În opinia mea, sunt două tipuri de Internet:
- Un Internet care te ajută, care îți e util, care te crește, și el crește odată cu tine.
- Un Internet care te trage în jos, îți consumă energie, resurse, și timp, și de care, paradoxal, îți poate fi greu să renunți.
Vreau să vă dau în articolul de față câteva idei despre cum să faceți Internetul să lucreze mai bine pentru voi.
Internetul care te trage în jos
Internetul care te trage în jos #1 – Notificările
- “Trimite notificări pe email” / Newsletter-e / Spam.
- Sunt mai multe variații ale excesului de email-uri. Una dintre ele este notificarea pe email dată în condiții în care nu ar fi impetuos necesară. Sunt multe aplicații web care pornesc de la presupunerea că vizitatorilor le place să primească emailuri, și, prin urmare, sunt setate să îți trimită periodic emailuri. Soluția nu e foarte simplă, și anume – pentru fiecare din aplicațiile la care ești înscris, trebuie intrat în cont și dezactivate notificările pe email. O altă soluție ar fi să îți faci un cont de email doar pentru comunicările de pe site-uri. Soluția însă are două noi probleme: a. Nu rezolvă problema rețelelor sociale, care îți trimit atât notificări inutile, cât și unele informații mai importante, anume că cineva ți-a trimis un mesaj privat, și, probabil, așteaptă de la tine un răspuns. b. Printre multele mesaje inutile se vor strecura, cu siguranță, și unele mai importante. Și vei ajunge să verifici mai des adresa, și, până la urmă, să te complici cu două adrese de email diferite.
- Despre newsletter-e, păstrează strict newsletter-ele care te atrag. Dezabonează-te de la toate celelalte. Cu cât ai mai puțin zgomot în email, cu atât îți fi mai ușoară filtrarea zilnică a emailurilor. Sunt abonat la câteva newsletter-e, detaliez mai jos, strict din cauză că nu am o soluție mai bună de a primi acea informație. Creatorii acelor soluții nu au creat și un feed RSS (detaliez mai jos) prin care să mă pot abona fără să primesc un email.
- Împotriva Spam-ului ai doar două soluții mari: a. Să folosești un furnizor de servicii de email care are filtre anti-spam foarte bune (recomand Gmail »). b. În mailurile Spam care îți vin, să te uiți cu atenție la butonul de dezabonare. Unele newsletter-ele pe care le primești vor fi și butoane de dezabonare reale, care, prin apăsarea lor, te vor dezabona, dar și butoane false, care, prin acționarea lor, vor informa trimițătorii de Spam că adresa este validă. Și vei primi și mai multe mesaje Spam. Este foarte bine să te dezabonezi de la newsletter-e, de văzut și câte dintre ele au funcția reală de dezabonare, sau e un mesaj Spam.
- Reclame (în general) – îți recomand să cauți la Google “Block Ads [nume_browser_pe_care_îl_folosiți, exemple: Google Chrome sau FireFox]”.
- Reclame (pe YouTube) – am folosit în august – septembrie 2017 vreo lună de zile un Mac, pe care era instalat Safari, și pe care nu aveam AdBlock. M-am uitat pe YouTube fără un AdBlock instalat și nu mi-a venit să cred câte reclame video pot întrerupe un clip video obișnuit. Practic, valoarea YouTube-ului a scăzut foarte mult, înspre zero, cu acele reclame. Nu știu dacă m-aș mai uita pe YouTube cu acele reclame. Știu sigur că l-aș folosi mult mai puțin. Caută, așadar un AdBlock relevant pentru browserul tău. Eu folosesc Adguard Blocker – Magazinul web Chrome »
- Reclame (remarketing) – sunt una din cele mai deranjante forme de reclame. Ele presupun că intri pe un site, cumperi sau nu, și apoi te urmăresc în alte părți cu un mesaj legat de ce tocmai ai văzut. Chiar și cu AdBlocker instalat, am văzut reclame pe Skype (am citit că se pot bloca, dar e mai complicat tehnic, și nu m-a interesat atât de mult) legate de magazinele online pe care le-am vizitat. Să te simți însă atât de urmărit de diferite site-uri, pe baza istoricului navigării, mi se pare foarte deranjant. Mi se pare o formă de marketing foarte intruzivă. Am ieșit de pe site, în principiu vreau să decid singur dacă revin sau nu, fără să fiu influențat prin insistențe.
