Despre o atitudine imediat după o ceartă

Câteva observații despre un clip video realizat după o dispută, un conflict, în online: “Când greșești, nu urli și mai tare, ci îți ceri scuze”, mai jos.
– Din păcate, cine face o gafă și după asta țipă probabil nu e în audiența celor care să primească acest sfat. Dacă ajungi să ridici tonul, chiar și când ai dreptate, nu mai vorbesc de când te înșeli, deja arată că nu prea îi pasă de unele reguli.
– Unul din motivele pentru care că se întâmplă comportamentul ăsta e asocierea cu evenimente similare din trecut. În școală, poate acasă, poate pe stradă, oamenii au trecut prin evenimente similare din care e o tendință să înveți două lucruri:
a. Ca elev, când te ceartă un profesor (sau în altă situație similară), e umilitor, ești jos, ești inferior, și nu vrei asta;
b. Dacă vrei să fii pe un plan înalt, trebuie să țipi.
Ei, când ai în minte asemenea scenarii, răspunsul de pe stradă e emoțional (“Fac cum am fost «programat» în trecut!”) și foarte puțin rațional (“A, da, ar trebui să îmi cer scuze și să nu țip…”).

Altfel, eu am ajuns la concluzia că sunt momente pe care nu e bine să le imortalizez. De exemplu, dacă tocmai m-am certat cu cineva, nu aș face un clip “Cum să te cerți în mod civilizat”, că se transmite o emoție din cearta pe care tocmai am avut-o în clip, și asta va rămâne. Momentul care te-a supărat dispare, clipul rămâne. Asta, desigur, dacă consideri, ca mine, că e ceva în neregulă să fii un pic nervos și să transmiți asta și altora. :)

În altă ordine de idei, eu consider clipurile de pe bloguri ca opționale, la majoritatea nu mă uit, ci le ascult în fundal. Dar nu mă deranjează că există, și după ce se adună mai multe, mă uit în masă la multe clipuri.

Se pare că tendințele sunt de creștere (repet, dacă mă gândesc la clipurile tale ca la ceva audio, că nu e neapărată nevoie să te și privesc, pot să le ascult).

Lyylyn Ylyal - Arguing?
Lyylyn Ylyal – Arguing?, https://flic.kr/p/49tgQD
Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.