Între 1 și 2 mai 2014 am fost cu caiacul pe Dunăre la un eveniment organizat de TID Romania. (Vedeți aici foto și video – Follow-up: tură cu caiacul pe Dunăre (1-2 mai 2014, Giurgiu-Oltenița): Olivian Breda)
Câteva impresii?
De ce e o experiență turistică cum rari găsești?
- Schimbă mediul. În general, ca turist, mergi pe uscat, uneori în aer, uneori intri în pământ. Dar două zile pe apă e ceva aparte.
- Schimbă poziția ta, ca turist. Dacă în multe experiențe turistice ești spectator, în caiac ești pus la muncă. Între caiac și canoe, prefer caiacul, pentru că contactul cu apa e mult mai direct, ești aproape de apă, sar stropi, ai mai mare libertate (și ești stăpân pe propria situație).
- Prin zonele pe unde am fost, peisajele erau superbe. Vegetație, păsări (le vezi și le auzi), cer frumos, apă. Toate, cu multe variații – plante de tot felul, păsări variate, diferite sunete, contactul cu cerul era direct (stele noaptea).
- E un risc controlat, între plăcere și grijă. E undeva la limita din cele două, și asta dă un pic de incitare excursiei. O poză.
- Contează și oamenii cu care mergi, și grupul respectiv, și legătura care se face cu ei. Complet necunoscuți, puși în aceeași oală (organizare, tura cu caiacul, activitățile din popasuri, dormitul în tabără în corturi apropiate, discuțiile, drumul împreună), brusc separați după 2 zile. E un mic foc acolo. Am fost în 4 ture, au fost tot timpul oameni OK.
Sfaturi practice:
- Pe termen lung, poate fi avantajos să ai un bagaj impermeabil profesionist. Costă însă destui bani. Soluția mea – sac clasic de plastic, 1 leu, cumpărat în piață, în 6 exemplare, e suficient de bună. Da, trebuie să iei mai multe bucăți (am cumpărat 6 saci), da, e mai complicat cu aerul rămas înăuntru, da, e mai complicat cu împachetarea (sac în sac în sac), da, se pot perfora ușor, da, nu sunt la fel de estetici și eleganți. Pe de altă parte, ai dat 6 lei și ai un bagaj de valoare mare redus la minimul necesar.
- Dacă mergi pe soluția sac în sac în sac și pungă în pungă în pungă, e foarte util să ai cu tine o bandă de scotch. Am folosit unul larg, a lipit foarte bine. Nu l-am testat în apă, dar, totuși, și-a servit funcția bine. Live video.
- Interesează-te de dinainte cum va fi compartimentat spațiul în caiacul tău. E relevant dacă ai un spațiu de bagaje ermetic (dacă te răstorni intră puțină apă sau deloc) sau dacă, odată răsturnat, tot spațiul de bagaje e în apă.
- Nu luați lucruri importante și valoroase cu voi. Am avut cu mine 110 lei, un telefon mobil semi-prostuț și semi-vechi, camera foto + obiectiv, dar fără blitz, cartea de identitate, și cam astea erau toate marile valori ale mele. Mai puțin camera foto, lăsată pe principiul “aea e” (greșeală intenționată de scriere), nu prea aveam ce să pierd, și am dormit liniștit noaptea. În caiac, tot ce aveam de valoare era super-protejat.
- Mi-a fost util (pentru confortul meu intern) să am cu mine două perechi de ochelari și două șepci. Tot util a fost să am și prea multă apă și mai multă mâncare decât am avut nevoie. M-am simțit bine cu asta.
- Pe de altă parte, mi-a fost util și că am avut un bagaj nu extrem de mare, și că am redus din lucrurile pe care le-am luat cu mine (mi-a încăput tot bagajul de întoarcere într-o geantă mare, la dus am mai avut două bagaje mici.
- Seara devine frig. Noaptea, în perioada asta, devine foarte foarte frig. Două perechi de șosete subțiri și două perechi de pantaloni de trening au fost insuficiente (am pus, pe la 4 dimineața, picioarele în echipamentul cu care venisem în caiac, iar în jurul picioarelor am învelit 3 saci de plastic).
- Este o mare tentație să crezi că nimeni înaintea ta nu a mai fotografiat o plimbare cu caiacul din caiac și că inaugurezi ceva dacă faci asta. Sugestia mea ar fi să folosești aparatul foto pe pământ, nu în apă, iar pe durata transportului să fie bine protejat.
- Seara, e utilă o lanternă. Nu am avut una, nu ar fi stricat. Dar te descurci și fără.
- Multă lume avea mănuși. Eu am făcut ceva bătături, dar am preferat să nu am mănuși. Contactul cu apa e fenomenal!
- Inițial am crezut că îmi va fi frig dacă sunt nori și stă să plouă, iar eu sunt în caiac în pantaloni scurți și bluză cu mâneci lungi. Nu a fost așa.
- E bine să îți știi clar prioritățile – dacă vrei să ajuți la organizarea lucrurilor, e mereu de făcut câte ceva. Vrei să faci fotografii – alocă timp pentru asta. Vrei să admiri peisajul – trezește-te de dimineață și ai timp suficient. Vrei să stai de vorbă – ai cu cine.
- Mi-a fost util că am venit cu pâine așa cum vreau eu.
- În noaptea de dinainte de plecare a trebuit să mă trezesc la 5 dimineața pentru a fi la 7 în Oltenița. În a doua noapte am dormit mai mult, dar era, totuși, pe o insulă. Ajută să fii odihnit în perioada asta, să nu vii în tură deja obosit.
- Am venit cu niște apă în plus, am avut unde să o pun în caiac la plecare, a ajutat la echilibrul caiacului, așa că am avut apă în plus.
- Am avut un burete mititel de bucătărie de șters caiacul. A rămas sigilat.
- Despre stil de padelare – urmează mulțumea și o să fie OK. Nu sunt foarte multe reguli – puțină atenție să nu intri în unele bucăți de lemn ce mai sunt pe Dunăre, sau ceva vegetație, și puțină atenție la vasele periodice, cu viteză variabilă (de la șalupă la barjă) care circulă pe Dunăre. Unele fac valuri, a căror forță variază (o șalupă poate face un val care aparent e mare, dar nu are putere, după cum un val aparent lin poate avea o profunzime).
- Ploaia are tendința să complice lucrurile. În mod normal, ar trebui să ai 3 echipamente:
- Unul până la locul unde ai caiacul și înapoi (ca să poți umbla civilizat în oraș). Blugi, bluză, haină – ar trebui să fie suficiente. Se pot lăsa în mașină.
- Unul strict pentru caiac (pantaloni scurți, bluză de preferat cu mâneci lungi împotriva soarelui, pălărie pescărească, papuci de preferat de plastic / cauciuc; da, papuci din aceia clasici, de bucătărie). Dacă ai de gând să faci o baie, slip. Demo.
- Unul pentru popas + somnul de peste noapte, cu accent pe “haine groase” – așteaptă-te nu neapărat la foarte frig, cât la “destul de frig și stat într-un loc”. În ideea asta, ai nevoie de haine relativ groase și care să te protejeze bine (în cazul meu – geacă cu glugă, fes, două rânduri de bluze + pantaloni + șosete, și tot mi-a fost frig la picioare). Ar trebui ca prioritatea să ajungă uscat la locul de campare să fie ridicată.