Pornesc de la premisa ca nu dorești sa copiezi.
- Stai în prima bancă, inclusiv la examen. Lași o impresie mai bună, elev sau student care e motivat. Dacă ai ceva de zis, fie la curs, fie în timpul examenului, va fi mai ușor. Nu vei avea tentația să copiezi. Dacă termini mai devreme, și vrei să pleci, poți pleca primul rapid.
- Dacă ești la un curs online, dă drumul la cameră. E bine să fii vizibil, să faci o conexiune cu vorbitorul. Nu este absolut obligatoriu, pot fi motive obiective pentru care să nu dorești să apari video. Dar, de multe ori, e vorba de motive mai puțin relevante.
- La examen scrie, dacă e cazul să verifici, verifică, apoi pleacă. Am întâlnit de multe ori situația unor colegi care terminau examenul, dar nu predau foaia cu răspunsurile, așteptând ceva. Eu aș pleca imediat.
- Când vrei să pleci, întreabă, să nu se simtă ofensat profesorul că nu ai mai stat.
- Ajungi din timp la examen, ca să ai timp să recitești materia și să nu existe scuze de genul “a făcut microbuzul pană”. În opinia mea, dacă ajungi la ora stabilită la examen, deja ai întârziat. Ca observație personală, dacă ajungi cu mai mult de 20-30 de minute la locație, e posibil să fii singurul pe acolo, așa că nu exagera cu asta.
- Pentru multe examen ar trebui să fie suficiente 3 pixuri și 10 foi albe.
- Tipuri diferite de învățare – teste grilă, probleme, teorie, eseu. Pentru teste grilă e bine să rețineți cât mai multe date concrete, dar și logica unor lucruri. Dacă există posibilitatea (capacitate, bacalaureat, unele examene din facultate) să faceți texte grilă pregătitoare, faceți asta cât mai mult, ajută mult, în opinia mea, să puteți să testați apa înainte de a intra în ea. Legat de probleme, de obicei sunt niște tipare. Există riscul, dacă lucrați din culegeri de probleme, să nu abordați problemele fix ca în programa școlară, de aceea ideal ar fi să știți foarte bine problemele-tip din manual, iar din culegeri să lucrați pentru exercițiu. Teoria e, în opinia mea, dificilă. Nu am altă sugestie decât să vă zic să faceți niște mici chestionare cu întrebări și răspunsuri și să vă tot testați. De asemenea, la teorie contează să o abordați din timp, nu încercați să învățați totul în ultimele 24 de ore dinaintea examinării. Pentru eseu, faceți probleme-tip. În opinia mea, ajută două aspecte pentru eseuri – să scrieți periodic texte, iar dacă eseul este de tip scrisoare să compuneți mailuri. Un blog poate fi o metodă bună de a vă exersa abilitățile de a scrie un text. Puteți să îl faceți privat.
- Diferența de învățare între a învăța tot timpul anului și doar în ultima clipă. Ei, aici e mai cu schepsis. Dacă vreți să învățați grile, și vreți să le știți doar pentru examinare, cred că învățarea de grile pentru un examen în care cel puțin o parte din grile se vor regăsi printre cele date anterior poate fi făcută în ultimul moment. Puteți învăța în 24-48 de ore înainte de examinare cât mai multe grile. Pe de altă parte, pentru orice alt tip de examinare ajută să învățați din timp. Pur și simplu nu e suficient timp, în multe situații, să puteți pregăti un examen doar cu puțin timp înainte. Căutați să învățați din timp. Pe de altă parte, nu neglijați complet învățarea înainte de examen. Pe drumul către examen, în cele 30 de minute înainte de începerea efectivă, cu o seară înainte – toate acestea sunt posibilități prin care puteți îngrășa un pic porcul în Ajun. Pot fi niște lucruri mai greu de reținut, pe care să le învățați doar pentru a salva niște situații. Dar nu vă așteptați la bursă de merit cu metoda aceasta.
