Soluție anti-spam pentru blogurile WordPress

Bună, cum te poți proteja de spam pe un blog pe platforma WordPress? (WordPress › Blog Tool and Publishing Platform)

1. Soluția optimă

Sugestia mea de anti-spam e următoarea: Akismet (Comment spam prevention for your blog – Akismet) în colaborare cu Conditional CAPTCHA

Combinația aceasta de pluginuri face următoarea chestie:
X pune un comentariu; Akismet, în mod normal îl clasifică drept potențial spam sau nu; și aici vine chestia care îmi place mult – dacă Akismet a marcat comentariul drept potențial spam, Conditional Captcha afișează un captcha (cod de securitate) doar dacă comentariul e marcat ca potențial spam; boții nu pot introduce corect codul respectiv, și atunci comentariul ajunge direct la coșul de gunoi (sau e șters permanent, după preferință);
Dacă utilizatorul introduce codul corect, dispare flag-ul “potențial spam” de la Akismet;
În cazul în care comentariul nu e marcat ca potențial spam de Akismet, comentariul are calea obișnuită (fie  în moderare, fie direct aprobat și afișat pe blog);

2. Alternativa 1 – CAPTCHA (
Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart – CAPTCHA – Wikipedia, the free encyclopedia)
Alternativa la soluția de mai sus ar fi un captcha, care poate fi fie sub forma întrebare-răspuns (cât fac 3+3, în litere – sase), fie sub forma unui cod de securitate (captcha clasic). Sunt mai multe astfel de soluții, alegeți după gust.

3. Alternativa 2 – Conturi aprobate
Ar mai fi varianta conturi aprobate – utilizatorii să își facă cont ca să comenteze.
Altfel, la 5.000+ / comentarii spam pe lună, și să treci fugitiv prin comentariile potențial spam e o problemă spinoasă.

I am a Digital Marketing freelancer. My expertise is in SEO (Search Engine Optimization) / UX (user experience) / WordPress. Co-founder of lumeaseoppc.ro (series of events on SEO & PPC) and cetd.ro (Book on branding for MDs). On a personal level, I like self-development - events, sports, healthy living, volunteering, reading, watching movies, listening to music.

5 Comments

 • Em

  30 October 2011 - 14:38

  E bine de stiut! Mersi!

 • Olivian BREDA

  30 October 2011 - 17:12

  Cu drag, Em. :)

 • adrian

  1 November 2011 - 09:16

  Te salut Olivian!
  Am si eu o problema(de fapt doua) pentru care vreau sa-ti cer ajutorul. Asta desigur in limita timpului disponibil care stiu cat e de important ptr. fiecare.
  Am cumparat de ceva timp un domeniu in ideea de a-mi face un site. Cum cunostintele mele in domeniu sunt varza, iar situatia economica m-a adus mai mult in fata calculatoarului, am zis ca Florin Piersic in Serbarile Galante: Eu care am facut mai toate meseriile din lumea asta, …hai s-o incerc si pe asta!
  Acum ideea e ca urmarind tutoriale, citind pe un blog, pe altul, am ajuns la ideea de a-mi face un site cu host si domenii cumparate. Dupa ce am facut eu ce-am facut cu un WYSIWYG, am incercat sa pun platforma WordPress, insa desi am primit confirmarea instalarii, cand accesez adresa site-ului, tot interfata veche imi apare. Citindu-ti de ceva timp blogul la care sunt dealtfel si abonat, am indraznesc sa-ti cer sfatul, in speranta ca vei dori sa ma ajuti!
  A doua problema este ca in cpanel-ul wordpress, la activarea Akismet-ului, cere o cheie de activare, care nici pe aia nu stiu de unde s-o iau?!
  Oricum, iti multumesc!

 • Olivian BREDA

  1 November 2011 - 09:20

  Te salut, Adrian!

  Soluția la prima problemă ar fi să faci întâi back-up al vechiului site (dacă îl mai dorești), apoi să îl ștergi.

  Verifică ca la adresa http://www.site-ultau.ro sa fie pus WordPress-ul (nu într-un folder gen /blog) și să nu mai fie vechiul site; dacă accesez http://www.site-ultau.ro/index.php, să accesez fișierul WordPress; cere ajutorul celor de la hosting mai departe, dacă nu te descurci;
  La doi: http://akismet.com/ – mergi aici, alege pachetul gratuit, alege cât vrei să donezi (există și opțiunea să donezi 0$) și ai obținut cheia.
  Ți-am răspuns la întrebări?

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.