Vrei să cumperi un echipament medical informatic. Cum alegi?

221238656_bd2fe7022c_zVrei să cumperi un echipament medical informatic. Cum alegi? Răspuns în trei etape – bancuri + poveste + răspuns (sunt legate, cele trei).

Bancuri

Să vă zic, pentru început, două bancuri.

#1:
Era odată un barbat care avea trei iubite, dar nu știa cu care să se insoare. Deci a decis să-i dea fiecareia câte 5.000 de dolari, ca să vadă cum îi cheltuie fiecare.

Prima iese în oras și se machiază de toți banii. Își ia haine noi, își schimbă coafura, își face manichiura, pedichiura, tot tacâmul și-i zice bărbatului: “Am cheltuit banii ca să fiu frumoasă pentru tine pentru că te iubesc așa de mult.”

A doua a ieșit în oras și a cumpărat crose noi de golf, un CD player, un televizor și o combina și i le-a dat bărbatului. I-a zis: “Am cumpărat aceste cadouri pentru tine cu banii pentru ca te iubesc asa de mult.”

Cea de-a treia ia cei 5.000 de dolari și-i investește în acțiuni, își dublează suma, returnează cei 5.000 de dolari bărbatului și reinvestește restul. Ea i-a zis: “Investesc restul banilor pentru viitorul nostru, pentru că te iubesc atât de mult.”

S-a gândit el mult și tare despre cum au cheltuit femeile banii și a decis sa se însoare cu cea cu sânii cei mai mari.

___________________________________
#2:

O femeie decide să viziteze magazinul pentru a găsi un bărbat care să îi ţină companie.

La etajul 1, pe uşă este urmatorul afiş:

Aceşti bărbaţi au un loc de muncă!

Femeia decide să meargă la etajul următor. La etajul al doilea pe uşă este următorul afiş:

Aceşti bărbaţi au un loc de muncă şi iubesc copiii!

Femeia se hotărăşte să urce la etajul următor. La etajul al treilea pe uşă este următorul afiş:

Aceşti bărbaţi au un loc de muncă, iubesc copiii şi sunt extrem de frumoşi!

“Wow”, îşi spune femeia, însă hotărăşte să meargă la etajul următor.

La etajul al patrulea, pe uşă este următorul afiş:

Aceşti bărbaţi au un loc de muncă, iubesc copiii, sunt frumoşi de înnebuneşti şi ajută şi la treburile din casă!

Incredibil! exclamă femeia. Cu greu pot rezista! Însă decide să meargă la etajul următor. La etajul cinci, pe uşă este următorul afiş:

Aceşti bărbaţi au un loc de muncă, iubesc copiii, sunt frumoşi de înnebuneşti, ajută la treburile din casă şi sunt extrem de romantici!

Femeia este tentată să rămână şi să aleagă un bărbat, însă până la urmă decide să urce la ultimul nivel. La etajul şase se afla următorul afiş:

Eşti vizitatoarea cu nr. 31.456.012 a acestui etaj. Aici nu sunt bărbaţi. Acest etaj există numai pentru a demonstra că este imposibil să satisfaci o femeie…

Mulţumim pentru că aţi ales să vizitaţi magazinul nostru!

Vis-a-vis de acest magazin, s-a deschis unul asemănător de unde bărbaţii işi pot cumpăra o nevastă.

La primul etaj sunt femei care sunt înnebunite după sex.

La etajul doi sunt femei care sunt înnebunite după sex şi nu te bat la cap.

Etajele de la 3 la 6 nu au fost niciodată vizitate de bărbaţi!

Poveste – de ce alegerea unei tablete e mult mai grea ca a unui laptop, deși opțiunile sunt mai puține?

Acum o poveste, din care trag concluziile cu răspunsul la întrebarea din titlul articolului.

Am trecut recent prin două procese:

  • De decizie de cumpărare a unei tablete (ce să cumpăr, ce am nevoie) și unul
  • De analiză post-cumpărare, cu justificarea “de ce mi-a fost greu să mă hotărăsc”.

Găsiți în articolul acesta – Despre alegerea unei tablete – Apple iPad, generația a 4a, 4G, 16 GB: Olivian Breda – detalierea despre cum m-am hotărât să iau tabletă.

Lectura nu e obligatorie pentru a înțelege articolul de față. Vă spun doar că am citit multe lucruri pe Internet despre tablete, despre laptop-uri (ezitam între tabletă și laptop), despre combinații de tip laptop-tabletă (există chiar și combinația laptop+tabletă+telefon în același produs – PadFone). Am citit tot felul de lucruri. Și am avut, pe rând, tot felul de răzgândeli, și de suceli. M-am sucit în atâtea feluri, că la sfârșit, decizia mea a fost următoarea:

[…] mi-am dat seama de o chestie. Criteriile mele sunt:

  • Putere – tabletă după care să nu aștept.
  • 3G / 4G – să am net pe ea.
  • Ecran 10″.