- Învață și pentru tine, nu doar pentru notă. Când mă gândesc cât potențial am irosit în școală pentru că nu am dat o șansă și unor materii facultative, că nu m-am înscris în atâtea ONG-uri pe câte aș fi putut, că nu am făcut atâtea activități extra curriculare (teatru, cinema, jocuri în rețea) pe cât mi-ar fi permis timpul, regret. În general, în timpul facultății (mă refer la prima facultate, făcută la o vârstă tipică ei) am făcut destul de multe lucruri, dar am ratat și oportunități. Vă recomand să faceți chestii – ONG-uri, internshipuri, joburi part time, cursuri opționale, improvizație, cursuri de limbi străine, bibliotecă, studiu în alte țări, chiar și politică (deși e o recomandare mai cu jumătate de gură).
- Gândește totul cât mai logic. Dacă ai un test grilă, se poate întâmpla ca la o întrebare din 4 să puteți deduce parțial răspunsul din felul în care e formulată întrebarea sau chiar din răspunsuri. De asemenea, pot fi unele întrebări din care să deduceți răspunsurile pentru alte întrebări. De asemenea, căutați să răspundeți cu bunul simț la unele întrebări – sunt întrebări la economie sau fizică care pot fi deduse logic.
- Caută scurtături la examen și când înveți. Grafice cu țări. Fă-ți întrebări și răspunsuri. Fă-ți temele și proiectele și mergi la toate examenele parțiale ale unui examen. Pune întrebări în timpul cursului. Încearcă să faci conexiuni între elemente. Caută să citești în plus, în afara cursului.
- Fă-ți un blog. Caută ca pentru multe lucruri pe care le studiezi în școală să înveți suplimentar, pentru a documenta un blog. Volumul de muncă va fi mult mai mare decât la o învățare “normală” pentru un examen, dar poți avea surpriza că reții mult mai multe lucruri și poți face conexiuni între concepte.
- Da, poate merită să nu înveți de 9, și să promovezi un examen cu 6. Dar merită doar dacă în timpul acela faci ceva mai util decât școala. Am întâlnit multe persoane care subevaluează importanța școlii. Da, școala nu e extrem de importantă. Da, poate fi util să treci prin școală ca elev de nota 7, și în timpul să faci ceva util. Problema e că de multe ori acest “util” nu e deloc util. Să înveți de 7 și singurul tău skill din timpul liber să fie abilitatea de a termina un nivel într-un joc popular nu e tocmai o afacere. Și dacă lucrezi în timpul liber – nu e rău acest lucru, dar probabil vei lucra ceva slab calificat. Da, te ajută un astfel de job pe multe planuri, dar nu subevalua ce ai putea face dacă ai fi un student bun în nișa ta.
- Ce să faci în timpul școlii? Internship sau job part time, cursuri facultative/opționale, bibliotecă, schimb de studenți, implicare în ceva ONG, proiecte personale, blog/vlog/podcast/rețele sociale online. Orice, dar fă ceva mai mult decât exclusiv școala. Încearcă să combini lucrurile, dacă nu îți place nimic din acestea. Poți face un blog (sau altă metodă de comunicare) despre gaming, dacă asta e pasiunea ta. Poți lua un internship ca game tester. Poți scrie cod de jocuri. Poți face marketing de jocuri. Poți fi coach de un anume joc. Nu este obligatoriu ca dacă un joc nu îți aduce direct beneficii, să nu îl poți monetiza prin alte metode.
- Află ce beneficii ai ca student. Exemplu: Free resources & deals for students / people enrolled in higher education – Blog de Olivian Breda.
- Caută ONG-uri studențești din facultate/oraș.
- Ca să faci networking, caută să fii util, nu să zici “eu sunt X, reține-mă!”. Dacă ești util, vin oportunități. Dacă ești vânzător și “push-i”, mai puțin. Vezi cu ce poți contribui. Chiar dacă nu ești șef de grupă/serie/an, poți veni cu resurse pentru colegii tăi. Chiar dacă nu ești reprezentant în Consilul Studenților, poți avea o voce. Caută să vezi cu ce poți contribui.
