția în sănătate s-ar putea să fie justificată.

Citiți, informați-vă, mergeți în magazine, testați, analizați. Salteaua de pat, scaunul pe care petreci mult timp, alte obiecte cu care interacționezi des și mult – toate pot să merite o investiție de efort, timp și bani rezonabile.

New desk in new apartment!
Karl Baron – New desk in new apartment! https://flic.kr/p/6z5WBr

PS, 2019.12.10: How to Ergonomically Optimize Your Workspace.

PS, 2020.05.24: De văzut și: Who wants one? – 9GAG.

PS, 2020.11.08: I built a lay-down desk – My blog.

PS, 2022.04.12: A revenit scaunul Markus in stoc la Ikea. : Romania.

PS, 2022.05.10: Recomandari scaun de birou back-friendly : Romania.

Partajează pe WhatsApp

2 comentarii la „Despre scaune ergonomice”

  1. Markus am avut peste 10 ani pana acum o luna când am luat tot de la Ikea varianta noua numita JÄRVFJÄLLET. Ala de 1000 euro (Herman Miller – embody) face și mai bine de atât. As da oricând bani pe el dacă jobul ar fi unul de peste 60% la birou. Acum la birou am ceva mai ieftin puțin de la Steel Case varianta Please. Asta costa în jur de 600 euro și are peste 10 reglaje. Cine are bani de ele nu va regreta ever nici ultimul cent plătit.

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).