Aplicația Voxa? Pune-o pe musai list! Audiobook-ul Musai list? E deja pe Voxa

Scurtă recenzie Musai list de Octavian Pantiș

Îmi place să citesc lucruri despre dezvoltare personală, gestionare timp și prioritizare sarcini.

În acest sens, m-am bucurat să ascult audiobook-ul Musai list de Octavian Pantiș.

În general, fiind pasionat de subiect, mi se întâmplă să parcurg câte un articol cu recomandări și să nu găsesc ceva relevant pentru mine. Am deja cunoștințe în domeniu.

Din audiobook, pe care am ascultat-o, însă, de două ori, mi-au rămas trei idei principale (nu sunt citate, ci idei):

  • Nu stoca lucrurile pe suprafețe, ci în sertare/dulapuri. Principiul mi se pare foarte sănătos. Folosește pentru stocare locurile desemnate special pentru asta, iar pentru suprafețe păstrează doar lucrurile estetice. N-am testat asta încă, dar cred că îmi va da o senzație de bună organizare, și intenționez să testez principiul.
  • Păstrează un balans între taskurile (sarcinile) care vin de la alții și cele care vin de la tine. E bine să îți creezi un propriu sistem de sarcini. Dacă nu vii tu cu sarcini pentru tine însuți/însăți, dacă nu creezi tu sarcinile, vei primi, foarte probabil, sarcini din partea altora. Nu răspunde doar la provocările altora, creează-ți tu însuți sarcini. Un principiu grozav.
  • Conform fostului secretar de stat Colin Powell liderii ar trebui să ia decizii atunci când au între 40-70% din informațiile necesare. Cu alte cuvinte, odată ce ai strâns suficiente informații, nu amâna decizia, dar nici nu lua decizii cu prea puțină informație. Am scris și un articol scurt, aici.

Vocea e plăcută, informațiile bine exemplificate, comparațiile binevenite.

Cartea îți dă de gândit.