- Cred că cea mai importantă regulă pentru un student ar fi să evite amânările. Dacă ai de predat un proiect, înscrie-te să fii primul. Dacă ai de făcut un document, fă-l să îți rămână timp, nu îl programa pentru ultima zi. Exemple aici ar fi multe, dar cred că e principala regulă. Când eram student, făceam puține lucruri, și le amânam mult, dura până apucam să mă ocup de ele. Ulterior, când am intrat în circuitul vieții și al muncii, am ajuns să fac mai multe lucruri, și uneori să mă apuc de ele.
- “It is better to remain silent at the risk of being thought a fool, than to talk and remove all doubt of it.” (via »)
Sugestia mea? Pune întrebări, chiar dacă sunt stupide. Ignoră complet ce zice acest citat. - Ia inițiativa. Nu neapărat să devii șef de grupă/serie/an, asta e o complicație care, dacă ți-o asumi, s-ar putea să te oblige să dai pe la școală mai mult decât poate, de la un punct, ți-ai dori. Dar, în general, nu aștepta aprobare, propunere etc. Vino cu inițiative. Poți avea și proiecte personale – blog/vlog/podcast/afacere.
- Fă vizite frecvente la bibliotecă. Sau citește cărți pe Kindle. Majoritatea oamenilor nu pot citi în metrou/autobuz/mașină, dar dacă poți folosește-te de asta.
- Salvează mailuri, poze, gânduri. Fă un jurnal. Te vei bucura ulterior să poți citi gânduri scrise în tinerețe. Pune-le în două locuri, eventual și într-o soluție cu sincronizare online. Dar nu pune tot ce ai într-un singur loc, fie el și o soluție de tip Cloud, care, teoretic, nu ar trebui să pice.
- Sunt două abordări ale facultății – să înveți pentru bursă și/sau să fii șef de promoție sau să înveți cât să promovezi. Nu am o soluție universală, recomand mai degrabă prima variantă, dar nu consider mult inferioară nici varianta în care faci altceva cu timpul din viața de student decât să fii un student de 10. Dar să fii un student de 6 și să nu compensezi prin alte activități – e cam neplăcut asta.
- Notează foarte multe lucruri. Sugerez online, chiar dacă reții mai puține lucruri așa, pentru că poți căuta ulterior. Fă notițe. Poți nota și fizic, reții mai multe lucruri așa, dar fă poze.
- Salvează ce lucruri ți se par interesante – ce filme urmărești (pune rating pe IMDb), ce cărți citești (rating Goodreads), ce muzică îți place (fă playlisturi din care să nu ștergi melodii, și ai grijă să poți ști numele melodiilor în cazul în care dispar din platformă; eventual – LastFM), ce articole îți plac (poți salva în Word), ce meme-uri îți plac etc.
- Gândește-te pe ce vrei să te dezvolți. Eu am fost de mult timp pasionat de psihologie, Internet, tehnologie, cărți, filme, muzică, umor, evenimente, ONG-uri, educație.
- Caută lucruri care te împlinesc. Încearcă să faci lucruri care ulterior îți vor da satisfacție.
- Evită să arzi punți. Chiar dacă te nemulțumesc lucruri, evită să ai conflicte și supărări. Nu te purta urât vreodată, fără aproape nicio excepție.
- Există trei lucruri – acțiune, învățare și relaxare. Cam asta e ordinea în care să le abordezi.
- Vezi când ești mai eficient (în ce moment al zilei) și folosește asta.
- Poți ajunge la examen cu întârziere sau înainte. Nu exista mijlocul. Dacă ai ajuns la fix, în opinia mea, deja ai întârziat. Ajungi cu minim 5 minute înainte de începerea examenului, de preferat cu 10.
- Nu copia – îți faci rău emoțional și vei simți că ai terminat facultatea prin fraudă.
- Dacă poți alege cu colegii care să fie o oră examen, pune 12 PM, să ai timp să înveți înainte, în ziua respectivă.