- Software de calculator – aici sunt două lucruri:
- Software-ul care pornește odată cu calculatorul – sunt multe programe care, după ce sunt instalate, pornesc o dată cu Windows-ul. Citește aici cum să le oprești » O altă variantă este să umbli în setările fiecărei aplicații, pentru că de multe ori aplicațiile au o bifă “vreau să pornească aplicația la fiecare lansare a calculatorului”.
- Notificări din partea programelor – te sfătuiesc să editezi setările fiecărui program, și să alegi să te notifice cât mai puțin despre diferitele lucruri. Cu cât ai mai puține notificări de la programe, cu atât vei fi distras mai puțin de la lucru.
Internetul care te trage în jos #2 – Viteza de prelucrare a informației
- Telefonul mobil are, pentru mine, o mare problemă – aproape orice sarcină durează mai mult decât varianta de pe PC/desktop. Nu mă împac foarte bine nici cu tastatura de laptop, dar aceluia îi pot atașa o tastatură pe USB. La mobil pot atașa o tastatură Bluetooth, dar în acel caz mobilul își pierde o parte din trăsătura inițială – “mobilitate”. Evit să fac sarcini pe mobil, pe cât pot.
- WhatsApp – problema pe care o am cu această aplicație e că există în principal în varianta pe mobil, dar, spre deosebire de Skype, de exemplu, varianta pe Desktop e mai dificil de folosit. Pe Desktop, la logarea în PC, am nevoie să fiu online și pe mobil pentru a mă putea loga în PC. Dacă ar avea o aplicație desktop care ar porni fără să îmi ceară nicio intervenție la pornirea PC-ului, aș fi foarte mulțumit de ea. Altfel, toate operațiile pe WhatsApp au loc pe mobil, lucru care mă nemulțumește.
- Instagram – a pornit într-o vreme ca o aplicație strict pe mobil, ulterior a primit funcții noi și pe Desktop, dar destul de limitate. Mi-am făcut, recent, cont, și probabil voi posta câte o poză. Aș prefera însă să pot posta imagini pe Instagram și din varianta de desktop.
Internetul care te trage în jos #3 – Să fii conectat tot timpul, să fii disponibil constant
Am fost, cândva la un workshop cu Nigel Risner. La un moment dat, a întrebat ceva paradoxal – “Dacă aveți telefoanele la voi, și nu puteți vorbi în timpul conferinței, de ce nu le opriți complet? De ce le puneți doar pe Silent?” Întrebarea era greșită (dacă ai telefonul pe silent poți primi apeluri cărora să le răspunzi după, pe când dacă e oprit nu știi cine te-a sunat), dar nu complet. E un studiu care zice că telefoanele mobile, prin simpla prezență, îți iau din abilitățile cognitive: “Your cognitive capacity is significantly reduced when your smartphone is within reach — even if it’s off.” (detalii »)
Văd în multe situații oameni care nu își opresc telefoanele mobile. În întâlniri (poți răspunde dacă urmează să ai o întâlnire imediat cu persoana care te sună, dar în general ar fi de preferat să acorzi atenție persoanei din fața ta). Sau situații în care să nu răspunzi rapid la telefon e o gafă.
Internetul care te trage în jos #4 – “Sent from my iPhone / Samsung Galaxy”
- Există emailuri la care trebuie să răspunzi urgent. E foarte OK să răspunzi pe telefon.
- Există alte emailuri la care urgența emailului nu e așa importantă. Pentru aceste situații, prefer să nu răspund instant la emailuri, și să amân răspunsurile până am acces la un PC cu tastatură.
- În această idee, deși am avut constant telefoane moderne, în general nu am avut ultimul model de pe piață. Să ai cel mai scump telefon îți dă cumva un impuls să îl folosești mai mult decât să zici “O să răspund când ajung acasă, și pot răspunde în tihnă”.
Internetul care te trage în jos #5 – Răspunsul instant
Am aproape constant pornit un tab cu Facebook și unul cu emailul. Primesc mesaje private pe Facebook, și unele emailuri îmi sunt adresate direct. Am citit însă despre o practică alternativă – să accesezi emailul și Facebook-ul doar periodic, de exemplu de 2-3 ori pe zi, la ore fixe. Probabil m-ar ajuta, deși în prezent nu fac asta.
