Translate the article to English (Google Translate)

Notă: Articolul de mai jos este mai vechi de 4 ani de zile!

Despre căutarea unui apartament de închiriat

Recent, am trecut prin procesul de a căuta chirie folosind mai multe site-uri de imobiliare, fie anunțuri, fie agenții. Am apelat inclusiv la recomandări.

Câteva observații:

  • Ar putea fi util pe un site de imobiliare, dacă în anunț s-ar preciza adresa exactă informații precum – distanța până la cea mai apropiată școală / grădiniță, cel mai apropiat parc, farmacii, supermarket, hipermarket (nu sunt identice), circă de poliție, spital, policlinică, biserică, piață „clasică” și altele asemenea.
  • În multe decizii e mai importantă viteza decât planificarea. Până suni, vezi locația, pui factori în balanță, mai vizitezi 2-3 apartamente, deja o opțiune bună s-ar putea să expire. E o decizie foarte complexă – alegerea unei case, și cu cele mai bune informații disponibile tot s-ar putea să greșești. Am trecut la un moment dat prin procesul de alegere a unei țări în care să locuiesc – a contat foarte mult ca acea țară să ofere limba engleză, asta a fost cheia. La fel la un apartament – contează mijlocul de transport cu care ajungi în centru eventual și apropierea de parc și cam asta e tot. Restul – contează și ele, dar poți găsi soluții. Dar dacă pierzi foarte mult timp în alegerea unei țări sau a unui apartament, decizia nu va fi foarte coerentă. Chiar dacă vizitezi țara, sau faci mai multe vizite în mai multe apartamente, vei lua o decizie cu foarte puține variabile cunoscute. Am ales primul apartament disponibil, la prima vizită, am ales prima țară, de două ori (inițial a fost Spania, dar n-a ieșit).
  • O comparație ar putea fi alegerea unui dentist pentru o lucrare. Cauți pe Net – cum e o clinică, cine sunt medicii cu care vei lucra etc. Și afli la fața locului că sunt 10 medici, și vei lucra cu cineva despre care nu știi nimic.
  • Alegerea unui apartament e ca atunci când iei o hartă pe Google Maps – research-ul e util, dar experiența practică e mult mai bună. Dacă Google Maps vine cu o recomandare, cu timpul vei putea să ai o abilitate mai bună de a alege cum poți îmbunătăți acea recomandare. Sau faptul că sunt multe Mega Image-uri peste tot – de asta îți dai seama după ceva timp, nu poți descoperi asta la research-ul inițial.
  • Am fost foarte dezamăgit de rata de răspuns atât a agențiilor imobiliare, cât și a celor care puneau anunțuri. Sunam, nu răspundeau, nu sunau înapoi aproape niciodată, nu răspundeau la mesajele scrise pe platformă, luau decizia instinctual și foarte rapid, nu cereau detalii suplimentare, nu voiau să te agațe cu alte oferte. Pe site-urile agențiilor nu era clar dacă erau axate doar pe anumite zone din București, anunțurile nu specificau date importante (data de la care un apartament e disponibil, de exemplu). O experiență foarte neplăcută. De asta mersul pe recomandări e foarte util. Apartamentul pe care l-am luat a avut următoarea logică – „Caut o garsonieră. Nu avem garsonieră, dar v-ar interesa un apartament cu 2 camere?”. Și, oferta fiind bună, l-am luat.
  • Am o problemă și cu site-urile de anunțuri, cea mai mare fiind că trimit emailuri de forma „Ai primit un mesaj pe platformă. Te obligăm să te loghezi, ca să poți răspunde la mesaje, și să poți citi mesajele online”. Emailul era doar o notificare. Ar fi fost mult mai OK să trimită mesajul pe email și să poți răspunde direct din email. Pentru multe anunțuri nu știi ce fel de frigider au, care e etajul apartamentului și câte etaje are blocul, an construcție bloc, data eliberării, harta e foarte imprecisă, distanța până la metrou, durata minimă a închirierii, garanția.
  • Ca fapt divers, am fost foarte obișnuit să circul cu metroul, dar STB (fostul RATB) poate fi OK.
Lucas Fox Barcelona – Ibiza – Mallorca – Marbella Real Estate https://flic.kr/p/e83D8a

PS, 2018.11.28: Cheia în deciziile complicate este să simplifici. Ce contează primordial la alegerea unei locuințe? Pentru mine, timpul până la serviciu, și, secundar, timpul până în principalele locații unde ajung frecvent, anume în centru. Nu poți avea mereu casa lângâ job, mai ales dacă ai jobul într-o locație ultra-centrală, dar tot poți găsi o locație care să minimizeze pe cât posibil timpul petrecut în tranzit. Abia pe locuri mult mai joase sunt alte criterii precum apropierea de parc sau de hypermarket. Poți merge într-un parc de 2-3 ori pe săptămână și dacă nu ai unul pe lângă tine, dar la job mergi mult mai des. La fel cu alegerea unei țări – să știi limba, să aibă condiții OK financiar și de viață pentru tine. Restul – secundare. Spun asta pentru că văd frecvent oameni care complică lucrurile. „Dar casa are încălzire centralizată? Dar mă pot puta peste 2 săptămâni, nu săptămâna viitoare?” și alte asemenea. Alege ceva pe principii spartane, și vezi mai departe ce iese.

PS, 2018.11.30: D-l Victor Ponta, pe când era premier, a spus la un moment dat, „o să ne descurcăm„. Cred în continuare că e OK să simplifici totul cât de mult poți, dar dacă există limite evidente, ar trebui să le iei în considerare. Nu poți să vii cu niște cheltuieli foarte mari, și să ignori total consecințele. Sau poți face asta, dar îți asumi niște riscuri. Nu e OK să iei un apartament fără niște minime pregătiri. E OK să alegi o țară cu puține criterii, dar ține ochii larg deschiși. Ideea cu ultra-simplificarea e că în general te ajută să iei decizii bune, dar sunt două precizări: a. Trebuie să fii atent la consecințele acțiunii tale, pe cât posibil să evaluezi riscurile. b. Dacă ceva nu merge bine, să te adaptezi.

Ultima modificare în: 13 decembrie 2018, la ora: 06:29.

Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.