Citatul meu favorit din toate timpurile: “Terminatorul: Dorința este irelevantă. Eu sunt o mașină!”

Citatul meu favorit e dintr-un film de acțiune, Terminatorul 3: Supremația Roboților /Terminator 3: Rise of the Machines și zice așa: “Terminatorul: Dorința este irelevantă. Eu sunt o mașină!” / “Terminator: Desire is irrelevant. I am a machine!“.

O primă observație despre citat ar putea fi că e o banalitate – e evident că Terminatorul e o mașină fără dorințe. Cum combat observația? Dacă eu personal îmi asum citatul și spun că eu sunt o mașină fără dorințe, brusc citatul prinde viață – apare o dilemă.

Dacă facem transformarea aceasta (eu să spun că sunt o mașină, fără dorințe), citatul e un paradox: e evident că eu personal nu sunt o mașină și evident că am dorințe.

Ei, și acum vine frumusețea: starea din citatul menționat e de atins doar pentru mașini și roboți. Dar e o stare pe care mi-o doresc.

Să mă explic: eu sunt un om, îmi propun să îmi trăiesc viața după niște standarde (să fiu etic, să trăiesc sănătos, să mă dezvolt continuu, etc.). Dar tot eu sunt om și am pofte – am pofta să încalc etica, să trăiesc complet nesănătos, să evit efortul în general. Și aici vine citatul, care ar putea fi reformulat așa: “Dacă poți, trăiește-ți viața ca o mașină, ca un robot – cu reguli și principii. Poți să îți faci toate poftele care nu încalcă principiile, dar dacă ai de ales între a te lăsa dus de pasiune și a îți urma principiile de viață, fii un robot – trăiește principiul.”

Cu alte cuvinte, îmi doresc să fiu atât de etic/principial/moral încât să îmi trăiesc viața după un ghid, nu după pofte și dorințe. Citatul e o dorință ultimă, estimată plastic de un actor ce interpretează un robot.

Ăsta e citatul meu favorit din toate timpurile. Închei în spiritul Terminatorului: Eu sunt o mașină!

PS: Un articol similar în limba engleză:

Editare ulterioară: un articol legat de asta:

I am a Digital Marketing freelancer.

My expertise is in SEO (Search Engine Optimization) / UX (user experience) / WordPress.

Co-founder of lumeaseoppc.ro (series of events on SEO & PPC) and cetd.ro (Book on branding for MDs).

On a personal level, I like self-development - events, sports, healthy living, volunteering, reading, watching movies, listening to music.

4 Comments

 • ajnanina

  17 March 2010 - 12:36

  o sa imbatranesti si o sa te razgandesti…

 • Olivian BREDA

  17 March 2010 - 14:32

  Nu cred, dar poate fi o idee.

 • Hotarubi

  18 March 2010 - 09:59

  Dragut rationamentul insa The…T-X…can always cor…corrupt your system.

 • Olivian BREDA

  18 March 2010 - 10:10

  Da, în film chiar se întâmplă asta și are un fel de over-ride al regulii.

  Îți dai seama că dacă mie îmi iese o să fiu mai tare ca Terminator? :))

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.