Verificare ortografică sau cum scrii un text fără erori

Deschizi pagina de Internet a unui ziar important din România, oarecare. Citești. La un moment dat, vezi o eroare de tastare. Te întrebi – OK, a fost o scăpare. Cum a trecut însă de verificarea ortografică a calculatorului?

Sugestia mea din acest articol este să scrieți texte cu diacritice, să le verificați automat pentru corectitudine, apoi să eliminați diacriticele din textele respective. Să detaliez.

5200668445_49be96c60a_z

De ce?

Verificarea ortografică automată te ajută să depistezi cuvintele scrise greșit. În Word 2013, arată astfel:

pagina de erori

Observații:

  • Cuvântul „Windows” nu a fost recunoscut, este un neologism.
  • La greșeala de tastare „recunoasxă” pot face click dreapta și programul îmi sugerează un alt cuvânt. Sau, scriu tot documentul și la sfârșit apăs F7.
  • A, limba documentului este necesar să fie setată pe „Română” (Tools => Language => Set Language => Romanian => OK sau scurtătura Alt + T + L + L).

Cum?

Pentru verificarea ortografică e necesar:

  • Să folosiți Microsoft Word, de la Word ’97 încoace orice versiune e bună, dar versiunile noi sunt mai performante inclusiv la partea asta. (2013 e mai bun decât 2010, care e mai bun decât 2007, care e mai bun decât 2003 și tot așa)
  • Să aveți instalat în Word verificatorul ortografic pentru limba română.
  • Să aveți setată limba documentului în limba română (Tools => Language => Set Language => Romanian => OK sau scurtătura Alt + T + L + L).
  • Să scrieți cu diacritice.
  • Să rulați verificarea ortografică din Microsoft Word (F7 sau Tools => Check Spelling).

Din toate cerințele de mai sus, cea mai problematică e „Să aveți instalat în Word verificatorul ortografic pentru limba română”. Cum îl obțineți?

Soluția ar fi să căutați un CD de instalare pentru verificare ortografică pentru versiunea de Microsoft Word pe care o dețineți, sau să instalați, direct, un Office în limba română.

Cum scăpați de diacritice într-un text?

Sugestia mea este să scrieți toate textele importante pentru voi cu diacritice, faceți verificarea ortografică automată, apoi folosiți macro-ul de mai jos pentru a rezolva orice eventuală problemă cu diacriticele:

Care e utilitatea?

Eu verific toate textele importante pentru mine așa. Sigur, verificatorul e foarte slab la sensurile cuvintelor, pot face greșeli mari în articol, pot avea cuvinte lipsă sau propoziții neterminate. Dar ortografic, voi avea cuvinte corect scrise și mă scapă de multe probleme.

Axesrea fiimd zuse, vă dotesc vetificări de sucxes!

PS, 2021.05.25: De văzut și – LanguageTool – Online Grammar, Style & Spell Checker https://languagetool.org/.

PS, 2022.04.09: Verificare ortografică – cum se face în mod automat? – Blog de Olivian Breda.

PS, 2022.08.07: De văzut: Grammarly: Free Online Writing Assistant.

Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).