Despre “Essentials of Understanding Psychology” de Robert S. Feldman – a doua carte favorită a mea

Vreau sa discut in acest mesaj despre lucrarea “Essentials of Understanding Psychology”, scrisa de profesorul Robert S. FELDMAN (e disponibila pe Amazon).

Cum am cumparat-o? Vasul Doulos, vas pe care se promoveaza cultura si cartile, a venit la un moment dat in Constanta, prin vara lui 2003. Eu sunt din Navodari, eram in Navodari in perioada aceea, si cum am aflat de stire m-am bucurat.

Mi-a placut foarte mult sa citesc intotdeauna, asa ca am profitat de eveniment. Am fost in Constanta special pentru eveniment, la ora 9 eram in port, si am asteptat cuminte deschiderea vaporului de unde se cumparau carti internationale la preturi bune.

Era atata lume acolo! Si o frumusete de vapor.

M-am uitat cam la toate cartile de pe vapor, mai pe indelete sau in fuga.

Mi-am ales vreo 5 carti in limba engleza, si una dintre ele era “Essentials of Understanding Psychology”, de care am pomenit mai sus.

Ca sa va faceti o idee, ultima varianta are 563 de pagini si probabil e in acelasi format, A4. E o enormitate de carte.

La vremea respectiva nu intelegeam engleza 100%, dar orice cuvant nou il notam si il cautam ulterior intr-un dictionar pe Internet.

Si da-i si citeste si uita-te fascinat in jurul tau. Si da-i si invata lucruri despre psihologia umana pe care nu credeai ca le-ar putea scrie cineva. Si continua sa faci exercitii in caietul dedicat, si invata lucruri noi si aplica.

Mi-a luat cam o luna in acea vara sa citesc cartea (desigur, nu a fost unica mea ocupatie in aceasta perioada). Si mi-a placut la nebunie sa o citesc. Am citit-o cu pasiune si placere mare mare.

Hai sa va zic cateva idei:
1. Oamenii invata in multe cazuri cam 16 ani in scoli; Si totusi, in toti acesti ani nu invata vreodata cum ar trebui sa invete; Nu exista, in mod tipic, cursuri la scoala in care sa inveti cum ar trebui sa abordezi procesul in sine al invatarii; Iar cartea fix cu acest argument incepe, si continua cu o explicatie despre cum ar trebui sa citesti – sa iei notite chiar pe carte, sa faci parabole cu lucruri din realitatea imediata, sa ai un loc dedicat pentru a invata, sa nu ai elemente disturbatoare, sa iti faci un ritual cand citesti, sa sintetizezi informatia, sa reiei din cand in cand informatiile, chiar stiute bine;
2. Exista un sindrom al studentului la medicina – tot citind despre boli, ai impresia ca esti familiar cu multe simptome si ajungi sa te banuiesti pe tine insuti de lucruri pe care le citesti in carte; Lucru fals;
3. Un sondaj facut intr-o statie de mijloace de transport in comun – un om in nevoie, un grup mai mic sau mai mare de oameni; Intrebare – care sunt sansele ca cineva din grupul de oameni (mai mic sau mai mare) sa ajute pe omul in nevoie? Creste probabilitatea sa ajuti un om daca faci parte dintr-un grup mare de oameni? Sau daca esti tu in statia de autobuz si esti cu omul in nevoie, il ajuti imediat? Ei bine, un studiu a aratat ca cu cat un grup este mai mare, cu atat responsabilitatea unui individ anume este mai mica, si scad sansele ca cineva sa te ajute; Ai sanse mai mari sa primesti ajutor daca esti doar tu si persoana care ti-ar putea da ajutor decat daca esti intr-o multime!
4. Un experiment faimos cu maimute – se puneau niste maimute intr-o camera, si acces la o banana destul de simplu, dar solicita totusi un efort – sa puna o cutie; O maimuta isi dadea seama ca e nevoie sa puna o cutie ca sa ajunga la banane; Punea cutia, incerca sa ajunga la banana; Aici intervenea un cercetator, care penaliza si maimuta care lua banana, si restul maimutelor; Dupa un timp, orice maimuta care incerca sa ia banana era penalizata in acest fel, si grupul era si el penalizat; Maimutele au facut o corelatie, si nu mai lasau pe niciuna dintre ele sa atinga bananele; Cercetatorii au introdus noi maimute, si acestea nu apucau sa atinga vreo banana, ca erau permanent penalizate de grup; Pana la urma au schimbat toate maimutele vechi, si niciuna dintre maimutele noi nu mai atingeau banana; Din pacate, maimutele nu aveau nicio corelatie – De ce sa nu pun mana pe banana? Ce se va intampla? – Ele stiau doar ca daca ating cutia, restul maimutelor le vor ataca;
5. Cartea e si glumeata – referitor la experimentul anterior, se arata o femeie de serviciu care intra, dupa program, in cusca maimutelor si incerca sa ajunga la banana sarind; In jurul ei era o cutie, ar fi putut sa ia cutia si sa o puna sa ajunga la banana, dar ea tot sarea de pe loc, fara succes; Nu e tocmai o evolutie, nu credeti?

Cartea am imprumutat-o mai multor persoane, mi se pare un gest frumos sa imparti lucrurile importante pentru tine, asa ca in prezent nu o detin, dar am sanse sa o recuperez la un moment dat. Pe de alta parte, sa cumpar ultima varianta a cartii de pe Amazon e o optiune si mai tentanta.

Eu va recomand cu caldura aceasta carte, e, alaturi de “Jurnalul Fericirii” al lui Nicolae STEINHARDT, parte din cartile mele favorite.

Spor la lectura tuturor!

I am a Digital Marketing freelancer.

My expertise is in SEO (Search Engine Optimization) / UX (user experience) / WordPress.

Co-founder of lumeaseoppc.ro (series of events on SEO & PPC) and cetd.ro (Book on branding for MDs).

On a personal level, I like self-development - events, sports, healthy living, volunteering, reading, watching movies, listening to music.

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.