E dificil să ai o parolă sigură. E și mai dificil să ai un sistem de gestionare a parolelor suficient de bun încât să ai parole sigure la multe site-uri. În fine, odată cu reinstalarea Windows-ului sau cu accesul pe telefonul mobil, e dificil să lucrezi cu parole complicate.
Cum faci să ai parolele cu tine oriunde ai merge, să fie un mediu sigur, să poți pune parole foarte complicate, să pui parole unice pentru site-uri diferite?
Soluția pe care o descriu aici e soluția pe care o folosesc de ani de zile, am mare încredere în ea, și se numește LastPass.
Merită să ai încredere în ei?
În opinia mea, LastPass cu asta lucrează – gestionează încredere. Dacă au pierdut asta, au ieșit din afacere. Sunt pe piață de ceva timp (asta spune ceva), sunt printre cei mai mari pe nișa asta (și asta spune ceva), și ai informații despre ei pe Wikipedia, unde scrie de o singură situație de “password breach” și aceea foarte limitată în dimensiuni și doar cu statutul de “posibilă”.
Cum funcționează?
Programul te ajută să salvezi parolele, le stochează online, și, pentru foarte multe sisteme (PC, laptop, tabletă, telefon mobil), te ajută să ai acces la parole ușor. Găsiți aici un exemplu:
Cum faci?
Intri pe site-ul LastPass, îți faci cont, descarci pe calculatorul tău, în funcție de browser-ul folosit, o extensie, și începi să folosești programul.
Observații despre asta:
- Are un generator de parole foarte OK. Îl folosesc astfel (am eliminat caracterele speciale, pentru că mă ajută să introduc pe mobil și sunt mai OK dacă vrei să dai Copy&Paste rapid).
- Uneori, programul nu reușește să își dea seama singur că am introdus o parolă. De asemenea, uneori nu bifează câmpul “ține-mă minte”. Pentru ambele situații de genul ăsta, aleg opțiunea “Save all entered data” și cresc mult șansele ca programul să se descurce cu site-ul meu problematic.
- Să zicem că folosesc un program în calculator și am nevoie de parolă doar în calculator. Îmi e util inclusiv în situația asta să generez o parolă pe care să o salvez tot în LastPass.
- Am setat two-factor authentification pentru mobil. Soluția aceasta îmi permite să mă pot loga pe site-ul LastPass doar dacă am acces, în același timp, și la telefonul mobil. Detalii.
- Pentru iPad am folosit aplicația LastPass Tab. Însă, dacă vreți să folosiți soluții mobile (telefon, tabletă – alt browser decât cel menționat anterior), vă va costa 1$ pe lună.
- Uneori export parolele din LastPass și am o copie în propriul calculator, copie protejată local de o parolă foarte complicată.
- Sugestia mea este să căutați clipuri YouTube despre LastPass și să avansați în felul ăsta în căutările voastre despre cum să aveți o soluție de gestionare a parolelor eficientă.
- Alte lecturi: LifeHacker & Lifehacker.
Care e rezultatul?
În opinia mea, securitatea LastPass, dacă e dublată de Two Factor Authentification și o parolă complicată, e foarte înaltă. Soluția îmi permite să am parole foarte sigure pe Internet.