Translate the article to English (Google Translate)

Notă: Articolul de mai jos este mai vechi de 7 ani de zile!

Viitorul

Am citit azi un articol despre o aplicație pentru telefonie mobilă, și impactul ei în viața taximetriștilor din Paris: Uber versus taxi. De ce Parisul a luat foc azi | Kapra blog. Citiți, veți afla printre altele de ce Parisul a răbufnit în isterie când ceva ce s-a lansat pe nesimțite, pe ocolite, invizibil, a acaparat o piață cu vechime și tradiție.

Derrick Bostrom - 1975: And the Changes To Come, https://flic.kr/p/4h6KRF
Derrick Bostrom – 1975: And the Changes To Come, https://flic.kr/p/4h6KRF

„[…] taximetriștii au făcut grevă paralizând capitala franceză la începutul sezonului turistic, nemulțumiți de o aplicație online, Uber. Au distrus limuzine Uber, au lovit pasageri, au dat foc la cauciucuri.”

Poate acțiunea taximetriștilor va face ceva vâlvă la Paris, poate va apărea o lege care va proteja taximetriștii „clasici” de cei „moderni”.

Ciclul e însă ireversibil la scală mare. În mare, taximetria se va democratiza, probabil, și vom avea un alt tip de taximetrie, adusă în principal de Internet și telefoane inteligente. O piață, peste noapte, a fost radical modificată.

Ați auzit acum 1 an de zile de Uber?

Uitați niște articole din România, pe tema asta, vă recomand să vă uitați la ele cu o lentilă pusă pe ochi – atenție la detaliul cum o tehnologie care nu exista pe piață acum un an poate schimba o piață, fie și în România:

Între timp, românii își apără nevoile și neamul cum pot mai bine de invazia confortului, transportului civilizat și a costurilor mici (toate, în același timp, prin democratizarea de care ziceam), așa că au dat o lege împotriva Uber ». La noi nu e ca la Paris, și Uber n-are încă putere de lobby pe plan local. E posibil ca, pe plan local, taximetriștii noștri să aibă mai multă putere decât cei din Paris.

Vă zic de toate astea, fără nicio legătură cu medicina, pentru că tehnologia are o mare legătură cu orice. Apare un produs, schimbă piața, apar alte oportunități, dar sisteme întregi sunt „rupte”. Și totul se întâmplă foarte rapid, pentru cel care nu e deja în mișcare, care nu e deja cu un picior în sistem și cu altul în aer, pregătit pentru mișcare.

Multe știri din tehnologie par SF, durează până apar produsele finale, apoi durează până scad costurile.

Dar schimbarea are loc și lucrurile chiar se mișcă. Apare o tehnologie care pare Science Fiction (SF)? Dă-i doi ani. Fii indulgent și dă-i 5 ani și e posibil ca în acei 5 ani situația să se schimbe atât de mult încât orice grevă și miting și mișcare să fie inutile – schimbarea a avut loc, și dacă n-ai urcat în vagonul care trebuie, ai rămas în gară, cu taxiul cel vechi, întrebându-te de ce, dacă ai fost cuminte, și ai urmat regulile cu care te-ai format, și care au funcționat bine atât de mult timp, totuși nu poți face față prezentului.

Altfel, viitorul sună bine – mașini care se conduc singure, livrări de produse cu drone, corp care se repară pe bucăți, posibilitatea de a printa 3D obiecte, traducere live în timp ce vorbești, automat.

În medicină apar frecvent lucruri de acest gen. Multe țin de SF-ul de care ziceam mai sus. Dați-le doi ani. Fiți indulgenți, dați-le 5. Dar să nu ziceți că nu v-am zis.

