Răspund în clipul de mai jos la următoarele întrebări:
- Unde să citești review-uri de produse?
- Caută și citește ce s-a scris pe forumurile SoftPedia. (am stat cam 6 ore să citesc jumătate din thread-ul (topicul) acesta acum câțiva ani, e o resursă pe care o recomand cu încredere; pont – dacă nu aveți de gând să îl parcurgeți cap-coadă, nu începeți, ca mine, de la primele mesaje spre ultimele; începeți de pe la jumătatea thread-ului și luați-o descrescător, spre ultimele, cele mai noi, mesaje)
- Caută, apoi citește pe forumuri, la modul general.
- Caută review-uri în română.
- Caută review-uri în limba engleză.
- Caută sfaturi și ghiduri de cumpărare în limba engleză.
- Citește și ce zic cei de la LifeHacker (un site de-al meu favorit în astfel de dileme) pe tema frigiderelor, în general, dar și pe tema cumpărării unui frigider, în particular.
- Citește ce am scris eu.
- Merită să cumperi un produs la promoție?
- Dacă pornești întâi de la “hai să vedem ce promoții găsim”, o să fii confuz. Vei găsi promoții la câteva zeci de produse, cu caracteristici pe care nu le cunoști, între branduri ce nu îți transmit nimic.
- Întâi află niște branduri care se pliază pe nevoile tale. Poate să fie un brand ieftin, poate să fie un brand de calitate, poate să fie un brand care, specific României, face ceva ce altele nu fac. Și poate să fie că “cumpăr orice, atâta timp cât e ieftin”. Stabilește întâi brandul / două-trei branduri.
- Stabilește-ți nevoile primare – un anumit volum de stocare, de exemplu.
- Tot în etapa asta e bine să te lămurești și despre congelator – vrei să fie inclus? Vrei să fie separat? Ai nevoie de două motoare sau de unul singur? Și tot așa.
- Ulterior, vezi gama de prețuri la brandurile găsite. Un frigider ieftin cu volum de 180 de litri costă cam între atât și atât, unul mediu între atât și atât, și unul scump între atât și atât. Stabilește cam ce ți-ai cumpăra, indiferent de promoție.
- Caută 2-3 modele de la fiecare producător care să îți îndeplinească cerințele.
- Apoi, vânează promoții. Caută înfrigurat numele modelului la Google și vezi care e prețul minim găsit.
- Dacă ai timp să aștepți, într-o lună, în mod tipic, ar trebui să ai suficiente variații de preț la modelele găsite, cât să apară și o promoție. Dacă poți, așteaptă 2-3 luni și sigur ar trebui să fie ceva, la un magazin online, atâta timp cât produsul e cât de cât popular.
- În fine, sunt niște perioade “clasice” de promoții – Black Friday în principal, apoi Crăciun / An Nou / Paște. Apoi, fiecare magazin online poate avea propriile lui categorii de promoții. Cei de la eMAG au avut Revoluția Prețurilor și au, periodic, reduceri similare. În principiu, merită să cumperi de Black Friday dacă ce te interesează e să cumperi “un frigider” și nu “acel frigider”. Vei găsi de Black Friday promoții la frigidere extrem de ieftine, și și la unele cu conectare la Internet. Dar nu vei găsi, cel mai probabil, o promoție fix la ce te interesează. Trebuie să îți acorzi un pic de flexibilitate.
- Cum îți dai seama dacă o promoție este validă sau nu? Cum îți dai seama dacă încearcă să ți se bage pe gât un produs cu defecte?
- La un laptop e clar că existe “laptop model nou” și “laptop model vechi”. Și la frigidere se aplică aceeași regulă, dar cu o importanță mai mică. E relativ OK să cumperi un frigider făcut acum 3 ani. Pe de altă parte, e mai ușor să cumperi un model vechi de 3 ani și să nu îți dai seama de asta. La laptop e relativ simplu să îți dai seama că laptopul respectiv e nou sau vechi, la frigider îți va fi un pic mai greu.
- În afară de asta, alt motiv de îngrijorare nu ar trebui să ai. Produsul va veni sigilat, iar dacă nu se întâmplă asta, poți să nu îl primești. Nu este OK să fi fost trântit, dar dacă nu funcționează ceva, ai termen de garanție în care poți returna un produs – mai nou e 14 zile calendaristice, nu 10. Ai factură, garanție, returnezi pe motiv că nu vrei să da niciun motiv și e suficient.
