Grupul Nectarie Protopsaltul în concert și Șezătoare Românească (2015.12.12, Parohia Sfântul Gheorghe, Londra)

În data de 2015.12.12, la Londra, a avut loc un concert al grupului Nectarie Protopsaltul și o Șezătoare Românească la Parohia Sfântul Gheorghe Londra.

_000 (1)

_000 (2)

Mai jos, fotografii + video de la eveniment.

Video:

Foto:
[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”100050990853086188413″ ualb=”6228415310159155457″ imgl=”fancybox” style=”bookshelf” row=”1″ size=”640″ num=”100″ highlight=”1″ align=”center” max=”100″]

 

În parteneriat cu Institutul Cultural Roman din Londra, Grupul „Nectarie Protopsaltul” va cânta la Londra cu ocazia împodobirii bradului de Crăciun (mai multe detalii aici), dar şi la parohia noastră, sâmbătă, 12 decembrie, începând cu ora 6pm. În deschiderea Şezătorii Româneşti, membrii grupului vor interpreta o serie de colinde din arealul românesc şi sud-dunărean. Prestate cu solemnitate, bărbăţie şi naturaleţe de către unul dintre cele mai bune grupuri de muzică bizantină din România, melodiile şi imnele din cadrul concertului ne vor introduce în atmosfera de taină şi bucurie sfântă a sărbătorii Naşterii Domnului!

Sâmbătă, 12 decembrie, cu începere de la ora 18.00, organizăm o Şezătoare Românească. Prin acest gen de activitate ne propunem să aducem atmosfera tradiţională de Crăciun din satul românesc în mijlocul Londrei, promovând astfel tradiţiile şi obiceiurile româneşti în rândul generaţiei mai tinere din diaspora românească.

Şezătoarea încheie seria de evenimente desfăşurate în perioada premergătoare Crăciunului care a inclus concertul de muzică populară cu maestrul Dumitru Fărcaş, concertul de colinde cu Ştefan Hruşcă, conferinţa “Tânărul şi Familia azi” şi concertul de colinde susţinut de corul de copii “Theotokos” de la Alba Iulia.

Prin aceste evenimente dorim să păstrăm şi să promovăm cultura şi tradiţiile româneşti. De asemenea, dorim popularizarea proiectului Fii Ctitor! lansat de comunitatea românească din Londra pentru construcţia unei biserici şi a unui centru românesc care să permită intensificarea activităţilor pastoral-misionare şi cultural-educative în Londra. La eveniment sunt aşteptate peste 300 de persoane (adulţi şi copii). Intrarea este liberă.

Invitaţii speciali ai serii – grupul “Nectarie Protopsaltul” din Bucureşti – vor interpreta o serie de Colinde şi Cântece de Stea. Prestate cu solemnitate, bărbăţie şi naturaleţe de către unul dintre cele mai renumite grupuri de muzică bizantină din România, melodiile şi imnele din cadrul concertului ne vor introduce în atmosfera de taină şi bucurie sfânta a sărbătorii Naşterii Domnului.

Programul serii va continua cu un scurt recital de colinde şi poezii cu participarea Mihaelei Beleaua de la Formaţia de muzică folk “Om bun”. Sperând că în felul acesta am dat “tonul”, ne aşteptăm ca participanţii să-şi aducă contribuţia la atmosfera serii!

Vor urma împodobitul bradului de Crăciun, atelierul şi tombola pentru copii – fiecare copil va trebui să spună o poezie sau un colind şi va primi în schimb o decoraţiune sau un balon! Pe întreg parcursul Şezătorii vom prezenta costume tradiţionale româneşti din toate regiunile istorice ale României. Astfel, vor fi expuse copii dupa inspiratele planse din lucrarea doamnei Alexandrina Enachescu-Cantemir intitulată „The Romanian Peasant Dress”, publicată în anul 1939 la Editura „Scrisul Românesc” din Craiova.

Trimite pe WhatsAppEroare linkuri?

2 comentarii la „Grupul Nectarie Protopsaltul în concert și Șezătoare Românească (2015.12.12, Parohia Sfântul Gheorghe, Londra)”

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).