Notă – articol de de: Javier Quesada.
Deși sunt spaniol, n-am făcut Camino până când m-am mutat la București. Vara 2015 mi-am împlinit un vis: am făcut Camino de Santiago. Este vorba de un pelerinaj pe jos de mai mult de o sută de km până la mormântul Apostolului Santiago. A fost ceva de neuitat.
După ce m-am întors acasă la București m-am continuat activitatea obișnuită, dar acum cu dorința de a retrăi și în România acest pelerinaj. Împreună cu alți pelerini români am înființat Asociația prietenilor Camino de Santiago un ONG care promovează spiritul Camino.
În anul 2017 a fost lansarea Asociației la Institutul Cervantes din București. De la început împreună cu colegii de la Asociație am făcut cercetări istorice pentru a găsi urmele pe care le-au lăsat pelerinii în Evul Mediu când toată lumea ajungea până la mormântul Apostolului Iacob cel Mare, cel puțin o dată în viață, pentru a mărturisi păcatele la Catedrala din Santiago de Compostela. Și ce-i drept Președintele Asociației a descoperit dovada pelerinajului: câteva scoici la cimitirul din Sibiu pe care le aduceau cu ei acasă pelerinii sași care făcuseră Camino pe vremuri.
Totodată există o statuie minunată a Sfântului Iacob pelerin la Biserica Neagră din Brașov, precum și mai multe imagini în alte locuri din țară: la Alba Iulia, la Hălchiu, sau la Ghelința.
Acum ne-am pus la treabă și am stabilit traseul Camino de Santiago în țară și în primăvară ne vom apuca de semnalizare. De asemenea există deja primul alberg Camino în România. Este vorbă de albergul care se află în curtea Bărăției din Câmpulung Muscel.
Vara asta sperăm să parcurgem din nou Camino de Santiago în România. Buen Camino!
Notă – articol de: Javier Quesada.
PS: De văzut și: Camino de Santiago X 10. 10 motive să mergi, 10 sfaturi despre bagaj, 10 lecții …și mai mult.