Care sunt caracteristicile pe care le caut atunci cand aleg un mouse de gaming?

Consider că cea mai bună metodă de a alege un mouse de gaming este de a testa. Trebuie să vezi, să încerci. În afară de asta, însă, sunt niște principii generale după care mă ghidez.

 

silvell/ぎん - G502 PROTEUS CORE Tunable Gaming Mouse, https://flic.kr/p/qZtmPj
silvell/ぎん – G502 PROTEUS CORE Tunable Gaming Mouse, https://flic.kr/p/qZtmPj

În primul rând, sunt conștient că mouse-urile sunt de trei tipuri, în funcție de tipul de grip (prindere) pe care îl am:

– Palm (design ergonomic; de multe ori, este fie pentru dreptaci, fie pentru stângaci; mouseul se ține cu toată palma).

– Claw (mouseul se ține aproape fără a atinge cu palma; se ține doar cu partea superioară a palmei; este, uneori, ambidextru).

– Fingertip (mouseul se ține doar cu vârfurile degetelor)

Eu prefer Palm.

 

Apoi, când îmi aleg un mouse contează ce tipuri de jocuri voi alege:

– Pentru FPS-uri am nevoie în primul rând de viteză foarte mare, și de precizie.

– Pentru jocuri tip Strategie / RPG / MMO am nevoie de multe butoane.

– Pentru jocuri de RTS am nevoie de un mouse simplu.

 

Abia acum mă uit la caracteristice ale fiecărui mouse.

 

Nu voi alege aproape niciodată un mouse wireless pentru jocuri. Aproape orice joc modern are nevoie de viteză, chiar și la șah poți juca șah rapid, și să dai drumul unei piese fără să faci mutarea completă nu e cea mai bună mișcare. Și și la alte jocuri TBS contează totuși viteza și precizia. În ideea aceasta, prefer un mouse wired (cu fir). Știu că nu am probleme de delay, nu voi avea niciodată probleme tip „low battery” în timpul jocului. Un mouse wireless e o idee bună în mediul office sau când te deplasezi și un fir de încurcă. Pentru gaming, un mouse cu fir e foarte indicat.

 

Mulți mouși cu performanțe de top sunt laser, mai puțini cu infraroșu. În principiu, un mouse Laser e mai puțin pretențios cu suprafața de joc (pad / masă). Pe de altă parte distanța de lift-off poate fi mai mare decât la un mouse wireless.

 

Pentru comoditate, prefer un grip cauciucat, dar nu insist foarte mult pe asta.

 

Legat de DPI și Pooling rate, contează să ai niște valori decente: undeva un 4000 DPI și 500, poate 1000 Hz pooling rate. Nu cred că valori peste acestea aduc valoare adăugată pentru un jucător care se joacă doar ca hobby.

 

Un lucru la care mă uit este ca mouse-ul să fie durabil. În ideea asta, ajută review-urile. La un mouse nou, e mult mai dificilă decizia. Ai garanție, dar tot speri că mouse-ul în care investești o sumă să te țină câțiva ani buni.

 

Evit soluții de accelerare sau de predicție, nu  mi se par o idee bună. Mouși care au USB cu conectori de aur mi se par o mare păcăleală.

 

În fine, în pofida celor zise mai sus, caut să plătesc cât mai puțin. Mouse-ul pe care îl am acum, considerat performant, este second-hand.

Mi se pare interesantă logica – „cu bani poți să faci orice, să obții un produs foarte bun. Cum obții însă un produs foarte bun dacă nu ai foarte mulți bani?”.

 

Pe motivul acesta, când caut să îmi cumpăr mouse, citesc review-uri, caut pe Internet. Evit să cumpăr un produs abia-lansat, și aștept câteva luni, până apar primele review-uri.

Partajează pe WhatsAppLinkurile dau eroare?

2 comentarii la „Care sunt caracteristicile pe care le caut atunci cand aleg un mouse de gaming?”

  1. Ai spus undeva in articol, citez: „undeva un 4000 DPI și 500, poate 1000 Hz pooling rate”… cred ca vroiai să zici 400 nu 4000 DPI. În rest toate cele bune, un articol interesant.

  2. Salut, mulțumesc de comentariu.

    Nu am greșit când am specificat 4000 DPI, este o valoare corectă. Există și mouși cu DPI de 10.000, dar beneficiile sunt destul de mici, și poți intra în alte probleme.

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).