Asta caut. Poate fi un Google Nexus 10, dacă renunț la net. Poate fi un iPad cu 4G. Poate fi Asus Vivo Tab. Dar nu țin neapărat să am tabletă cu iOS, sau tabletă cu Windows, sau un Nexus 10.

Și atunci, care e criteriul? Păi pe 23 ale lunii scad prețurile la resigiltate la eMAG. Fac o căutare după tablete cu 3G / 4G resigilate, salvez în bookmarks, când au scăzut prețurile, pac!, cumpăr instant prima tabletă. Mă uit din seara anterioară care ar fi tabletele disponibile (noaptea nu apar produse noi la resigilate eMAG). Și cumpăr prima disponibilă. Dacă nu găsesc nimic, iau ce găsesc cu prima ocazie.

Nu văd mari enorme diferențe între un Asus Vivo Tab, un iPad cu 4G și un Nexus 10. Dacă pot avea o afacere mai bună scăzând prețul cu 5%, de ce să nu fac asta? Prefer un best deal.

Așadar, după toate alegerile mele, și nehotărârile mele, am ales tableta cu prețul mic. E ca în bancul de sus, când, după analiză și supra analiză, alegi o chestie relativ stupidă, și pe un criteriu greșit, aparent.

Dacă citiți totuși articolul de mai sus, aveți impresia că sunt un nehotărât total. Nu știu ce vreau, nu știu ce să aleg, mă răzgândesc și mă sucesc. Lucrez în domeniul IT (cumva, deși e mult mai mult marketing decât IT în ce fac), și nu știu să iau o tabletă, și mă răzgândesc de zeci de ori. Motivația mea?

