Cum ar putea un tânăr să aibă experiențe internaționale?

Într-un articol mai vechi (How to visit a new country like a PRO?) scriam că prefer experiențele mai profunde într-o țară. Nu doar să stai ceva mai mult timp decât o zi sau două, ci și să interacționezi mai mult cu un grup mic de oameni.

Cu alte cuvinte, dacă vrei să vezi Praga, Viena și Madrid, e de preferat să îți alegi o singură destinație din cele 3, și să stai mai multe zile în acea țară/oraș, și să interacționezi cu un singur grup de oameni, decât varianta alternativă – puține zile, mai multe destinații, interacțiuni superficiale și mereu schimbătoare.

În această linie, recomandarea pe care aș face-o unui tânăr de liceu / facultate este ca pe timpul vacanței de vară să exploreze oportunitatea de a pleca drept voluntar într-o țară ce are legături cu UE (din ce știu, nu trebuie să fie neapărat membră UE, ci doar „prietenoasă” cu UE, adică EU-friendly) prin programul European Voluntary Service.

Alternativ, se pot găsi internshipuri în toată lumea (un punct de plecare poate fi AIESEC, dar nu e unica soluție).

În timpul anului, există Erasmus Plus.

Așadar, trei mari opțiuni: voluntariat, internship sau studiu în străinătate. Toate mi se par opțiuni foarte atrăgătoare pentru orice tânăr.

Sunt și alte opțiuni, călătoria prin hosteluri în schimbul voluntariatului, călătorii subvenționate de UE, joburi, nu doar internshipuri, programe de training internaționale sau în România, ONG-uri internațîonale în România. Dar cele prezentate anterior mi se par optime.

European Union
Theophilos Papadopoulos – Gone with the wind…, https://flic.kr/p/qFKdmQ

PS, 2019.05.21: Ileana Hapca, președinta AIESEC: „La finalul zilei, oamenii din toată lumea au același scop: să le fie mai bine, lor și celor din jur!” – Viitorul Romaniei.

PS, 2019.05.21: Studiu al Comisiei Europene: 8 din 10 foști studenți Erasmus+ s-au angajat în primele 3 luni de la absolvire – Educatie – HotNews.ro.

Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).