- Pe de altă parte, nu ar trebui să pornești strict de la promoții. Ar trebui să ai în mintea ta un minim de caracteristici – “dau cam 1.500 de lei, are caracteristicile cam așa și pe dincolo, motorul e așa și pe dincolo, e cam pe acolo”. Ar trebui să știi cât costă să aibă unul sau două motoare, cum evoluează prețul în funcție de volumul de stocare, cât contează gradul de economie de curent și alte asemenea.
- Cum evaluezi o promoție?
- Ar trebui să știi foarte clar în mintea ta cam cât costă ce vrei tu să cumperi și, când vezi o promoție, să o evaluezi destul de rapid dacă merită. Apoi, însă, indiferent de situație, ar trebui să o evaluezi. Dacă e Black Friday și îți e teamă că până iei decizia promoția dispare, fă comanda, și anulează-o după ce te documentezi. Dă-ți vreo 30 de minute, timp în care – cauți prețurile la modelul căutat în alte părți (și te lămurești care e cel mai mic preț alternativ la care găsești produsul), afli data lansării produsului și îți dai seama dacă produs la sfârșitul ciclului de vânzare, și, în fine, citești review-uri produs pe Internet. După ce te-ai lămurit, faci comanda sau anulezi comanda deja făcută, după caz.
- De ce există diferențe, la frigidere, între ce găsești pe eMAG.ro și ce găsești la Amazon.com?
- Pe vremea când am citit eu thread-ul (topicul) de frigidere pe Softpedia, scria clar că sunt produse care sunt făcute în diferite țări din zona noastră, special pentru Europa de Est. Înțelegi de aici ce vrei referitor la calitatea lor, eu nu sunt atât de lovit de afirmația asta cât să bănuiesc “da, dacă e făcut în Turcia pentru România, clar e produsul mai slab decât dacă era făcut în Suedia pentru Norvegia”.
- Când cauți la Google, cum cauți doar rezultate în limba engleză?
- Cel mai comod e să deschizi o fereastră incognito (ca să nu îți salveze căutarea) și faci acolo așa – te duci la google.ro, faci click pe “Go to google.com”, apoi te duci la setări căutare și dai să fie afișat Google în limba engleză.
- Eu fac însă așa: iau un URL de forma https://www.google.ro/search?q=rezultate+romana&hl=ro și modific sau adaug “&hl=ro” în “&hl=en” și “.ro” în “.com”. Obțin: https://www.google.com/search?q=rezultate+romana&hl=en. Dacă doresc să ignore căutările mele anterioare, adaug și “&pws=0” (remove personalized search): https://www.google.com/search?q=rezultate+romana&hl=en&pws=0
- Siteurile de e-commerce din România lucrează în general cu sau fără stocuri?
- Enorma majoritate fără stocuri. Chiar și magazinele mari au în stoc doar produsele cele mai vândute, nu orice produs. Ceea ce e un lucru, în sine firesc, pentru că asta dă diferența de preț între un magazin fizic, cu showroom și depozit, și unul online, în care costurile sunt reduse și prin faptul că nu au un spațiu căruia să îi plătească chirie. Personal, prefer prețul mai mic.
- Cine oferă garanția, vânzătorul sau producătorul?
- Producătorul oferă garanția. Ce faci însă cu ea depinde de la caz la caz. Uneori ești trimis direct la producător, și îți bați singur capul cu asta, alteori firma care a intermediat vânzarea ia produsul, îl trimite la producător, îți returnează produsul. Mai frecventă, în experiența mea, e a doua situație, dar prima nu este exclusă.
- Poți avea probleme cu garanția dacă cumperi de la un site mai puțin cunoscut? Merită să iei de la un vânzător mare pentru garanție? Dacă da, ce procent din vânzare să acorzi acestui lucru?
- La întrebarea asta depinde de produs, și de riscurile pe care le aloci unui transport defectuos (îți trântesc produsul) sau nevoii de returnare a produsului sau garanție (și stres și nervi dacă firma respectivă nu dorește, inițial, acest lucru).
- În principiu, dacă este promoție, la un magazin mare ar trebui să găsești să cumperi produsul la același preț ca în cazul unui magazin mic. Dacă produsul căutat de tine nu e la promoție la niciun magazin mare, poate ar fi bine să aștepți o perioadă, până apare la promoție.
- Merită să plătești în plus pentru garanție suplimentară la un frigider?
- Cei de la LifeHacker zic că nu (1 și 2). Eu zic asemenea. Pe de altă parte, am fost uimit acum ceva ani de garanția oferită de Bosch.
- Care este principalul criteriu de selecție a unui frigider?
