Despre unități de stocare pentru PC – hard-disk intern, SSD, hard-disk extern, memorie USB (flash drive), DVD-uri. Cum alegi?

Discut mai jos despre cum alegi între:

  • Hard-disk intern;
  • SSD;
  • Hard-disk extern;
  • Memorie USB (flash drive);
  • DVD-uri.

326630024_834bf085af_z

Să le luăm pe rând.

Hard-disk intern

20130108-hardware-harddisk

Are, de obicei viteză de 5.400 de rotații pe minut (5.400 RPM) sau 7.200 RPM (mai rapid).

Este foarte întâlnit.

Există riscul de pierdere date în caz de trântire (ai un laptop cu hard-disk intern clasic, îl scapi pe jos, există risc de pierdere date).

Foarte bun pentru stocare de multe date.

Este destul de sigur pentru stocarea datelor, dar aveți nevoie de o soluție de siguranță (back-up).

Sugestie: folosiți-l pentru a stoca datele voastre pe el. Faceți back-up.

SSD

SSD+320+angle+right+1to1

Tehnologie relativ nouă.

Viteză foarte bună de citire, viteză bună de scriere.

Nu există riscul de pierdere date în caz de trântire (ai un laptop cu SSD, îl scapi pe jos, nu există niciun risc de pierdere date).

Excelent pentru a porni Windows + programe rapid.

Costuri ridicate per GB, dimensiuni limitate (nu e rentabil nimic peste 250 de GB, chiar și la limita de 180 de GB e destul de scump).

Sugestie: de folosit pentru a pune sistemul de operare (Windows) și programele uzuale (Office, de exemplu) pe el. Nu e OK pentru stocare date masive (multe poze / video). Dacă aveți date pe el (documente), faceți back-up. Nu este un produs obligatoriu, dar poate crește viteza și productivitatea. La un PC mai vechi sporul de viteză va fi mai mic, dar va fi totuși, decât la un PC generație mai nouă. Poate fi pus inclusiv în laptop-uri, fie suplimentar față de hard-disk-ul existent, fie înlocuindu-l.

Hard-disk extern

GoFlex_1TB_leftangle_USB3

În opinia mea, soluția cea mai bună de back-up. Ar mai fi NAS, dar e complicat și de folosit și de configurat. Pentru un singur PC, e suficient hard-disk extern.

Capacitate bună de stocare.

Dacă cumpărați și diferențele de preț nu sunt mari, și aveți în PC interfață USB 3.0, cumpărați un hard-disk extern cu USB 3.0, asigură viteze ceva mai bune.

Poate fi folosit și pentru transfer de date de la un PC la altul.

Sugestie: cumpărați un hard-disk extern pentru back-up date pentru hard-disk intern sau SSD. Sau folosiți o altă soluție de back-up. Vă sugerez USB 3.0, dacă PC-ul/laptopul suportă, iar ca dimensiune depinde mult de datele pe care doriți să le salvați.

Memorie USB (flash drive)

maxell---stick-usb-8gb-negru-1927665

Este foarte scump pentru capacități mari (peste 64 de GB).

Are dimensiuni reduse, este portabil.

Relativ sigur, poate fi trântit fără să se piardă date, dar nu atât de sigur încât să nu solicite back-up.

Sugestie: de folosit pentru transfer de date de pe un PC pe altul. Pentru dimensiuni mici (un folder de documente) poate fi o soluție bună de back-up. Vă sugerez capacitate minimum 8 GB.

DVD-uri

dvd-r 4.7gb spindle  50 und

Este ușor.

Se poate păstra ani de zile.

Are defectul că se poate strica fără avertizare prealabilă.

Nu îl recomand ca soluție de back-up, decât ca a 3-a variantă (hard-disk intern + hard-disk extern + încă o copie și pe DVD).

Este lent și greoi să transferi date de pe multe DVD-uri pe PC (faci 30 de DVD-uri, să le pui înapoi pe PC nu e convenabil).

Nu îl recomand ca stocare pe termen foarte lung (peste 8 ani). Se poate strica și mai rapid de atât.

Sugestie: folosiți-l pentru transfer date și pentru back-up la back-up (a treia opțiune de back-up). Rețineți că se poate strica pe termen lung (nu poate fi citit).

Câteva observații:

  • E bine ca back-up-ul să fie în altă clădire decât salvarea inițială. Există riscuri (incendiu, furt, cutremur) care pot compromite integral o locație.
  • Online – Puteți lua în considerare Droppox sau SugarSync pentru salvarea a 5-100 de GB (gratuit sau premium).
  • Online – Pentru back-up integral, există și varianta CrashPlan (necesită conexiune bună la Internet)

Am detaliat aici despre Dropbox și Sugarsync:

Partajează pe WhatsAppLinkurile dau eroare?

Un comentariu la „Despre unități de stocare pentru PC – hard-disk intern, SSD, hard-disk extern, memorie USB (flash drive), DVD-uri. Cum alegi?”

  1. De ce e nevoie de back-up la documentele de pe SSD? Adica e mai stabil decat un hdd extern, ca functioneaza pe chip-uri din cate am inteles. De ce sa nu tinem documentele pe el?

    Ma gandesc sa-mi iau unul pentru windows, programele de baza si documente. Iar restul fisierelor sa le tin pe hdd exern.

    Apropo, am o intrebare…
    In afara de windows & programe, tin totul pe hdd extern (poze, filme, seriale & alte chestii). Deci il folosesc zi de zi. Exista vreun risc sa „moara” instant si sa raman fara date?

    Adica eu am ales sa folosesc hdd-ul extern pentru ca nu am impamantare la priza si mi-a ars pana acum doua hdd-uri interne. De atunci tin toate fisierele pe extern si, implicit, il folosesc zi de zi. Exista riscul sa moara si asta dintr-o data? :-?

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).