Despre a gândi soluții la problemele tehnice

Aud uneori expresia „nu m-am gândit că ar putea exista un program care să facă asta”. Iar eu spun că a te gândi întâi la software e o chintesență a rezolvării problemelor.

Derek Sivers spune că ar fi bine ca orice persoană care administrează afaceri să știe programare. E un skill util.

Eu nu zic să mergeți până acolo. Dar zic că ar trebui să vă gândiți la următorul aspect:

  • Cum s-ar putea rezolva problema astacu un program?

Iau un mesaj anterior de-al meu (de citit și comentariile). Ar fi foarte mișto să existe un program care să facă tehnoredactare de bază. Să știe cum „vine” punctuația într-un text. Da, sunt și probleme (în funcție de context, anumite elemente de punctuație vor arăta diferit). Însă programul poate să te întrebe unde are dubii. Și, oricum, poate să te ajute să citești mai ușor dacă, de exemplu, ia un text în ghilimele și ți-l prezintă – uite, ăsta e un text în ghilimele, corect?

Da, un corector probabil va face treabă mai bună și mai rapidă.

Însă dacă un program face 80% din munca respectivă și o face perfect (în limitele lui, de 80%), mă declar suficient de mulțumit cât să îl încerc.

În prezent, mesajele de pe blog nu sunt revizuite de un corector, așa că ar fi un pas în față.

Dar, să revenim la problemă.

Cum ar fi dacă:

  • Ai avea un program care monitorizează ce faci la PC și îți trimite un raport la sfârșitul săptămânii cu cât de productiv ai fost în săptămâna tocmai încheiată? Hint.
  • Ar exista un program care să caute instant în Windows, ca în sistemele Mac OS, pe baza unor indecși construiți când ai tu chef, nu constant să „râcâie” hard-disk-urile? Hint.
  • Ai avea o tastatură în limba română deșteaptă inclusiv pe Windows XP, așa cum e cea din variantele Windows Vista+? Idee.
  • Ai avea un program mai bun decât cel de la Adobe pentru a citi, respectiv scrie/compune PDF-uri?
  • Sau un program care face treabă mai bună decât Nero, e gratuit și foarte mic-mititel?
  • Un program ar monitoriza muzica pe care o asculți și ar face rapoarte online?
  • Ai împărți funcțiile de editare imagini între – banal (MS Paint), simplu și rapid (Google Picasa), pentru foarte multe fișiere sau, invers, pentru unul singur (Irfanview) și foarte foarte avansat (Adobe Photoshop, ilegal)?

Și lista continuă.
Important e să îți pui problema, și să cauți o soluție.

Uneori nu găsești o singură soluție. „Vreau un program care să edieze foarte foarte rapid o imagine”. Paint. „Vreau ceva pentru un album, să mă ajute cu multe facilități, și să fie iute”. Google Picasa. Vreau ceva super-hiper-mega avansat. Photoshop. Vreau doar pentru imagine, sau vreau pentru 40.000 de fotografii. Irfanview. Unele din programele date de mine se suprapun ca funcții, dar am nevoie de toate patru pentru a face lucruri diferite.

Uneori nu găsești programul OK. Fișierele CSV standard de pe net sunt foarte OK, mai puțin un aspect banal – le lipsește un rând la început, care să specifice că separatorul e , sau ; și, astfel, nu se afișează bine.Am căutat pe Net un program care să pună linia aia în mod banal. Nu am găsit. Sunt sigur că există scripturi și că aș putea pune un program de scripturi, însă soluția mea e mai degrabă să fac un program în Borland Pascal. Care Borland Pascal nu funcționează bine pe Windows 7 x64. De fapt, nu prea funcționează deloc. :) Ei, și stau fără program. Dar sunt sigur că s-ar putea face.

Sigur, nu există program pentru orice trăsnaie care îți trece prin cap. Sau e greu de găsit. Sau costă. Sau e ditamai programul și tu vrei o funcție mică. Sau cere alte resurse, pe care nu le ai. Dar, ca idee, dacă pornești de la o nevoie clară – „vreau ceva care să mă ajute să monitorizez X” / „vreau să schimb aspectul Windows-ului” / „Vreau ca WinAmp-ul meu să arate grozav”, vei găsi o soluție, probabil.

Să zicem că lucrezi cu texte. Poate sunt facilități pe care Microsoft Word nu le are. Pune editoare de text alternative, fie unele complexe (Open Office), fie unele de text „pur” (Notepad++). Nici ele nu toate funcțiile de pe lumea asta, dar te pot ajuta să compensezi.

Eu folosesc în prezent Chrome + FireFox. Am nevoie de FireFox pentru plugin-uri care nu au fost încă transferate pe Chrome.

Uneori, problemele sunt permanente. Rescue Time-ul îmi „crapă” de două ori pe zi, și trebuie repornit manual. Antivirusul pe care îl folosesc are niște bug-uri pe care nu le pot rezolva facil (nu e OK să instalezi/dezinstalezi de multe ori antivirusul, la un moment dat Windows-ul va „crăpa” iremediabil, din experiența mea). Microsoft Word/Excel/PowerPointnu are nicio funcție de autosave care să nu șteargă documentul dacă la sfârșitul zilei, când sunt întrebat „Do you want to save?” răspund, din grabă și greșeală, „no”.

Dar sunt și multe lucruri la care te poți gândi, poți căuta pe Internet o soluție și, pac!, o vei găsi.

Exemplu – aproape de blocul unde locuiesc e o covrigărie. Sunt doar vreo 5-10 momente, din ce îmi dau seama, în timpul unei zile, când covrigii sunt calzi, scoși din cuptor. Ce estimez că se întâmplă e că ei prepară covrigii în funcție de cerere. E evident, așadar, că, mai puțin prima serie de covrigi, ei nu pot planifica dacă a doua serie va fi la 9:30 dimineața sau la 10:30 dimineața. Cum ar fi însă dacă ar avea o soluție electronică care, la apăsarea unui buton pe telefonul mobil, să trimită un Tweet – „În 2 minute e gata o serie de covrigi”. Și, dacă te-ar interesa, să poți urmări contul de Twitter cu informații clare despre când sunt covrigii calzi. Tehnic, ar avea nevoie doar de un mobil cu capacitatea de a trimite 10 tweet-uri pe zi – e o nimica toată, mesajul poate fi standard. Dacă ar crește vânzările cu 1%, probabil și-ar amortiza cheltuielile. De ce nu se întâmplă asta?

O alternativă la munca de „hmm, cum aș putea îmbunătăți acest proces” ar fi te abonezi la niște resurse de îmbunătățire a activității pe PC. Eu folosesc în acest scop lifehacker.com, dar nu sunt în niciun caz singurii.

Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).