Despre experiența cu aplicația Voxa

  • Recomand cu căldură aplicația, consider că îmi aduce mai multă valoare decât un abonament la platforme de filme online. În general, prețurile sunt mai mici la platformele de muzică online, și doresc să ascult muzică, nu să renunț la asta, așa că comparația e mai dificilă aici. Dar între cărți audio și filme online/pe televizor prin aplicație, prefer varianta cărților audio. Muzica e în categoria ei, unică și de necomparat. :)
  • Aplicația trimite notificări pe telefonul mobil. Am un Galaxy A8 cu Android 9. Acele notificări îmi apar prescurtate, văd doar câteva cuvinte, dacă fac tap (apăs) pe ele, se deschide aplicația, dar nu pot citi mesajul scris în notificare. Am o integrare între telefon și Windows, așa că pot vedea notificările și pe desktop. Pot citi notificările pe desktop, însă aș fi preferat să pot face asta și pe mobil. Problema nu e singulară, am și alte aplicații în care văd un început de text, fac tap pe acel text și nu se mai vede nimic.
  • Pentru cărți electronice (așadar nu audiobook-uri, ci ebook-uri), prefer să citesc pe un dispozitiv dedicat, nu pe telefonul mobil. În prezent, nu pot face asta cu Voxa.
  • Dacă deschid un ebook, cum este “Gândește ca un astronaut” de Ozan Varol, marginile nu se încadrează bine. Sunt conștient că am un Android și smartphone mai vechi, însă ar fi fost mai bine să fie rezolvată problema și pentru dispozitive vechi. Pur și simplu, nu pot vedea pe unele pagini textul complet din partea de sus a paginii, indiferent dacă activez modul scroll sau nu. E frustrant să dai pagina și partea de sus a paginii să nu poată fi afișată.
  • Am un profil de Last FM, o aplicație veche, antică și de demult care permite monitorizarea a ce muzică asculți. În preistorie, când o foloseam strict cu WinAmp, puteam avea o arhivă a muzicii ascultate de mine. Ulterior, au apărut soluții de integrare în browser, apoi cu diferite aplicații, punctual (aplicații dedicate de ascultare muzică), apoi cu telefonul mobil. Ei, fără nicio integrare specială, doar având Last FM instalat pe mobil, acesta a recunoscut Voxa, și pot vedea în profilul meu de Last FM ce muzică ascult. Pentru mine, acesta este un mare avantaj – mă ajută să știu că “vineri la ora 10 AM am ascultat cutare și cutare”. Arhiva e permanentă, și sunt foarte încântat de această integrare.
  • Eu am descoperit că am două moduri de ascultare a audiobook-urilor:
    • Când fac o sarcină la birou, și cartea rulează în fundal, dar eu sunt concentrat în special pe sarcină.
    • Când mănânc, sau fac exerciții fizice, și sunt concentrat mai mult pe cartea audio.
  • Ei, pentru aceste două moduri, aș prefera să am undeva în aplicația mobilă o metodă de a schimba rapid între două cărți. Nu îmi trebuie să comut între 8 cărți audio în același timp, dar între două – da, m-ar ajuta. Pot face asta în prezent mergând în bibliotecă, dar sunt necesare mai multe tap-uri, aș prefera un comutator on-off (pornit-oprit).
  • N-am citit de foarte mult timp atâtea cărți ca în perioada de când am instalat aplicația. “Se pune”, oare, că ascult o carte audio vs. să o citesc fizic? Da, se pune. Rețin o parte din ce citesc, mă îmbogățește, e o lectură care îmi aduce bucurie. Nu credeam să învăț a citi vreodată, ca să îl parafrazez pe Mihai Eminescu. Eram, până când am descoperit aplicația, sceptic la a asculta audiobook-uri. În perioada recentă am citit două tipuri mari de cărți:
    • Cu multe idei, punctuale – biografii, cărți de business, cărți de dezvoltare personală.
    • Cu un șir logic, o structură – beletristică, de exemplu.
  • Cărțile cu multe idei pot fi ascultate și fără o atenție deosebită din partea mea. Cărțile cu șir logic necesită concentrare mare.
  • Am făcut o scurtă documentare despre eficiența lecturilor clasice vs. audiobook-uri (articolul este în limba engleză): Some quotes on reading ebooks/books efficiency vs. listening to audiobooks efficiency.
  • Există o fabulă (Esop pentru copii) în care se compară un vulturul și o cioară – vulturul a prins un miel în gheare și l-a luat cu el, iar o cioară a zis că poate face ceva și mai tare și s-a aruncat la un berbec mare, a fost prinsă (se încurcase în lână). Cam așa și eu – m-am hazardat în trecut să ascult cărți audio de beletristică în engleză. Nu s-a prins de mine, și n-am insistat cu alte tipuri de cărți audio. Am ignorat că sunt mai multe tipuri de a asculta o carte, și de asta n-am avut succes inițial. Și acum cred că mi-ar fi greu să mă concentrez la o carte de beletristică în engleză, chiar dacă aș fi atent la ea.
  • Aș prefera ca în aplicație să fie afișate două lucruri: la ce procent din carte am ajuns și timpul estimativ rămas.
  • Sistemul de navigație îl găsesc similar, într-o măsură, cu cel de la aplicațiile de urmărit filme online. Eu sunt fan mai degrabă al sistemului magazinelor online, cu sortări, filtrări, categorii și subcategorii. O parte din acestea sunt și în aplicație, dar nu e același sistem de navigare ca la un magazin online.