Tehnologia aceea inovatoare care pare îndepărtată de Dumbrăveni, Blaj, Segarcea, Brăila, Pașcani și Năvodari? Dați-i 2 ani. Dați-i 5. E după colț, acu-acu’ vine. :)

Vă mai dau un exemplu, de încheiere. Românii au fost ahtiați, după Revoluție, de accesul la informație. Și astăzi suntem fruntași la consumul de televiziune pe cap de locuitor ». Nu ne-am săturat de nou, încă mai avem pofte. Ei, în anii respectivi, imediat după Revoluție, și cei ulteriori, a început să apară Internetul, cu chiu cu vai. Pofta era mai mare decât putința locală, așa că prin 1995-2000, ne-am tooot chinuit mulți ani cu Internet prin telefon, încet de tot, greu, și costisitor. Brusc, la un moment dat, am descoperit fibra optică. Aveai două opțiuni – Internet prin telefon fix (greoi și scump) sau Internet prin fibră optică / rețea de cartier (mai ieftin și enorm de rapid). S-a răspândit imediat Internetul prin fibră optică și rețelele de cartier (ulterior, preluate de rețelele de Internet majore). Așa se face că, astăzi, suntem fruntași nu în Europa, ci în lume » la viteza de Internet medie per locuitor. Am trecut din pădure în palat, fără să mai coborâm în bordeie. În alte țări s-a trecut de la telefon, la ADSL, la WiFi, la alte tipuri de rețele, și până au ajuns la cablu interesul a fost scăzut. Am trecut de la telefon direct la cablu? Iată că suntem mai bine.

Așa că, dragii mei, Pașcaniul nu e atât de departe de New York, și avem Internet și la Buzău.

Viitorul? Nu te afectează, îl ignori, fix până în momentul în care vrei să faci ceva, și descoperi că ești cam impotent, în acel moment.

Dar tot răul spre bine, și scriu toate astea nu ca să alarmez, ci ca să deschid ochii. Ai și o soluție – deschide ochii, creierul și lasă și inima (pardon, cordul!) să fie receptivă la noile trenuri, care, când vor ajunge în gara ta, ar fi bine să nu te surprindă.

PS: În 2008, echipa Viitorul nu exista. Gheorghe Hagi a fondat echipa/clubul, care în ultimii ani a fost în divizia A, și a avut diferite rezultate notabile ».

PS #2: Mesaj mai fără legătură cu medicina, mai rar!

Articol postat inițial pe – » Viitorul – Cine esti tu, doctore?.

PS #3, 2015.06.29:
Un comentariu primit pe Facebook:

„Am citit. Interesant! Adica nu mai autorizam taximetristi. Asta am inteles. De ce avem nevoie de autroizare? COnditii de taximetrie? Lasa, frate, e Uber bine si asa. Vine taxiul repede, e OK! Sa se livreze si medicamentle la fel. Zic! Dai pe net si cine are in cartier sa iti aduca repejor cateva boabe. Te doare undeva? Dai pe Uber si vine cineva din zona sa te consulte/. Nu e medic? Pai ce, ala e taximetrist?”

… și răspunsul meu:

„Câteva observații:
– Sunt o mulțime de probleme pentru care ceva nou nu poate să meargă. Văd că mergeți pe direcția asta, să găsiți probleme pentru care ceva să nu meargă. OK, dar nu e unica variantă.
– Taximetriștii nu au fost înlocuiți de oameni cu altă formare, ci, majoritar, de foști taximetriști, mai cu moț, mai cu uber.
– În aceeași linie, o potențială temere în viitor nu ar fi neapărat de la non-medici cu cunoștințe tehnice, ci de medici cu cunoștințe tehnice. http://www.povesticutalc.ro/fabule-Toporul-si-Padurea.html
– Vorbiți de niște criterii (igienă, siguranță, lege) pentru o piață, și spuneți că Statul ar trebui să intervină. E ciudat însă că cei care plătesc sunt de acord să plătească pentru un furnizor care nu merge pe lista de criterii furnizată. Mai e ciudat și că o piață atât de reglementată, și „păstorită” de Stat, cum e taximetria din România din prezent, e considerată de unii oameni mai slabă decât piața taxiurilor Uber. Așadar, avem niște taxi-uri care urmează legea, și sunt considerate slabe, și niște taxiuri care sunt la limita legii, dar sunt considerate bune. Dvs. spuneți „de ce nu e aplicată legea?”. Ciudat că piața nu se întreabă asta.
– În fine, exemplul cu taximetriștii era doar ca să arate un scenariu, în care, dacă te trezești un pic târziu, degeaba ieși în stradă, că nu ai rezolvat nimic.