WhatsApp e un tip de aplicație care îți cere să fii constant conectat pe mobil. Am Internetul mobil oprit, îl pornesc zilnic cam o dată pe zi dacă nu sunt plecat, și mai des dacă sunt pe drum. Prin urmare, nu mă bucur de avantajul WhatsApp de a primi mesaje constant. Dar asta mă și eliberează, într-un fel.
Internetul care te trage în jos #6 – Rețelele sociale
- Evit să urmăresc majoritatea conexiunilor pe care le am pe rețelele sociale. Sunt activ pe mai multe conturi de rețele sociale, postez, răspund la mesaje private, dar urmăresc puține persoane. Periodic, intru pe paginile persoanelor care mă interesează și mai văd ce au postat. E o formă de eliberare să intri pe Facebook și din două trei scroll-uri să ajungi la zi cu știrile. Soluția e simplă – unfollow masiv de la majoritatea contactelor. Apoi faci un folder în bara de scurtături (bookmarks), și pui acolo profilul de Facebook sau altă rețea pentru persoanele care te interesează.
- Am eliminat aproape toate notificările prin email, mai puțin notificările pentru mesaje private.
Internetul care te ajută
Internetul care te ajută #1 – Rețelele sociale
Regulă de bază în aceste rețele este să fii acolo unde e toată lumea care te interesează. O să dau mai jos exemplul meu, dar condițiile pot varia. Dacă angajatorii tăi sunt pe LinkedIn, trebuie să fii și tu pe LinkedIn. Dacă prietenii tăi sunt, cu toții, pe Facebook, fii și tu acolo. Personal, nu îmi place WhatsApp, dar să nu fiu pe WhatsApp nu e o opțiune reală.
- Facebook – urmăresc doar câteva persoane și pagini. Am eliminat toate notificările către email, mai puțin cea care îmi spune când am un mesaj privat nou.
- LinkedIn – urmăresc vreo 5 persoane, în rest am notificare pe email când mi-a trimis cineva un mesaj privat.
- Google Plus – nu există noțiunea de mesaj privat de la prieteni, practic oricine îți poate scrie ceva. Din această cauză, am creat un filtru care trimite automat la coșul de gunoi toate mesajele de la Google Plus. Urmăresc o singură persoană în rețea, o persoană care a ieșit intenționat de pe Facebook, și e doar pe Google Plus.
- Twitter – nu urmăresc aproape pe nimeni (doar niște conturi pe care nu prea se postează).
- YouTube – îmi este necesar pentru a posta video-urile mele, și pentru că pot vedea istoricul ultimelor 10.000 de clipuri, dacă nu înșel.
- Pinterest – mă ajută că pot avea într-un singur loc toate pozele care mă atrag pe care le găsesc în online.
- Pe toate aceste rețele sunt online în special din două motive – să postez eu, pentru cei care doresc să primească informații de la mine, încerc să postez cam o dată pe zi, nu mai rar, nu mai des, și pentru a putea primi mesaje private de la diverse persoane. Pe unele rețele și urmăresc pe câte cineva.
Internetul care te ajută #2 – Utilitarele de pe Internet
- RescueTime – este o aplicație desktop (e și pe mobil, dar consumă resurse) care monitorizează tot ce lucrezi la calculator și la finalul săptămânii îți trimite un raport cu gradul de productivitate pe care l-ai avut în săptămâna anterioară și câte ore stai la PC. Nu sunt de acord 100% cu principiul “ce nu poți măsura, nu poți îmbunătăți”. Poți să îți dai seama și singur că stai mult pe Facebook, citești multe emailuri, și ai tendința de a pierde timpul în online. Dar RescueTime face toate aceste observații mult mai exacte, și e foarte util din acest motiv.
- SwiftKey – este o tastatură pentru Android și iOS care mi se pare net superioară altor tastaturi pentru că poate prezice textele pe care le tastezi frecvent, și învață pe măsură ce tastezi.
- (o aplicație de utilități cum e ) My Vodafone România – recent, nu am putut face o încărcare electronică de pe site-ul companiei, am încercat din 3 browser-e diferite, cu AdBlock oprit, să fac o reîncărcare cu cardul. Eroare. Am pus aplicația pe mobil, și am reușit din prima. Am și alte aplicații de utilități pe mobil, pentru scopuri pur practice.
