Modificare diacritice din diacritice cu sedilă în diacritice cu virgulă – Macro Microsoft Word

Uneori, dacă folosiți verificarea ortografică în Microsoft Word veți deschide un document și Microsoft Word va sublinia cu roșu unele cuvinte, dar nu veți înțelege imediat de ce acele cuvinte sunt marcate ca fiind scrise greșit. Aparent, totul e OK – sunt scrise corect, și au și diacritice. La o privire mai atentă, veți observa poate că există mici diferențe între două tipuri de diacritice – cu virgulă sau cu sedilă. Nu stau să detaliez foarte mult, dar aveți mai jos 4 exemple de semne diacritice cu sedilă și cu virgulă. Scriu cu font mare, ca să fie foarte vizibile.

Cu sedilă (atenție la Ș, Ț, ș și ț):

Şi? Ţine? Da, şi ţine bine!

Cu virgulă (atenție la Ș, Ț, ș și ț):

Și? Ține? Da, și ține bine!

Citiți mai multe despre diacritice cu virgulă și cu sedilă pe blogul d-lui Iulian Comănescu sau pe Wikipedia în română.

Cum faceți să treceți de la diacritice cu sedilă la unele cu virgulă? O soluție ar fi un search & replace. Vă recomand așă: faceți un search & replace cu ș mic, cu match case, apoi cu Ș mare fără match case, apoi cu ț mic cu match case, apoi Ț mare, fără match case. Exemplu:

ș =» ș (cu match case)
ș =» Ș (fără match case, chiar dacă e ș mic în stânga, va funcționa OK)
ț =» ț (cu match case)
ț =» Ț (fără match case, chiar dacă e ț mic în stânga, va funcționa OK)

Dacă faceți însă asta frecvent, sau pentru multe documente, vă recomand un macro de Microsoft Word, pentru viteză sporită.

Download Macro Microsoft Word »

Ca să înțelegeți cum se folosesc macrourile și cum se instalează în Microsoft Word, de văzut două articole:

Mark Forman – Well Written Wall, https://flic.kr/p/e6Tmk8

PS, 2019.02.15: De văzut și: How to do Check Spelling, Bibliography, Table of Contents for a large document? (2019.02.15).

I am a Digital Marketing freelancer.My expertise is in SEO (Search Engine Optimization) / UX (user experience) / WordPress.Co-founder of lumeaseoppc.ro (series of events on SEO & PPC) and cetd.ro (Book on branding for MDs).On a personal level, I like self-development - events, sports, healthy living, volunteering, reading, watching movies, listening to music.

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.