Altfel, nimic nu e sigur, și e greu și să prezici dacă peste câteva ore o să fie soare sau nori, darămite să faci previziuni clare. Trăgeam și eu un semnal de alarmă, și dădeam o posibilă soluție. Cu siguranță, mă pot înșela, dar așa văd lucrurile în prezent.

Mulțumesc de comentariu!”

… Și replica:

Multumesc pentru replcia. Stiti cat este piata leacurilor in ROmania? As putea sa ma intreb,c a si dumneavoastra cum lumea apeleaza la „leacuri” in loc de medicamente? Sa trag de aici concluzia ca leacurile sunt mai bune, asa cum trageti dumneavoastra concluzia mai sus? Va citez: ” Ciudat că piața nu se întreabă asta.” Dar profesionistii din domeniul sanatatii se intreaba. Eu sunt pentru o piata controlata in servicii. Nu as manca la tarabele de pe plaja unde se vinde carne expirata si ” Ciudat că piața nu se întreabă asta.” Este un punct de vedere, este posibil sa aveti dumneavostra dreptate. eu aleg piata controlata, sunt mai de moda veche.

Discuția a continuat cu răspunsul meu:

Sunt două lucruri distincte:
– Ce doresc eu. Eu vreau taxi ieftin și bun, nu mă interesează de unde vine, de la Uber, sau de la Stat. Vreau medicamente în care să am încredere, nu mă interesează de unde vin. Și tot așa. Vreau ieftin și bun. Adică, vreau tot.
– Ce face Statul. Statul pune legi în taximetrie. OK. Statul pune legi pe piața de farmaceutice. OK. Statul nu pune aproape deloc legi pe piața de „plante-care-nu-sunt-medicamente”. Nu e OK, dar cel puțin știu de asta și sunt conștient.

Dvs. îmi spuneți că e o contradicție între 1 și 2, că eu pot dori taxi bun și ieftin, dar Statul ar trebui să zică că nu e Uber. În fine, e și asta o discuție, eu sunt libertarian, consider că Statul ar trebui să facă cât mai puține lucruri, dar nu vă contrazic aici. Da, e posibil să fie Ok ca statul să interzică Uber, în România și Franța (deja au apărut reacțiile). Da, e posibil să fie foarte bine că nu oricine poate vinde medicamente. Da, e posibil ca statul să nu fie suficient de agresiv și să permită medicamente care nu își au locul pe piața de „plante și verdețuri”. OK.

Ce spuneam în punctele mele e că e posibil ca piața să aleagă fără să vă întrebe ce doriți. Taximetriștii n-au fost întrebați dacă vor sau nu Uber, piața a ales. Vaccinurile Oliviei Steer e posibil să facă rău pe piață, dar piața a ales. Prost, stupid, greșit, cu impact asupra altora, dar a ales. E posibil ca multe decizii ale pieței să ducă la rău, prostii, gafe (sunt multe exemple).

Dar, și aici e un punct cheie, de obicei nu ești întrebat, ca individ, ce părere ai despre asta. Eu vreau libertarianism. OK, și? Taximetriștii nu vor Uber. Bun, și?

Cam așa e și cu evoluția și trenurile și tehnologia. Vin și te iau pe surprindere, și când ai vrea să zici „păi taxiul e prost, medicamentele sunt slabe, și plantele greșite”, e deja târziu.

Altfel, da, exemplele mele pot fi slabe sau greșite. Dar nu despre asta e vorba, ci despre ce reacție să ai la o realitate care când vine, vine ca un tren, și trece de tine, indeferent ce ai face.

Ultima modificare în: 29 iunie 2015, la ora: 22:37.

Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.