Pentru a alege un furnizor de hosting, sunt necesare niște informații de pe site-ul furnizorului, precum:
- Dacă se oferă acces la un cPanel;
- Dacă se face backup cu o anumită frecvență;
- Care sunt limitările ofertei (număr maxim de domenii, adrese MySQL, căsuțe de email, spațiu, bandă de trafic, tip de conținut găzduit); alături de numărul de domenii găzduite, spațiul de găzduire contează și el, este important să știi dacă poți găzdui un singur site sau mai multe la un furnizor anume;
- Contează și gradul de particularizare a serviciului, există găzduire dedicată pentru WordPress, care include anumite optimizări pentru WordPress, sau servicii precum backup și viteză sporită;
- Posibilitățile de scalare ulterioară – e posibil să pornesc o afacer acum, și, ulterior, să descopăr că am nevoi mărite; este furnizorul de hosting capabil să se adapteze la nevoile mele ulterioare?
- Legat de CDN (Content Delivery Network, un sistem prin care, de exemplu, imaginile sau alte resurse, sunt încărcate din servere de tip cloud), din ce estimez este util pentru cei care au un volum de trafic foarte ridicat, eventual din mai multe țări;
Există însă și niște elemente pentru care este necesar să se facă un research anterior achiziției:
- Durata de uptime a serviciului;
- Promptitudinea și calitatea serviciului clienți.
Aceste două ultime elemente au un rol important în alegerea furnizorului de hosting. Majoritatea furnizorilor de hosting cu care am lucrat personal au avut un uptime ridicat, dar niciodată, din ce rețin, nu a fost 100%, uneori site-ul mai e picat.
De asemenea, serviciul clienți variază de la un furnizor de servicii la altul.
Când e să aleg un furnizor de hosting, prețul e un element care contează destul de puțin. Desigur, nu voi alege un pachet de hosting care este net nepotrivit cu nevoile mele – nu am nevoie de server privat virtual, de exemplu, pentru un hosting obișnuit.
Dar când am de ales între doi furnizori asemănători ca ofertă, prețul contează mai puțin. Mă uit la recenzii, caut să înțeleg cât de calitativ este serviciul oferit și încerc să îmi dau seama dacă voi fi mulțumit de serviciul oferit.
Legat de securitate, în general prefer să achiziționez din terțe părți un certificat de SSL. Uneori apar probleme cu furnizorii de certificate SSL gratuite, dar pentru site-urile mici sunt suficiente și acelea.
Tot legat de securitate, în general un furnizor mai mare va lua măsuri de protecție bună împotriva atacurilor pe server. Aș căuta aici un furnizor mai mare, chiar dacă poate fi o țintă și pentru niște atacuri pe care pentru un furnizor mai mic nu ar fi un motiv de îngrijorare.
De ce mă leg de numărul de clienți? E mult mai puțin probabil ca un furnizor cu mulți clienți să aibă niște proceduri slabe. Sigur, dacă mă uit la prețuri și văd că prețurile unui furnizor sunt foarte mici, îmi pun unele întrebări despre calitatea serviciului. Dar dacă văd un furnizor cu prețuri medii sau un pic peste și numeroși clienți (din ce pot deduce), e un semn bun.
În ceea ce privește viteza, contează ca imaginile să fie livrate în două formate: odată JPG sau PNG, și, în același timp, dacă se poate, să fie livrate și în formatul WebP.
Dacă nu este facilă folosirea WebP, citți despre cum se optimizează imaginile.
Designul unui site e uneori luat în considerare când se realizează un site, dar contează mai puțin pentru furnizorul de hosting. Atâta timp cât se suportă tehnologiile principale ale site-ului (de exemplu PHP, sau un CMS particular precum WordPress), designul are un rol secundar.
Cred că dacă ar fi să sumarizez criteriile în alegerea unei găzduiri web, ar fi ca serviciile să fie de calitate înaltă. Costul pentru un serviciu de hosting sunt, în general, reduse. Merită, în multe situații, să investești în viteză, securitate, suport clienți și, la finalul zilei, un somn liniștit că site-ul e pe mâini bune.