Translate the article to English (Google Translate)

Notă: Articolul de mai jos este mai vechi de un an de zile!

Impresii de după Black Friday 2021

Anul ăsta a fost un Black Friday mult mai mic față de anii anteriori, pentru mine.

Cărți, și ceva produse electronice (nu doar pentru mine).

Câteva impresii:

 • La un moment dat, eMAG voiau să înregistreze „Black Friday” ca marcă proprie (să pună trademark). Atunci, mi s-a părut absurd, pe motivul că orice magazin ar putea să facă BF. Au trecut anii, și îmi dau seama că în principiu Black Friday = Black Friday la eMAG. Domină totul în multe nișe.
 • Am ajuns la concluzia că dacă vrei un produs foarte nișat și nu scump (voiam o borsetă bărbătească, crossbody, adică nu pe abdomen, ci în diagonală pe corp), e bine să îl iei din timp. Găsisem anterior niște produse care îmi plăceau, dar au ieșit din stoc. Am căutat azi pe mai multe magazine, am luat până la urmă ceva, dar sunt relativ nemulțumit de alegere. Nu erau, pur și simplu, opțiuni. Eu voiam o combinație între rucsac și borsetă, am luat „ceva”. Ori găsești rucsaci (prea mari), ori borsete (pe burtă).
 • Anii trecuți urmăream categoriile de produse (pe eMAG). Anul acesta am observat mai multe produse care nu apăreau în categoriile setate de mine, în schimb dacă căutam produse în site apăreau. De reținut, pentru anul următor – să fac o căutare în site, dacă produsul dorit nu e în categorie.
 • Legat de site-uri de nișă, am găsit niște site-uri de cărți foarte bune, descoperiri pentru mine – https://www.libris.ro/ (anii trecuți mi se păreau că au prețurile o idee mai mari, acum sunt competitivi), https://www.edituraherald.ro/ (puține cărți, dar bune), și https://www.librarie.net/ (prețuri decente, personal politicos). În 13 noiembrie este Ziua Bibliei, anul acesta s-a nimerit să fie în zonă cu Black Friday, au fost promoții bune pe https://www.librariacartilorbisericesti.ro/.
 • La electronice și multe alte categorii, eMAG. În rest, sunt și magazine ca PC Garage, evoMAG, dar promoțiile sunt de obicei mai slăbuțe.
 • Dacă vrei categorii foarte nișate, merită să cauți pe Net magazine, și cu un dram de încredere și un pas peste un munte de neîncredere să comanzi, cu gândul că nu iei țeapă. Dar aș face asta ca extrem, nu ca regulă.
 • Ca idee, prefer să cumpăr de Black Friday de la un magazin ca https://www.daciaplant.ro/, chiar dacă au reduceri foarte mici, cel puțin sunt reale.
 • Tot așa, prefer să cumpăr de la un magazin ca https://driedfruits.ro/, care au prețuri bune tot anul, chiar dacă de Black Friday nu au campanie.
 • Am cumpărat anul acesta un SSD inițial de la eMAG, preț bun, chiar dacă avea specificații mai slabe. Ulterior, m-am răzgândit și am anulat comanda, am comandat un SSD ceva mai performant de la alt magazin, cu discount mai mic. În general, evit să anulez comenzile, dar nu m-am simțit confortabil să folosesc o perioadă îndelungată un produs de care depinde productivitatea mea, pentru o reducere nu foarte mare, totuși.
 • Din păcate, multe magazine online au probleme cu partea tehnică – site-uri care se încarcă greu, uzabilitate slabă, lipsă funcții plată moderne.
 • Rămâne valabilă regula: dacă urmăriți niște produse specifice, produsul cutare și cutare, riscați să fiți dezamăgiți, dacă nu e un produs cât de cât popular la mai multe magazine. Dacă vrei „un televizor”, „un telefon”, „o carte faimoasă din”, „un stick USB”, „un kit tastatură plus mouse”, găsiți oferte bune. Dacă vrei „televizorul, rar de găsit, marca X”, e mai provocator. Nu exclud posibilitatea, doar că e mai puțin probabil.
 • Tot ca regulă – dacă te interesează prețurile de la eMAG, cel mai bine este să aștepți vinerea când lansează eMAG oferta, și să compari cu alte magazine, decât să iei din timp produsele de la alte magazine.
 • De asemenea, e bine să ai idee cât costă unele programe, la nivel macro. Să știi cât costă Bitdefender în timpul anului și cât costă de Black Friday (reduceri enorme), să ai idee care sunt magazinele cu reduceri reale (am prezentat aici câteva), să știi dacă merită să aștepți sau nu (cum am greșit eu că am așteptat un preț bun pentru produse greu de găsit, în mod obișnuit).
 • În fine, eu văd Black Friday în acest fel – mă ajută să grupez, în timpul anului, niște cumpărături, pe care le pot face brusc, odată, și la prețuri ceva mai bune. Mă interesează mai puțin dacă reducerea e 10 sau 25%, ce mă interesează e ca, în ansamblu, să ies ceva mai bine, și să fac cumpărăturile mai rapid, la un loc, decât încet și mai scump, dacă fac asta produs cu produs în timpul anului.
 • Un alt avantaj e că pot folosi filtrul „top vânzări”. Mi se pare extraordinar, în unele cazuri. Cauți un șampon, din câte sunt pe eMAG; poți vedea rapid top vânzări, și să știi rapid dacă e un produs de calitate. Când oamenii votează cu banii lor, de obicei iau decizii bune. Nu e o regulă universală, dar de multe ori top vânzări vs. cele mai slabe vânzări spun multe despre un produs.
 • Ce să nu cumperi de Black Friday? Dacă ești în căutarea unui produs mai rar, mai scump, dintr-o categorie mai rară (de exemplu, zona Construcții), și nu găsești o promoție bună, e de preferat să aștepți în afara acestei perioade, pentru o promoție reală. De exemplu, dacă ești în căutarea unei gresii de calitate, și nu găsești o promoție bună, mai bine aștepți în afara perioadei curente.
 • A fost anul acesta Black Friday „pe bune?”. Cred că trebuie întotdeauna, pentru produse cu preț semnificativ, să faci o probă pe mai multe magazine. De asemenea, să te uiți de unde cumperi, să ai încredere că vei primi produsele. Da, a fost Black Friday, dar e nevoie de atenție sporită. În general, promoțiile foarte bune au fost pe la 20-25%, dar prețuri „obișnuite” de Black Friday pe la 10-15%.
 • Pentru anul următor, dacă vreți să urmăriți piața, sunt două bloguri bune:

Black Friday

 

PS, 2021.11.12: Recent, ANAF a verificat mai mulți comercianți pentru prețuri înșelătoare de Black Friday 2021. A dat amenzi usturătoare și celor prinși cu multe nereguli, și, din ce am înțeles (informația nu e oficială, din ce știu), celor care au greșit un singur preț, cu o sumă relativ mică. Nu sunt sigur de veridicitatea știrii, dar dacă e adevărată, mi se pare un exemplu negativ de aplicare a legilor. Ca în cazul sportivei românce descalificate pentru că a primit un Nurofen pentru ceva problemă minoră – ar trebui ca regulile să aibă o flexibilitate. Poți da un avertisment, poți trata diferit spețele, nu zici „ai gafat, chiar dacă e evident o eroare umană, plătești”.

PS, 2021.11.19: Opinia mea despre Black Friday 2021 – nwradu blog.

Ultima modificare în: 21 noiembrie 2021, la ora: 10:58.

Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.