Eu cu cine votez? (Parlamentul European – 26 mai 2019)

În data de 26 mai 2019 vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European. Mai multe detalii, inclusiv locații de votare în străinătate ».

Cred că cea mai proastă opțiune în cadrul unui vot este să nu îl exprimi. E o stare de indiferență care te poate afecta (“nu îmi pasă de vot, din asta rezultă … Ce? Nu e clar, dar e clar că e ceva mai degrabă negativ”).

Așadar, îndemn pe oricine să voteze.

Cu votul, e mai complicat. Ține de fiecare persoană să aleagă conform unor sisteme de valori, emoții și rațiune partidele și candidații potriviți. Îmi place ce zice Scott Adams, anume că:

“Also, as I often say, I’m not smart enough to know who would do the best job as president. They all look qualified to me.”

Mai zice pe undeva că contează mult contextul internațional, poți alege un președinte care reprezintă un anumit fel de a face politică, lucru care poate fi potrivit sau nu cu o anumită situație, pe durata unui mandat.

Nu e așa de simplu să alegi pe cine să votezi, și anumite impresii inițiale pot fi invalidate fie de persoană (promisiuni neîndeplinite ulterior), fie de context (un anumit partid/candidat poate să fie nepotrivit contextului la un moment dat).

Cu cine aș vota eu?

  • I: Cu un partid libertarian, dar e foarte aproape de utopie acest vis al meu.
  • II: Pe locul 2 cu un partid de dreapta, conservator.
  • III. Mi-ar plăcea să votez cu Alternativa Dreaptă, dar nu se implică în aceste alegeri. Pe locul
  • IV. Alianța2020 USR PLUS, îmi plac multe din acțiunile lor, chiar dacă au uneori poziții necreștinești.
  • Ar fi OK și PMP sau PNL, dar mai puțin.
  • Dintre candidații individuali, îmi plac acțiunile lui Siegfried Muresan (PNL).

Nocive mi se par PSD și ALDE, cel puțin în forma din prezent.

Așadar, voi vota cu Alianța2020 USR PLUS.

2019.05.04: Editare ulterioară:

Pe partea de religie, când am zis, în articol, “IV. Alianța2020 USR PLUS, îmi plac multe din acțiunile lor, chiar dacă au uneori poziții necreștinești.”, asta nu înseamnă neapărat că sunt împotriva creștinismului, ci nu sunt neapărat creștine.

Ai mai jos niște exemple. Eu personal nu consider că USR fac rău în societate prin lucrurile acestea, doar că e posibil ca ele să nu fie în spirit creștin. Nu înseamnă neapărat că nu sunt.

Ca să mai explic o dată, că nu îmi e nici mie clar. :)
Există anticreștin, există neutru, există pro-creștin.
Necreștin eu îl văd ca neutru. Asta am vrut să spun cu acel termen.

E o problemă acest aspect, pentru mine, pentru că dacă nu ai un punct de plecare, un punct de sprijin, un reper pe o anumită ramură (aici – creștinismul), există riscul să ai abordări anti-creștine. Până acum nu a fost cazul, dar “neutru – creștin” nu e neapărat bine, pentru mine.

Exemple: 1, 2, 3 – “Gay marriage is not yet a subject for the public agenda, there is no initiative promoting same-sex marriage.” (via).

Este Alianța2020 USR Plus nelibertariană?

În linkul de mai jos:
#1
“Solidaritatea ar fi o valoare mai de stânga”
(citat din linkul de mai jos)

#2
Nu e OK să dau copy & paste, cu legea copyrightului, dar citește câteva paragrafe de aici în jos

“Pe valorile mari, care diferențiază stânga de dreapta, dreapta ar fi libera inițiativă, mai puțin stat în economie, orientare pro-business sau stânga: accent pe asistență socială, grijă pentru categorii vulnerabile, redistribuire. Unde vedeți partidul între cele două?”

Link »

De asemenea, îmi place în general ce a făcut Guvernul Cioloș mai jos, dar nu toate măsurile sunt “hai să reducem implicarea Statului în economie”, ci sunt “hai să dăm banii Statului celor care au nevoie de ei”. E o abordare diferită de libertarianism. N-au zis “Hai să reducem încasările către Stat”, ci au zis “Avem bani, hai să îi împărțim”. Ăsta nu consider că e libertarianism.

Poziționarea în privința religiei o văd ca pe un sistem de valori etice. Nu văd ca dacă Statul ia bani cu forța și îi distribuie conform unor principii, ăsta e un gest creștin. Are dreptul să facă asta, dar nu e un gest pe care îl consider creștin. Dacă o persoană alege să ajute săracii, ar trebui să fie un gest voluntar, nu forțat. Și nu e nici un gest libertarian.

Link »

În USR știu că sunt și libertarieni.

Teoretic, Dan Barna zice: USR … “eu îl văd undeva în zona de centru-dreapta a politicii româneşti, în zona aceea a liberalismului proeuropean modernizator, care susţine explicit iniţiativa privată, care susţine dezvoltarea economică”  Link ».

Practic, dacă ești pe la centru-dreapta nu ești libertarian.

Am dat toate de mai sus, ar putea reieși că am ceva cu Alianța2020 USR Plus. Nu! Dimpotrivă – consider că dreapta e prea divizată și acele tipuri de gândiri “dar mie nu îmi place o virgulă la dreapta, nu votez cu ei” mi se par păguboase. În PSD e unitate, și stânga pare unită, în dreapta sunt mai multe opțiuni, și critica nu e mereu benefică. Sunt pro Alianței 2020.

Trimite pe WhatsAppEroare linkuri?

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).