Lansare de carte: „Grigore T. Popa, Jurnalul unui savant român în America” (2014.09.25, Librăria Bastilia)

Editura Filos și Librăria Bastilia au organizat lansarea volumului „Grigore T. Popa – Jurnalul unui savant român în America„. Invitați: Theodor Paleologu, Daniel Mazilu, Richard Constantinescu, Ionuț Trandafirescu.

Editura Filos, prin dr. Richard Constantinescu, a initiat Seria de autor „Grigore T. Popa”, prin care se doreste restituirea scrierilor marelui anatomist si om de spririt roman. Grigore T. Popa (1892, Suranesti, jud. Vaslui – 1948, Bucuresti) a fost medic, profesor de anatomie si decan al Facultatilor de Medicina din Iasi si Bucuresti, prorector al Universitatii Mihailene din Iasi, prim-epitrop al Epitropiei Spitalului „Sf. Spiridon” Iasi, presedinte al Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi; antreprenor social, orator; publicist, eseist, prozator, traducator; director al revistei Insemnari iesene; membru corespondent al Academiei Romane, membru titular al Academiei de Medicina.

000-mic

„Daca in perioada 1948-1989 Grigore T. Popa a fost supus unei uitari institutionalizate si exista o anume presiune asupra interpretarii si constructiei imaginii sau activitatii sale, anii de dupa 1990 au reusit sa-i resusciteze portretul si o parte a scrierilor, dar demersul a fost insular, nereusind sa-i contureze opera si sa dea imaginea adevarata a savantului, scriitorului si omului deplin care a fost”, scrie Richard Constantinescu in postfata cartii.

Mai jos, imagini de la eveniment, și înregistrarea video a evenimentului.

Înregistrarea video a evenimentului:
Vezi playlist – Lansare de carte: „Grigore T. Popa” (2014.09.25 L. Bastilia) – YouTube

Imagini de la eveniment:

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”100050990853086188413″ ualb=”6070848603494627137″ imgl=”fancybox” style=”windows” shape=”rectangle” size=”640″ num=”100″ highlight=”1″ align=”center” max=”100″]
Album Facebook – Lansare de carte: „Grigore T. Popa, Jurnalul unui savant român în America” (2014.09.25, Librăria Bastilia) – Olivian Breda

Grigore T. Popa (1892, Suranesti, jud. Vaslui – 1948, Bucuresti) a fost medic, profesor de anatomie si decan al Facultatilor de Medicina din Iasi si Bucuresti, prorector al Universitatii Mihailene din Iasi, prim-epitrop al Epitropiei Spitalului „Sf. Spiridon” Iasi, presedinte al Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi; antreprenor social, orator; publicist, eseist, prozator, traducator; director al revistei Insemnari iesene; membru corespondent al Academiei Romane, membru titular al Academiei de Medicina.

A descoperit si descris, impreuna cu cercetatoarea australiana Una Lucy Fielding, in 1930, sistemul port hipotalamo-hipofizar.

Savant marturisitor ce apartine galeriei modelelor etice pe care le-a plamadit neamul romanesc.

Destituit din postul de profesor, suprimat din Academie si considerat „element dusmanos”, Grigore T. Popa a sfarsit in mod tragic, fiind victima regimului comunist, a celor impotriva carora a luptat si pe care i-a considerat „bestii distrugatoare de civilizatie si de cultura”.

In cartea „Grigore T. Popa, Jurnalul unui savant roman in America” (Ed. Filos, Bucuresti, 2014) este publicata o inedita corespondenta cu medicul si scriitorul Vintila Ciocalteu, a carui existenta a fost curmata de puterea comunista, si de cateva misive expediate de catre George Emil Palade, din America, mentorului sau, prof. Grigore T. Popa.

Gratie recomandarilor facute de Grigore T. Popa catre universitarii americani si sustinerii ulterioare a tanarului sau colaborator, G. E. Palade, a fost posibil ca romanii sa fie mandri ca un compatriot a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizilogie si Medicina in anul 1974.

 

Despre eveniment au scris:

Puteți comanda cartea aici: Grigore T. Popa – Jurnalul unui savant român în America.

Partajează pe WhatsAppLinkurile dau eroare?

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).