  • Ai multe opțiuni și puține opțiuni, în același timp și, în plus, ești nefamiliar cu sistemul. Să detaliez cele trei motive:
    • Ai multe opțiuni:
      • Software – sunt trei sisteme de operare – iOS (Apple), Android (Google, Samsung, Asus, alții), Windows (Microsoft + mai mulți, dar puține tablete, totuși). Pe niciunul din ele nu am experiență. Păi dacă mă întreabă cineva la un laptop ce să ia, zic “alege Windows!” și gata. Toți știu Windows, se piratează ușor, toți folosesc Windows, ai compatibilitate, ai programe, toți știu să repare Windows. Deci, Windows. Dacă mă pui să aleg între Windows, Linkux și iOS, mă blochez. Pot citi despre asta, dar și dacă citesc, nu știu clar ce să aleg.
      • Hardware – Fiecare producător / sistem de operare pentru tablete are limitările specifice lui. Unul vrea aia, unul oferă cealaltă. Pe Windows poți pune USB stick. Pe iOS compatibilitatea e redusă la minimum. Cele cu Android sunt deschise la multe. Apoi, putem intra în micro-detalii care contează și care fac alegerile dificile (plastic sau metal? cu tastatură sau fără? cu stylus (stilou special) sau fără? cu cablu mini-USB sau fără? cu card de memorie sau fără?). Lista continuă, și la un moment dat compari mere cu pere – X are aia, Y are aialaltă.
    • Ai puține opțiuni – pe măsură ce începi să pui restricții, o să vezi că ai puține opțiuni de ales la tabletă. Adică dacă vrei 3G / 4G, deja ai limitat mult opțiunile de tabletă. Dacă vrei tabletă premium, și nu chinezărie, deja ai limitat opțiunile, și tot așa. La laptop am atâtea opțiuni, atâtea branduri și atâtea variante, că dacă vrei un laptop exact pe gustul tău, la exact prețul tău, îl găsești. Vrei laptop fără card reader, fără CD Rom, cu SSD? Găsești. Vrei fără SSD, dar cu hard-disk mai mare? Găsești. Vrei producător de top? Găsești. Vrei și ieftin și bun? Găsești. Vrei ceva de lux? Găsești. Și tot așa. La tabletă, pe măsură ce ai câteva criterii, ai foarte puține opțiuni. Faza e că opțiunile sunt radical diferite – vrei tabletă cu pen, dar cu probleme la procesare, sau vrei tabletă cu ecran superb, dar fără 3G? Vrei de la brand cunoscut, sau vrei de la un brand necunoscut? Și alegerile la tablete nu sunt între mere și mere, ci între mere și pere. Fie alegi o tabletă cu un plus la ceva, și un minus la altceva, fie alegi o alta, care are alte plusuri și minusuri. La laptopuri decizia tipică e așa – “trei producători doriți de mine, toți au ceva modele foarte similare cu ce doresc eu, ce aleg între astea trei?”. Și cauți ceva pe fițe – “laptopul care îmi satisface cel mai mult fițele e ăsta”. Chestiuni subtile, lucruri de detaliu – nu știu ce tastatură, cum îți place ție; vrei cititor de amprente; vrei culoarea aia; vrei un brand anume, numai și numai de la brandul X; vrei cu Windows 7, că nu îți place; mă rog, chestiuni din astea. La tablete, ai niște decizii de te doare capul. Trebuie să alegi între sisteme de operare diferite (la laptopuri nu faci asta), între rezoluții diferite (la laptopuri ai chestii standard, la tablete rezoluțiile diferă mult), la performanțe și accesorii radical diferite (la laptopuri nu există pen-uri, și performanțele sunt de multe ori clar proporționale cu prețurile; la tablete ai tot felul de accesorii, sau, dimpotrivă, incompatibilitate cu accesorii în funcție de tabletă; iar raportul preț/calitate e radical diferit, lucruri care la laptop-uri nu se întâmplă; există discrepanțe, dar nu așa de mari). Și, pe măsură ce pui criterii, fițe de orice fel, ai niște limitări fenomenale, doar câteva opțiuni posibile.
    • Ești nefamiliar cu sistemul – nu am lucrat decât puțin pe o tabletă cu Android (câteva zile, în total), și am un telefon cu Android. Am mică/vagă experiență cu Windows-ul. Am ceva experiență pe Windows 8, pe PC, nu pe tabletă. Dar efectiv să am o tabletă performantă și nevoi reale în mână, și să utilizez o tabletă 30 de zile, nu am făcut asta. Păi la laptop-uri am, deja, zeci de ani de experiență cu sisteme de tip Windows și programe (folosesc toate variantele importante de Windows pentru clienți final, de la Windows 3.11 încoace, din anul 1997). Odată aleasă o configurație dorită și un nivel de preț, hardware-ul la laptopuri e doar tastatura (aici poți face fițe), pad-ul de mouse (destul de puține opțiuni) și ecranul (care e cam standard). Mai e și garanția, dar aici e mai greu de evaluat, și, în general, fie alegi un brand pentru siguranță, fie nu îți pasă de criteriul ăsta, că e și e un pic noroc la mijloc. Sau, plătești pentru garanție suplimentare. La tablete, însă, lucrurile stau diferit. 3 sisteme de operare majore diferite, și specificații radical diferite de la o tabletă la alta, chiar de la același producător. iPad 2 e diferit radical de iPad generația a 4a, care e diferit radical de iPad mini. Radical, nu minimal. Nexus 7 și Nexus 10 sunt lucruri total diferite. La Asus, ai tot felul de tablete, diferite mult. Pe Windows, sunt tablete radical diferite. Cum alegi, dacă nu ai expertiză în lucrurile respective? Alegi ceva, în cele din urmă, dar ești conștient că poți alege rău.
  • Nu sunt mulțumit nici pe departe cu alegerea mea. Aș fi vrut un Nexus 10 cu 3G (nu există asta). Aș fi vrut o tabletă cu raportul preț-calitate al Nexus 7. Aș fi vrut să pot rula programe Windows, ca pe tabletele cu Windows, dar, cu toate astea, să am și aplicații în sistem dedicate pentru tablete. Am ales prost. Dar, asemenea democrației, e cel mai mic rău dintre relele posibile.
  • Mi-a prins bine că din momentul când am luat decizia de achiziție, până la comanda de azi a durat mult timp. În timpul ăsta, am reflectat la ce să cumpăr, și am păstrat dilema “cumpăr asta, oare?” cu mine. Și ciocnirile din mintea mea mi-au adus tot felul de soluții. Inclusiv împăcarea finală, cu “da, măi, cumpăr ceva imperfect. Dar e un imperfect drăguț. E OK ce alegi, chiar dacă nu e 100% OK.”. Aveam nevoie și de asta.

Răspuns dilema inițială – Vrei să cumperi un echipament medical informatic. Cum alegi?

Ce învățăm din bancuri?

