Follow-up: Virgiliu Gheorghe, bioetician – “Războiul patimilor” (conferință, FTOUB, 2015.03.05)

La Facultatea de Teologie Ortodoxă “Justinian Patriarhul” din Bucureşti a avut loc, miercuri, 04.03.2015, conferințaRăzboiul patimilor“, susținută de către bioeticianul Virgiliu Gheorghe și organizată de către Pr. Conf. Dr. Gheorghe Holbea, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă “Justinian Patriarhul” din Bucureşti. Evenimentul, care s-a desfășurat în amfiteatrul “Preot Dumitru Stăniloae”, a facut parte din Serile duhovnicești organizate de către Facultatea de Teologie din București în Postul Mare.

virgiliu-ghe

Mai jos, înregistrarea video a evenimentului și fotografii de la eveniment. Separat, fișierele audio, în format mp3.

Video:

Toate clipurile, rulează unul după celălalt:

Lista individuală a clipurilor:

Vezi playlist: Virgiliu Gheorghe: “Războiul patimilor” (conferință, FTOUB, 2015.03.05) – YouTube.

Înregistrarea audio a evenimentului.

Download fișiere mp3 ».

Fotografii de la eveniment:

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”100050990853086188413″ ualb=”6124553680267763153″ imgl=”fancybox” style=”bookshelf” row=”2″ size=”640″ num=”100″ highlight=”1″ align=”center” max=”100″]
Vezi album Facebook: Follow-up: Virgiliu Gheorghe, bioetician – “Războiul patimilor” (conferință, FTOUB, 2015.03.05).
Vezi album Picasa: Virgiliu Gheorghe: “Războiul patimilor” (conferință, FTOUB, 2015.03.05) – Olivian Breda – Picasa Web Albums.

Descriere #1:

Vorbind despre alegerea acestui subiect, Pr. Conf. Dr. Gheorghe Holbea a evidențiat faptul că, este de o importanță majoră abordarea acestui subiect în contextul societății contemporane: Pentru că suntem în Postul Mare am considerat că este important să abordăm această temă a razboiului patimilor pentru că numai cine nu s-a luptat cu patimile nu își dă seama cât de sălbatice sunt acestea. Așa cum ne arată Sfinții Părinți ai Bisericii, patimile sunt, de fapt, o boală duhovnicească, o boala a sufletului, boală în care cel viclean picură toate ingredientele astfel încât patima devine un fel firesc al lumii, dupa cum se întâmplă și în lumea de astazi. În această seară domnul Virgiliu Gheorghe a vorbit despre razboiul desfrânării, făcând o abordare din perspectivă științifică, adică fiziologia și neuropsihologia razboiului desfrânării într-o lume care este atât de alimentată prin imagini pornografice, prin tot felulul de alte gestui cu același caracter și prin acest erotism cultivat pe toate căile.

Din păcate imaginea este cea care copleșește simțul văzului, simțul intern al fanteziei, al imaginației. Tinerii, încă din primii ani ai vieții, ajung să fie stăpâniți de această putere a fantasmelor, în principal a fantasmelor erotice. Fantasma nu este o imagine simplă, ci o imagine încărcată de o dorință și miscă pe individ în direcția pe care o intenționează. Din punctul de vedere al învățăturii ascetice a Bisericii este vorba de un înteles pătimaș. Mintea este legată prin fantasmă de obiectul dorinței, a precizat domnul bioetician Virgiliu Gheorghe.
(Sursa și mai multe »)

Descriere #2:

În cadrul conferinţei, a explicat faptul că imaginile cu care ne hrănim zilnic de la televizor sau de pe internet au un potenţial distrugător pentru că aduc în mintea omului înţelesuri pătimaşe ale lucrurilor.  „Fantasma nu este o imagine simplă, ci o imagine încărcată de o dorinţă care îl mişcă pe individ în direcţia pe care o intenţionează. Din punctul de vedere al învăţăturii ascetice a Bisericii, aici este vorba de un înţeles pătimaş. Mintea este legată prin fantasme de obiectul dorinţei şi astfel vedem în zilele noastre o mulţime de oameni conduşi prin puterea fantasmelor. S-ar putea spune că, fără îndoială, cultura imaginii a creat acest risc“, a explicat Virgiliu Gheorghe.

(Sursa și mai multe »)

Trimite pe WhatsAppEroare linkuri?

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).