Despre muzică

În mesajul acesta vorbesc despre muzică şi melodii.

Bun. Întâi de toate pornesc de la presupunerea că aţi vizitat pagina mea de Last Fm. Ce e Last Fm? La origine, e vorba de un radio online mai inteligent. Astfel, dacă asculţi o formaţie sau o melodie anume, Last Fm îţi poate sugera melodii şi formaţii pe teme asemănătoare cu cele alese de tine. Cumva asemănător cu Pandora (care nu funcţionează în România). Pentru ca o melodie să fie indexată, trebuie să aibă tagul ID3.

Ei bine, eu folosesc Last Fm pentru alt scop – statistici. Tot timpul pornit odată cu WinAmp-ul, Last Fm îţi poate zice cam ce asculţi. Ca idee, cele mai ascultate trei melodii de către mine sunt: Katerine – Ayo technology, Johnny Cash – Solitary man şi Amy Macdonald – This is the life. Ca formaţii, ascult Johann Sebastian Bach, Johnny Cash, Ada Milea, Pasărea Colibri, Yann Tiersen şi Katerine.

Revenim. Când ascult eu muzica? Păi ascult cam tot timpul cât stau la PC, şi stau la PC destul de mult. Mă relaxează foarte mult să ascult muzica care îmi place. Mă simt teribil de bine, mă emoţionez şi entuziasmez ascultând muzică. Pot asculta şi lucruri care nu îmi plac în mod deosebit, doar pentru a îmi dovedi că am puterea să fac asta.

Am stat recent vreo săptămână ascultând doar muzică clasică, şi anume Bach (vreo 3.000 de melodii), fără să ascult şi melodiile mele favorite. Nu pot să zic că m-am simţit extraordinar în timp ce făceam asta, dar exerciţiul în sine a fost excelent şi asta m-a încurajat să continui.

Cum aflu de melodii noi? Păi sunt numai urechi când sunt prin oraş şi aud o melodie bună. Apoi ascult melodiile favorite ale prietenilor mei. Apoi ascult muzica oamenilor pe care îi îndrăgesc. Mai aflu despre cântece noi şi de pe bloguri. Uneori ascult radio.

Cum abordez situaţia One hit wonder (artişti care lansează doar un cântec) versus artişti cunoscuţi? Simplu: dacă un artist îmi place doar pentru o melodie, ascult acea melodie repetat. Dacă un artist îmi place cu un întreg album, sau, foarte rar, cu întreaga discografie (e cazul Adei Milea şi a Păsării Colibri), ascult disc după disc toate melodiile lor. Am vreo 300 de clipuri video şi din când în când mă mai delectez cu câte un film muzical, la care de cele mai multe ori mă uit cu subtitrare în limba engleză.

Cum am grijă de muzica mea? Păi, şi datorită Last Fm, enorma majoritate a muzicii mele preferate (aproape 500 de melodii individuale şi încă pe atâtea grupate în albume) are tag-ul ID3 şi toate melodiile mele sunt de forma Artist – Melodie. Mp3-urile din albume au inclusiv ArtWork (poză album). Pentru a pune tag-uri pentru multe melodii, m-a ajutat foarte mult software-ul GodFather (e un program un pic complicat, dar cu rezultate spectaculoase). Similar, am căutat să am clipuri video de calitate bună (jumătate din ele ocupă peste 40.000 de Kb spaţiu pe disc) şi să fie şi ele de forma Artist – Melodie (din pura plăcere de a arăta bine).

2 comentarii la „Despre muzică”

  1. Eu ascult muzica aproape in tot timpul in care nu am nevoie sa ascult si altceva (adica nu sunt la cursuri, nu ma uit la un desen animat sau la un documentar sau la o inregistrare a unui curs).

    Ca player si organizer folosesc Media Monkey de 5 ani… adica de cand am un HDD mai mare de 1 GB. N-am folosit niciodata winamp. Il vazusem la altii si nu-mi placuse deloc. Asa ca am folosit o vreme Windows Media Player care insa ma enerva la culme pentru ca parea gandit mai mult pentru cei care aveau acces la net… si eu n-am avut acces la net decat la doi ani si jumatate dupa ce mi-am schimbat calculatorul.

    Am muzica organizata alfabetic (foldere A, B, C,… in care am formatiile al caror nume incepe cu litera respectiva. In folderul fiecarei trupe am foldere Live Performance, Studio Albums, Official Lve Albums, Compilations, Soundtracks, DVDs & TV Shows, EPs & Singles in care iar am foldere cu fiecare album/ concert/ emisiune TV)

    Cum descopar chestii noi? YouTube related videos – cu avertizarea de rigoare: atentie, creeaza dependenta!!! Ar mai fi si recomandari ale celor care sunt pe aceeasi lungime de unda ca si mine in ceea ce priveste muzica.

    Ce ascult? In mare… rock. Ce anume variaza in timp. Pe la sfarsitul liceului ascultam chestii clasice si oarecum mai “fun”, prin 2003 ma dadusem pe chestii mai sobre (atunci a iesit si “14 Shades of Grey” al celor de la Staind), de prin 2005 am inceput sa am o mare slabiciune pentru melodic death metal dupa ce am descoperit Children of Bodom, Amon Amarth si m-am pus pe cautat chestii similare. Tot prin 2004-2005 am inceput sa explorez mai bine si segmentul de glam metal. Acum 3 ani-3 anisi ceva am ascultat si mult thrash metal si nu metal. Acum vreo doi ani si jumatate facusem o mare slabiciune pentru Silverchair in perioada de inceput (cand erau copii si furiosi). Acum un an si jumatate descopeream Insomnium si ramaneam vrajita. In ultimul an inceput sa ascult si alte muzici… mai extreme, cum ar fi Gorgoroth (ca sa zica babele bisericoase de mine c-as fi posedata =)) ) si chiar mi-au placut. Nu inteleg ce zice pe acolo si nici nu cred ca mi-as dori sa stiu, dar suna bine :)

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.