  • Din primul banc poți învăța că ai nevoie de un balans între micro-alegeri și macro-alegeri. Să poți să intri în toate detaliile (cum fac, în banc, femeile), sau să vezi doar principiile generale (în banc, alegerea bărbaților). Niciuna din alegeri nu e optimă (deși bancul așa dă impresia). Dacă intri în detalii, pierzi ansamblul și poți alege ceva neimportant, în ansamblul lui, pentru un detaliu ne-esențial. Dacă vezi doar imaginea globală, poți da peste un detaliu frustrant, ulterior.
  • Din al doilea banc înveți două lucruri:
    • Că e bine să ai un proces de analiză. Și în alegerea tabletei, am stat cam o lună doar cu decizia de cumpărare în mine. Iau aia, sau iau ailaltă. Dacă ai constant o întrebare în minte “oare soluția X îmi este bună, pentru nevoile mele Y?”, timp îndelungat, îți vin idei. Când am luat tableta, am trecut prin tot felul de suceli și răzgândeli. Ba aia, ba ailaltă. M-am sucit, și gândit, și analizat. Și, culmea, de fiecare dată aveam impresia că am găsit buricul pământului. Eram ferm convins că sunt hotărât. M-am sucit de multe multe ori, și, de fiecare dată, aveam impresia că am ales ceva OK.
    • Că e bine, uneori, să alegi pe un criteriu terț. Nu mereu, dar bine, uneori. Bărbatul din banc, în urma analizei, face exact ce am făcut eu în urma analizei mele – dă la o parte orice criteriu coerent, și alege pe baza altor criterii. La mine, m-am hotărât că pot accepta orice deficiențe ale unei tablete, că nu există tableta perfectă, și am ales pe un criteriu important pentru mine – să am reducere de preț. Am zis că, între câteva opțiuni, nu există una perfectă, și voi alege dintre ele tableta cea mai ieftină. Faptul că am avut multe procese de indecizie m-a ajutat să înțeleg că, de fapt, nu vreau tableta X în mod anume. Nu vânez ceva în mod specific. Da, am criteriile, știu ce vreau. Dar dacă nu există tableta perfectă, am două-trei opțiuni, imperfecte, și în cazul ăsta, criteriul e, de fapt, altul – să plătesc (relativ) mai puțin.

Ce învățăm din povestea mea?

  • Să compari mere cu mere, nu mere cu pere. Nu compara combinația hardware X și software Y cu hardware A și software B. E foarte dificilă decizia asta. Compară hardware similar cu software similar (ca la laptouri, de exemplu). Te ajută mult în procesul de decizie. Dacă circumstanțele îți dau însă să compari mere cu pere, trebuie să iei o decizie, pur și simplu.
  • E foarte bine să ai opțiuni. La tablete nu ai multe opțiuni, ai multe limitări. Te-ar ajuta mult să ai din ce să alegi.
  • Pauzele, iarăși, te ajută să iei decizia bună. Amână decizia, stai cu întrebarea, reanalizează.
  • O chestie vitală, cu două aspecte – despre experiență în utilizarea produsului:
    • Te ajută, în mod evident, să știi produsul pe care îl cumperi. E cu totul altă decizie când intri în magazin, te uiți 2 minute la o tabletă și apeși trei butoane, și cu totul altă experiență după utilizarea unei tablete 2 ani de zile. Iar dacă ai de ales între mai multe produse, te ajută experiența cu fiecare.
    • Aspectul ăsta ține și de cum citești review-uri. Dacă citești despre tablete și laptop-uri review-uri pe net, o să ai tendința să citești lucruri oficiale, review-uri de la site-uri de calitate. Sunt site-uri specializate în review-uri. Sugestia mea este să:
      • Citiți acele review-uri, ajută până la un punct. Te ajută să ai niște idei, oamenii sunt, de obicei, profesioniști, fac treabă bună.
      • Puneți mult mai mare accent pe comentariile user-ilor care au folosit produsul pe termen lung. Dacă folosești un produs pentru review 1-3 zile (chiar și o săptămână, deși asta e excepția, nu regula), de obicei vezi lucruri superficiale – design, cum se simte produsul, dacă pornește rapid, lucruri evidente. Ei bine, eu recomand să căutați review-urile oamenilor care au folosit produsul minimum 6 luni. După timpul ăsta, înveți să te obișnuiești cu unele lucruri, dar unele lucruri te vor scoate din sărite, deși a trecut mult timp. Ei bine, raportul ăsta între
        • “Da, e o problemă, dar după 6 luni nu contează” și
        • “Au trecut 6 luni și, în continuare, mă scoate din sărite chestia X” e atât de tare, încât recomand cu căldură review-urile userilor, mult mai mult decât ale profesioniștilor. În lumea medicală, află oameni care au produsul X, sună-i și vorbește cu ei. E mult mai important feed-back-ul acela. Mult mai mult decât o analiză, chiar de specialitate, chiar profesonistă.

