Despre “Essentials of Understanding Psychology” de Robert S. Feldman – a doua carte favorită a mea

Vreau sa discut in acest mesaj despre lucrarea „Essentials of Understanding Psychology”, scrisa de profesorul Robert S. FELDMAN (e disponibila pe Amazon).

Cum am cumparat-o? Vasul Doulos, vas pe care se promoveaza cultura si cartile, a venit la un moment dat in Constanta, prin vara lui 2003. Eu sunt din Navodari, eram in Navodari in perioada aceea, si cum am aflat de stire m-am bucurat.

Mi-a placut foarte mult sa citesc intotdeauna, asa ca am profitat de eveniment. Am fost in Constanta special pentru eveniment, la ora 9 eram in port, si am asteptat cuminte deschiderea vaporului de unde se cumparau carti internationale la preturi bune.

Era atata lume acolo! Si o frumusete de vapor.

M-am uitat cam la toate cartile de pe vapor, mai pe indelete sau in fuga.

Mi-am ales vreo 5 carti in limba engleza, si una dintre ele era „Essentials of Understanding Psychology”, de care am pomenit mai sus.

Ca sa va faceti o idee, ultima varianta are 563 de pagini si probabil e in acelasi format, A4. E o enormitate de carte.

La vremea respectiva nu intelegeam engleza 100%, dar orice cuvant nou il notam si il cautam ulterior intr-un dictionar pe Internet.

Si da-i si citeste si uita-te fascinat in jurul tau. Si da-i si invata lucruri despre psihologia umana pe care nu credeai ca le-ar putea scrie cineva. Si continua sa faci exercitii in caietul dedicat, si invata lucruri noi si aplica.

Mi-a luat cam o luna in acea vara sa citesc cartea (desigur, nu a fost unica mea ocupatie in aceasta perioada). Si mi-a placut la nebunie sa o citesc. Am citit-o cu pasiune si placere mare mare.

Hai sa va zic cateva idei:
1. Oamenii invata in multe cazuri cam 16 ani in scoli; Si totusi, in toti acesti ani nu invata vreodata cum ar trebui sa invete; Nu exista, in mod tipic, cursuri la scoala in care sa inveti cum ar trebui sa abordezi procesul in sine al invatarii; Iar cartea fix cu acest argument incepe, si continua cu o explicatie despre cum ar trebui sa citesti – sa iei notite chiar pe carte, sa faci parabole cu lucruri din realitatea imediata, sa ai un loc dedicat pentru a invata, sa nu ai elemente disturbatoare, sa iti faci un ritual cand citesti, sa sintetizezi informatia, sa reiei din cand in cand informatiile, chiar stiute bine;
2. Exista un sindrom al studentului la medicina – tot citind despre boli, ai impresia ca esti familiar cu multe simptome si ajungi sa te banuiesti pe tine insuti de lucruri pe care le citesti in carte; Lucru fals;
3. Un sondaj facut intr-o statie de mijloace de transport in comun – un om in nevoie, un grup mai mic sau mai mare de oameni; Intrebare – care sunt sansele ca cineva din grupul de oameni (mai mic sau mai mare) sa ajute pe omul in nevoie? Creste probabilitatea sa ajuti un om daca faci parte dintr-un grup mare de oameni? Sau daca esti tu in statia de autobuz si esti cu omul in nevoie, il ajuti imediat? Ei bine, un studiu a aratat ca cu cat un grup este mai mare, cu atat responsabilitatea unui individ anume este mai mica, si scad sansele ca cineva sa te ajute; Ai sanse mai mari sa primesti ajutor daca esti doar tu si persoana care ti-ar putea da ajutor decat daca esti intr-o multime!
4. Un experiment faimos cu maimute – se puneau niste maimute intr-o camera, si acces la o banana destul de simplu, dar solicita totusi un efort – sa puna o cutie; O maimuta isi dadea seama ca e nevoie sa puna o cutie ca sa ajunga la banane; Punea cutia, incerca sa ajunga la banana; Aici intervenea un cercetator, care penaliza si maimuta care lua banana, si restul maimutelor; Dupa un timp, orice maimuta care incerca sa ia banana era penalizata in acest fel, si grupul era si el penalizat; Maimutele au facut o corelatie, si nu mai lasau pe niciuna dintre ele sa atinga bananele; Cercetatorii au introdus noi maimute, si acestea nu apucau sa atinga vreo banana, ca erau permanent penalizate de grup; Pana la urma au schimbat toate maimutele vechi, si niciuna dintre maimutele noi nu mai atingeau banana; Din pacate, maimutele nu aveau nicio corelatie – De ce sa nu pun mana pe banana? Ce se va intampla? – Ele stiau doar ca daca ating cutia, restul maimutelor le vor ataca;
5. Cartea e si glumeata – referitor la experimentul anterior, se arata o femeie de serviciu care intra, dupa program, in cusca maimutelor si incerca sa ajunga la banana sarind; In jurul ei era o cutie, ar fi putut sa ia cutia si sa o puna sa ajunga la banana, dar ea tot sarea de pe loc, fara succes; Nu e tocmai o evolutie, nu credeti?

Cartea am imprumutat-o mai multor persoane, mi se pare un gest frumos sa imparti lucrurile importante pentru tine, asa ca in prezent nu o detin, dar am sanse sa o recuperez la un moment dat. Pe de alta parte, sa cumpar ultima varianta a cartii de pe Amazon e o optiune si mai tentanta.

Eu va recomand cu caldura aceasta carte, e, alaturi de „Jurnalul Fericirii” al lui Nicolae STEINHARDT, parte din cartile mele favorite.

Spor la lectura tuturor!

Partajează pe WhatsAppLinkurile dau eroare?

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).