Despre „La Radio cu Andreea Esca”, o emisiune la Europa FM

Ascult cu mare plăcere diferite emisiuni realizate de d-na Andreea Esca pentru Europa FM, emisiuni pe care le puteți asculta aici ».

Câteva idei:

 • Am observat că în multe situații când o persoană îi spune ceva de tip „stop”, de genul „nu răspund la întrebări despre persoana iubită”, „nu vă povestesc despre relația cu bunica mea, e prea personală povestea”, d-na Andreea Esca insistă, dar fără să spună aceeași întrebare, ci schimbă un pic. Și de obicei persoana cedează și spune totuși ceva despre-cel/cea-care-nu-se-poate-vorbi.
 • Uneori, joacă rolul avocatului diavolului și dacă o persoană spune ceva limitativ, „nu fac asta că nu mi s-a potrivit”, vine cu o întrebare de tipul „cum ar fi dacă?”. „Cum ar fi dacă ți s-ar potrivi?” sau „Poate e OK că zici că nu ți s-ar potrivi, în contextul cutare”. Caută să vadă ambele perspective asupra unui subiect.
 • Îmi place foarte mult să îi ascult emoțiile, uneori râde un pic nepotrivit, dar asta înveselește discuțiile și cred că face oamenii să fie mai deschiși. Are emoții fascinante.
 • Răspunde foarte repede cu lucruri care te surprind inițial. Persoana X zice ceva, și până apuci tu, ascultătorul, să te gândești mai în amănunt, d-na Andreea Esca vine cu o replică foarte inteligentă și venită ca un fulger. E uimitor asta.
 • Uneori pune cuvinte în gura invitaților. Fie când aceștia își caută cuvintele, uneori completează o propoziție. Îmi plac cel mai mult invitații care, dacă e cazul, o contrazic și îi spun „stai, că ce zici nu prea se potrivește în context”. Majoritatea însă acceptă cuvântul / mica propoziție sugerată de d-na Andreea Esca. Asta îmi place mai puțin. E o mică provocare acolo, e OK să zici și „Nu” uneori, în opinia mea.
 • Am nevoie de atenție să ascult emisiunea, îmi place mult mai mult pe YouTube, fără întreruperi (reclame, melodii), cu posibilitate derulare înapoi dacă ai ratat ceva, cu posibilitate reascultare ușoară a întregii emisiuni. Dacă aș fi în mașină, mi s-ar părea mult mai complicat, iar faptul că trebuie să o ascult într-un anumit interval orar face lucrurile dificile.
 • D-na Andreea Esca zice des ceva în genul „Și eu” / „Și mie”. Cred că te simți foarte bine când auzi asta, simți că nu ești singur pe lumea asta mare.
 • D-na Andreea Esca știe să facă să nu arate că are raporturi de putere cu persoana care răspunde la întrebări. Discuțiille par între prieteni, relaxate, te deschid, te simți ascultat. Nu simți că ești presat să răspunzi într-un anume fel.
 • Legat de persoanele care răspund la întrebări – îmi plac mai mult cei care își dau timp să răspundă, mai ales la întrebări-fulger, succesive (sunt niște rubrici cu întrebări consecutive). Dacă răspunzi rapid, în general ai tendința să dai niște răspunsuri foarte superficiale.

PS, 2019.01.29: Am ascultat mai multe podcasturi, și cred că sunt două tipuri – fie unele în care moderatorul se pricepe la subiect, și e o plăcere să îl asculți dialogând cu persoana intervievată, fie, ca în cazul d-nei Andreea Esca, când moderatorul știe să pună întrebări și să creeze emoții. Sunt și oameni care fac podcasturi care nu pun nici întrebările bine și nici nu sunt experți.

PS, 2019.01.29: Cred că lungimea optimă a unei emisiuni de tip podcast e aceea în care ajungi să te plictisești. Cel puțin deocamdată, nu mi se pare suficient să ai o întâlnire de 20-40 de minute. Până faci introducerea, niște mici întrebări de lămurire, mai o încheiere elegantă, deja s-a dus o parte importantă din emisiune pe lucruri care nu au o substanță reală. Îmi plac emisiunile d-nei Andreea Esca și pentru că te lasă să te plictisești un pic. Și când ai ajuns asta, ai șansa să ajungi la profunzimi. Nu e o garanție, dar se poate întâmpla.

PS, 2019.02.10: Îmi place mult la podcastul d-lui Florin Roșoga că adaugă linkuri către lucruri discutate în podcasturile lui.

Din ce am ascultat din podcasturile d-lui Cătălin Striblea de la Digi FM, nici nu simți că e moderator. Doar uneori câte o întrebare mai directă și mai de impact, dar în general nu simți că e la radio, e ca o discuție foarte amicală, între oameni care se știu de mult. Nu am găsit asta nicăieri. Iar întrebările nu sunt provocatoare, ci cât se poate de firești.

La d-na Andreea Esca îmi place că uneori se copilărește / prostește. Paradoxal, vulnerabilitatea asta o face să pară mai puternică, nu mai slabă, cel puțin pentru mine.

Tot la ea îmi place că își dă cu opinia. Nu e doar un șir de întrebări, ci o descoperi și pe d-na Andreea Esca.