  • Mi se pare un mare beneficiu că poți asculta voci precum Gabriel Liiceanu sau Neagu Djuvara (sau alții, nu sunt singurii), citindu-și cărțile. E ceva deosebit.
  • Aș prefera să pot accesa aplicația și de pe desktop, cu sincronizare automată pe mobil. Sistemul audio al calculatorului meu este net superior sistemului oferit de aplicația mobilă. Dar am nevoie de aplicația mobilă când schimb camera. M-ar bucura o aplicație sincronizată între dispozitive.
  • Majoritatea magazinelor fac asta, dar aș vrea să nu fiu captiv aplicației, să pot citi cărți electronice și în alte aplicații, să pot descărca un ebook sau audiobook și să îl transfer în alte aplicații.
  • Am avut uneori perioade în care aplicația se oprea din rularea cărților audio, dădeam Play (rulează) din nou și continua, dar era cam neplăcut. Poate să fie de la semnalul WiFi (am router-ul în altă cameră), dar am mai folosit și alte aplicații și nu am avut întreruperi, plus că o carte audio ar putea avea o zonă de tip buffer (tampon) – să descarce în dispozitiv câteva minute în avans, așa că dacă e o întrerupere, ea să nu se simtă.
  • Secțiunea de bibliotecă din aplicație, unde poți vedea cărțile citite, e binevenită.
  • Iarăși, în platformă ai “top cărți” și “noutăți”, inclusiv pe categorii.
  • Există și o secțiune de recomandări personalizate.
  • Sunt, în fine, cum sunt și la platformele online de filme, tot felul de subcategorii, cărțile sunt împărțite după sub-categorii și criterii variate.
  • Am vrut să văd ce se întâmplă dacă aleg “Anulare abonament”. Ei bine, totul s-a făcut instant, nu sunt întrebat multe lucruri, nu mi se cere feedback (opinia), nu mi se cer zeci de confirmări. Proces simplu. Mai mult, când anulez abonamentul, beneficiez în continuare de timpul rămas din planul curent. Dacă abonamentul expiră peste 5 zile și eu anulez abonamentul azi, voi putea folosi în continuare platforma cele 5 zile.
  • Nu am găsit o metodă de anulare a notificărilor în telefon. Cu siguranță se pot dezactiva din Android, dar aș prefera să fac asta chiar din aplicație.
  • Între 13 și 24 martie 2022 am primit 5 newsletter-e (email noutăți). Undeva la 2-3 zile un newsletter. Mi se pare cam mult.
  • Blogul platformei are feed RSS; l-am folosit pentru a mă abona la el. Ce îi lipsește însă e un buton “RSS”, prin care internauții să poată să se aboneze.
  • Ascultarea cărților dă o stare de bucurie. Când te transpui în povestea altora, se întâmplă ceva cu emoțiile proprii. Probabil aș putea avea o senzație similară dacă aș citi cărți electronice sau fizice – dar am timp să ascult ore în șir cărți? În mai puțin de două săptămâni am parcurs 25 de cărți, în condițiile în care am urmărit și alte lucruri în online, nu am ascultat doar cărți audio. Cât timp să aloc pentru lecturi, într-o perioadă obișnuită? Așadar – bucurie și posibilitatea de a face asta.
  • Câteva răspunsuri la diferite întrebări:
    • Cum a fost pentru mine să ascult o carte – o experiență plăcută, o recomand. M-a bucurat, m-a transpus într-o lume, m-a relaxat, m-a făcut să știu lucruri noi, mi-a dezvoltat (probabil) vocabularul.
    • Cum mi s-a părut lectura audio – depinde de vorbitor, nu pot spune că e la fel în cazul fiecărei situații. Însă, în general, voci plăcute și ascultare frumoase.
    • Dacă am economisit timp – în general, citesc destul de puțin. Acum, am putut aloca timp pentru a “citi” prin vocea altora. Nu am economist timp, dar am putut face o activitate pe care, altfel, aș fi ignorat-o.
    • În ce context am ascultat – acasă: la birou, la masă și când făceam exerciții fizice. Nu prea recomand altora să asculte la căști pe stradă, există risc de accidente. Am făcut asta acum ceva timp, aveam niște căști fără fir, dar acum nu mi se pare un mare avantaj.
    • Dacă m-a “prins” povestea – da, în general da. La birou, mai greu, dar și acolo am putut asculta unele fragmente cu atenție.
    • Ce fac cu timpul pe care îl primesc înapoi după ce ascultat un audiobook – sunt cam lacom, și și dacă economisesc timp citind audiobook-uri, tot intenționez să citesc când voi fi pe drumuri, pe tren sau în autobuz/microbuz. Chiar dacă intenționez să ascult în continuare audiobook-uri, tot voi citi și cărți.
  • Prețul platformei mi se pare excelent, consider că aduce mai multă valoare pentru mine decât un serviciu de filme online care, și el, are un preț competitiv. Perioada de probă e binevenită, în 15 zile te lămurești dacă aplicația e pentru tine sau nu.

Notă: Articolul a fost scris pentru Spring SuperBlog 2022, însă e scris ca o recomandare personală, nu am afirmat, mai sus, lucruri cu care nu sunt de acord.

Pași următori

Vedeți și alte cărți în categoria: Dezvoltare personală pe Voxa.

 

Voxa

Trimite pe WhatsAppEroare linkuri?

2 comentarii la „Aplicația Voxa? Pune-o pe musai list! Audiobook-ul Musai list? E deja pe Voxa”

  1. Iti multumesc pentru articol, Olivian!
    Are, ca de obicei, un efect motivator si ma entuziasmeaza!

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).