- GoodReads – mă ajută să țin o evidență cu cărțile pe care le-am citit. Aici o listă de-a mea cu 130 de cărți »
- IMDb – dau rating pentru fiecare film pe care l-am văzut, și pot avea într-un singur loc lista cu filmele pe care le-am văzut. Dacă am văzut un film din anii ’90, e foarte probabil să nu îl mai rețin și să nu îi dau rating, dar pentru filmele din anii recenți site-ul mă ajută mult. Am într-un loc vreo 850 de filme pe care le-am văzut »
- Last FM – pot vedea într-un singur loc toate melodiile pe care le-am ascultat cu WinAmp și cu ID3 tag (melodiile trebuie să aibă niște metadate încorporate în ele) din toamna lui 2007 până azi (10 ani deja). Detalii »
- Am dat aici exemple de site-uri pe care partajez multă informație. În același timp, țin să îți atrag atenția că nu e OK să partajezi tot ce faci. Eu nu am această discreție, dar cred că mi-ar fi și mie necesară ceva mai mult. Poți salva filmele, cărțile și piesele de teatru (apropo, pentru asta nu există aplicație) pe care le-ai parcurs într-un fișier text sau Excel. Poți face o listă cu melodiile favorite, sau poți salva fișierele muzicale favorite într-un folder.
Internetul care te ajută #3 – Cum să citești știrile eficient?
Folosesc Digg Reader pentru a mă abona la surse precum:
- RO: PressOne
- Viorel Ilișoi
- Viitorul Romaniei
- Casa Jurnalistului
- DoR (Decât o Revistă)
- Cosmin Alexandru
- Adrian Stanciu
- Ana-Maria Caia
- EN: Derek Sivers
- Seth Godin
- Dragoș Mănac
- Lifehacker
- WebMD
- Health – The New York Times
Așa se adaugă feed-uri RSS în Digg Reader »
De văzut și: Ce să citești din online-ul românesc? Câteva idei, pentru inspirație – Olivian.ro – by Olivian Breda.
De văzut și: Câteva site-uri pe care să petreci niște ore în week-end – Olivian.ro – by Olivian Breda
O altă metodă pe care îmi place să o folosesc e Nuzzel. Am creat 3 conturi de Twitter pentru trei audiențe diferite (știri generaliste, România, știri SEO – optimizare pentru motoarele de căutare, search engine optimization, specializarea mea – în franceză, știri SEO în engleză). Pentru fiecare din cele trei conturi de Twitter am creat trei conturi de Nuzzel diferite, și pot citi cele mai partajate știri de rețeaua contului respectiv de Twitter din perioada anterioară.
Exemplele create de mine:
- Online Românesc cu Top News from Online Românesc’s Friends on Nuzzel
- SEO France cu Top News from SEO France’s Friends on Nuzzel
- London SEO & PPC cu Top News from London SEO & PPC’s Friends on Nuzzel
Pentru știri, intru periodic pe:
- HotNews. (Digi24 și Profit.ro sunt și ele surse OK)
- Dilema Veche (parțial)
Sunt abonat la două newsletter-e:
- Monday Memo (link abonare »)
- Newsletter PressOne (ai în pagină link de abonare).
E bine să și căutați pe Nuzzel alte conturi, poate găsiți conturi care vă plac, și vreti să vă abonați la ele. Model căutare »
Internetul care te ajută #4 – Scurtăturile, extensiile, șmecheriile
Îți sugerez să cauți scurtături pentru programele pe care le folosești cel mai frecvent. Există scurtături de Windows, scurtături de Office, scurtături de Chrome, ș.a.m.d.
De asemenea, există și extensii de browser:
PS: Inspirat de întrebarea unei amice.
PS, 2017.11.19:
Turn Off Your Push Notifications. All of Them | WIRED:
I turned off notifications on every app on my phone, save for a handful: phone, texts, and my calendar, plus Outlook and Slack, because I’m addicted to work. I’m a far happier person for it. You might think I’m crazy, that I’m missing all the good stuff happening in the world because nothing alerts me anymore.
PS, 2017.11.25: Hărţuirea prin comunicare – Dilema Veche
PS, 2018.06.10: Announcing SparkToro “Trending” — a Front Page for the Web Marketing World | SparkToro.
PS, 2020.01.21: How to Read Less News But Be More Informed, According to a Futurist.
PS, 2022.03.12: Hide promoted tweets and ads – BlockZilla:
BlockZilla is the all-in-one solution to get rid of all the promoted tweets, sponsored posts, and ads.