Legat de profunzimi – d-l Rand Fishkin spune că preferă să nu citească cărți de business, și, în schimb, citește rezumatele cărților, pentru că multe cărți de business, spune el, au o singură idee centrală pe care o tot despică în patru în cărți. Nu mi se pare neapărat rău principiul d-lui Fishkin, dar cred că poți citi o carte cu o singură temă și să se întâmple ceva cu tine care e mai profund decât o lectură de 5 minute a unui rezumat al cărții. Da, e posibil ca 6 ore de lectură să fie o investiție mare de timp, dar vei câștiga, probabil, niște tipare de gândire care ar putea fi utile. Nu îmi e clar nici mie acest aspect. :)

PS, 2019.02.14: La podcastul d-lui Cătălin Striblea, câteva puncte:

 • Este foarte flexibil cu timpul de încheiere a emisiunii, nu ține neapărat la format, ține la calitatea emisiunii. Mi-a plăcut mult asta.
 • Uneori intră în direct și e în discuție cu invitatul, vorbea deja pe anumite teme, și începutul emisiunii surprinde o discuție informală. Te simți ca acasă. Foarte frumos!
 • Mi-a plăcut mult podcastul cu Adrian Despot.

PS, 2019.02.19: Teodor Tiță consideră ascultarea unui podcast ca pe o experiență intimă, e o legătură emoțională puternică cu cel care ascultă.

PS, 2019.02.24: Trei podcasturi pe partea de online marketing:
Bună,

Pe partea de scriere de conținut:
Zest Podcast Arhive – blacusensPentru content marketing:
Podcastu’ lui Katai – un podcast despre marketing si viataPentru antreprenoriat, la modul general, dar și unele podcasturi cu marketing online:
Podcastul lui Florin (Antreprenori care inspiră) Archives – Florin RoșogaPS, 2019.03.03:
Îmi plac emisiunile d-nei Eugenia Vodă, le ascult în fundal, ca pe niște podcasturi, deși sunt filmări.
Câteva emisiuni care mi-au plăcut mai mult:

Nu cred că o auzisem pe Angela Gheorghiu vreodată înainte de emisiunea d-nei Vodă. Pentru mine a fost o descoperire foarte plăcută.

D-na Eugenia Vodă pare să aibă o cultură generală foarte bogată.

Pe de altă parte, nu îmi plac tăierile de sunet, fără nicio pauză de respirat, fără niciun răgaz. Se taie toate pauzele de tip pauză de respirtat. Totul este pe repede-înainte. Nu ai timp de plictiseală. Aș prefera să am acest răgaz. Câștigul de timp ar fi, în opinia mea, minimal.

În general, consider că este OK să insiști, dar se poate exagera cu asta. Mi se pare că uneori exagerează. Are propriile opinii și uneori insistă peste punctul meu firesc de încredere în propriile abilități.

De multe ori, este negativistă. Pune răul în față, și are un scepticism care e posibil să vină odată cu trecerea anilor, dar simt o presiune neplăcută.

Mi se pare OK ca periodic să pui cuvinte în gura persoanei cu care vorbești, dar doar când faci asta ca excepție, fie ca să ajuți, fie ca să produci ceva diferit, un tip de discurs nou. Când însă faci asta frecvent, mi se pare o tehnică de manipulare. Poți spune „Nu”, dar la un moment dat devine obositor.

Din toate podcasturile pe care le-am ascultat, cele ale doamnei Eugenia Vodă au avut cele mai multe persoane pe care am dorit să le ascult.
Ca observație pe care o am despre un podcast, un fel de cerință specială, ar fi aceea ca în titlul podcastului să am niște elemente esențiale despre tema discutată și despre specializarea / specializările de bază ale invitaților și de ce sunt persoane de referință. Sunt multe podcasturi, de la diferiți creatori, care au fie doar numele persoanei, fie au și tema generală, dar neclară, totuși. M-aș bucura să știu că invitatul X este cunoscut pentru Y, și va vorbi despre Z, înainte să încep să ascult.

Tot la modul general, nu îmi plac întreruperile din podcasturi, prefer un podcast de la A-»Z, mă ajută să mă concentrez. 10 minute interviu + 1 minut altceva e ca întreruperea pentru o reclamă. Prefer 50 de minute interviu + 10 minute altceva.

Articol: Five reasons you might want to start a podcast | Seth’s Blog.

10 SEO Experts Share Their Favorite Podcasts | Northcutt: Cloud & E-Commerce SEO.

Here’s why we’re entering the Golden Age of Podcasts.


PS, 2019.04.20: Top 10 podcasturi românești – Cristian China-Birta.

PS, 2019.06.17: How to Create a Great Podcast, According to the Professionals.

PS, 2019.07.28: Podcasting Beginners Guide: How and Why You Should Start Podcasting.

PS, 2019.08.11: What’s your podcast about? | Seth’s Blog.

PS, 2019.08.24: Robert Katai – How to Start a Podcast in 2019.

PS, 2019.09.11: The Best Audio Drama Podcasts.

PS, 2019.10.02: We’re Entering the Era of Big Podcasting.

PS, 2019.10.02: You’ll Never Make Money Podcasting.

PS, 21091.12.10: The Best Ways to Grow Your Podcast Audience.

PS, 2020.01.25: 22 Places Where To Submit Your Podcast In 2020.

PS, 2020.03.21: UPGRADE 100 by Dragos Stanca • A podcast on Anchor.

PS, 2020.04.02: Podcasturile în vremea pandemiei – și a monetizării.

PS, 2020.04.13: The Experience Spectrum – Marketing Showrunners.

PS, 2020.09.04: 13+ Best Podcast Hosting Sites and Platforms for 2020 (Free & Paid) | FounderJar.

PS, 2021.01.07: Every podcast ever – 9GAG.

PS, 2021.09.17: 9 podcasts that will make you more creative.

Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).