Cum alegi, în fine, echipamentul medical?

  • Stabilește-ți criterii, pe trei baze:
    • Vital, vreau neapărat asta. (poate fi pozitiv sau negativ – să aibă X sau să nu aibă X, să îi lipsească X)
    • Opțional, mi-ar plăcea, mi-ar fi bine dacă ar avea și asta.
    • E un moft, nu contează.
  • Caută inclusiv ce criterii să alegi. Caută despre asta. Poate contează factori la care nu te gândești impulsiv – că te asociezi cu un brand, că poluezi, că un brand e cunoscut pentru siguranță, caută despre asta (ce criterii să ai).
  • Încearcă, pe cât poți, să compari mere cu mere. E foarte dificilă comparația între lucruri radical diferite.
  • Evită să ai criterii total pe lângă. Dacă ți se pare dificil să iei o decizie, nu alege un criteriu total inutil. La mine a fost prețul. În bancul cu alegerea unei femei, au fost sânii. Alege un criteriu care să nu fie radical inutil. Nu fugi de decizie printr-o decizie pe un criteriu greșit.
  • Află feed-back al altora, dar pune accent pe feed-back-ul unor utilizatori pe termen lung ai produsului, nu pe termen scurt.
  • Ia pauză, dacă poți. Citește, află, întreabă, gândește, analizează, compară. Dar ia pauză și stai cu întrebarea în tine, dacă ai timpul și luxul ăsta.
  • Dacă ai opțiunea asta, testează înainte să cumperi. eMAG dă opțiunea să returnezi un produs timp de 30 de zile, dacă nu ești mulțumit. Caută ceva similar.
  • Te ajută să ai din ce alege, să nu fie ceva atât de segmentat, încât să nu ai opțiuni.
  • Gândește creativ. Eu am cumpărat tableta la preț redus, pentru că am luat-o nu utilizată, dar semi-utilizată (o returnase cineva). Am căutat și am găsit o metodă prin care să am un voucher cadou eMAG la un preț bun (reducere suplimentară). Caută soluții alternative. La mașini auto, prețul scade radical după 6 luni de utilizare, dar calitatea mașinii nu. Gândește-te la soluții de acest tip. Poate nu vrei o tabletă cu 10″, poate sunt suficienți 7″, și, în cazul ăsta, prețul se înjumătățește, și poți cumpăra mai multe tablete. Sau poate vrei o tabletă din China, mult mai ieftină. iPad 2 e mult mai ieftin ca iPad generația 4. Caută să ai întâi opțiuni.
  • Fii nemilos. Elimină opțiunile total inutile.
  • Dacă poți, externalizează procesul de decizie unei persoane mai competente (dacă există așa ceva).
  • Ține cont că există decision fatigue. Dacă stai 3 zile în indecizie, și e seară, și te-ai gândit doar la lucrul ăsta, există riscul ca în acel moment să iei o decizie impulsivă “Hai mă, ce stăm atâta? Alege aia și gata, ce mare lucru?”. Cel puțin conștientizează procesul ăsta.
  • Ca să îți complic viața, ține cont că există riscul de supra-informare. Să citești atât de mult despre o chestie, încât să iei, paradoxal, o decizie mai slabă decât decizia inițială, semi-impulsivă.
  • Pe de altă parte, dacă te documentezi bine despre ceva, ai șansa să observi lucruri pe care nu le găsești la o primă informare, și, care, poate, contează pentru tine.
  • Dacă e o decizie fe-no-me-nal de importantă, citește despre bias-uri (prejudecăți) de analiză, de tipul celor scrise aici sau detaliate în cărți de tip neuromarketing sau cărți despre luarea de decizii (mie mi-a plăcut “Predictibly irrational“. Dacă vrei să cumperi un produs ieftin, probabil vrei să iei o decizie impulsivă, și să îți păstrezi mintea proaspătă. Dacă decizi achiziția unui set de produse ce vor fi implementate într-un lanț de spital, și fiecare produs costă zeci de mii de euro, atunci poate vrei să citești inclusiv despre cum decide mintea umană.
  • De ce merită să te documentezi? Reducerea pe care am făcut-o la tableta mea e nesemnificativă față de timpul în a alege corect. Dar am citit despre tabletă – pentru pacea mea internă că cumpăr ceva bun, și pentru a alege un produs care să mă satisfacă. Nu e strict o decizie de bani “iau cel mai scump produs, și va fi bun, nu mai citesc”. E și dacă îți place produsul X.

(via)

Trimite pe WhatsAppEroare linkuri?

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).