- Dacă ai timp de research, fă research. Dacă pentru tine e relevant designul, stabilește-ți care sunt frigiderele cele mai estetice. Vrei ergonomie, totul să fie în locul unde trebuie? Mergi în magazine și vezi cum te împaci cu produsele, dar citește și pe Internet despre asta. E relevant (cum a fost pentru mine) ca un produs să aibă durată de viață cât mai mare? Citește despre branduri și experiențe cu ele. Însă, la sfârșitul zilei, odată ce te-ai lămurit că vrei, în principiu, un frigider cu brandul X, sau Y, și să aibă cam atâta volum, și cam anumite funcții, și să coste cam pe atât, o să îți fie clar ce să iei. În cazul ăsta, vânează obsesiv promoții. Un frigider cu 10%-20% mai ieftin ca în alte părți, la preț obișnuit, e, de obicei, o alegere înțeleaptă. Dacă nu ai timp de niciun research, alege din frigiderele pe care le găsești la preț redus. Diferența între două branduri similare, modele similare, rareori e atât de mare cât să justifice să plătești un preț ne-promoțional. Așadar, vânează reduceri. Sigur, ideal e să știi ce cumperi, să știi diferențele între Arctic și Beko (nu prea sunt), sau între Indesit și Gorenje. Dar, dacă nu ai timp de research, alege pe baza prețului.
- Tu, Olivian, care ai cumpărat în ultimii 5 ani două frigidere, te-ai “ars” cu vreunul?
- Am făcut inițial research-ul pentru un frigider Bosch, ulterior am luat un altul fără aproape niciun research. Soluția mea? 1. “doar Bosch”. 2. Căutat produse în gama ieftină de preț, pentru un anumit volum de stocare. 3. Căutat promoții. 4. Cumpărat și fericit până azi.
P.S.: O să vedeți tot felul de briz-briz-uri, ioni de argint și culori nu știu de care, lucruri care să diferențieze produsul (“A!, iau marca X, că are ioni de argint”). Citiți cu atenție despre ele, și vedeți dacă asta vă doriți. Când am luat primul frigider, am citit că ionii de argint se cam duc după un an.
P.S.: Am mai adăugat un criteriu, esențial, prețul (redus prin promoție). De văzut penultimul punct al articolului.
P.S.:
“Unul din criteriile fundamentale ar trebui să fie consumul. Pe măsuratea, frigiderul e cel mai mare consumator de energie din casă, fiind întrecut doar de mașina de spălat, dacă speli des și la temperaturi mari. Un frigider ineficient, dar mai ieftin, te poate costa indirect considerabil mai mult decât unul uberperformant.” Sursa: Frigider/ combina frigorifica de care?
P.S.: De văzut și Primul monoshop Liebherr din Europa, în Pipera:
Liebherr a lansat primul său magazin monobrand în România. Mai exact, în Pipera, în una dintre primele clădiri de pe stânga, după ce treci calea ferată. Liebherr, în caz că n-aveaţi idee, este unul dintre cei mai mari producători de echipamente frigorifice premium pentru uz casnic şi profesional.
PS, 2020.05.09
Acum muuulți ani (înainte de 2014, nu mai știu anul exact) am vrut să îmi iau frigider. Și pentru că eram foarte precaut, și atent, și o suma de 1.000 – 2.000 de lei era o investiție, am zis că voi citi tot ce prind.
Am dat de topicul ăsta –Combina frigorifica / frigider
(între timp a apărut și partea a 2a)
și m-am apucat să citesc, convins că voi citi tot topicul.
Am citit, am citit, am citit, la un moment dat am ajuns pe la jumătatea topicului și stătusem multe ore.
Mi-am băgat picioarele în el de research online și am ajuns la 2 concluzii mari:
– Strict calitate/fiabilitate – Liebherr;
– Nu știu dacă calitate/garanție atât de mari, dar OKish, aveau tot felul de promoții cu 5 ani garanție, DAR prețuri în gama de prețuri firească – Bosch.
Am luat Bosch.
De atunci, am mai cumpărat un frigider Bosch în altă locuință (prin 2014, în genul acela).
De ambele am fost mulțumit, ambele merg încă foarte bine.
Eu n-aș mai sta acum ore multe doar ca să citesc jumătate de topic, nu am o concluzie, am doar o sugestie personală, în urma unui research de acum mulți ani.
PS, 2021.03.15: Frigiderul de 70 cm face casa zen – nwradu blog.
PS, 2021.08.17: Îți iei frigider de calitate sau nu? — arhiblog.
PS, 2023.08.11: Acesta e un punct bun de pornire pentru căutarea unui frigider ».
Criterii: BOSCH, Samsung sau Liebherr. Clasa energetică: A, B, C, D. Ar trebui să te ajute.