CEO și manager

În SUA, există „CEO” și „general manager”.

CEO se referă la:

Președintele consiliului de administrație (în englezăchief executive officer, adesea abreviat CEO) este numele pentru cea mai înaltă poziție executivă din cadrul conducerii administrative a unei companiifirmecorporațiiorganizații non-profit sau agenție guvernamentală care raportează unui consiliu de administrație. În engleză abrevierea se scrie de obicei cu litere mari, deși nici unul din substantivele implicate nu este un nume propriu.

Președintele consiliului de administrație poate fi directorul general sau directorul societății, desemnat în condițiile stabilite prin actul constitutiv sau ales de membri consiliului de administrație. Ca președinte aceste îndrumă activitatea consiliului de administrație, iar ca director general pregătește lucrările consiliului, îndeplinește hotărârile luate, angajează personalul societății. Președintele consiliului de administrație are și conducerea AGA (Adunarea Generală a Asociaților/Acționarilor). (sursa)

Pe de altă parte,

general manager usually oversees a firm’s marketing and sales functions as well as the day-to-day business operations. (sursa)

În România, îți faci o firmă, ești antreprenor. Conduci câțiva oameni, ești manager / director. Abia când ai o companie suficient de mare cât să ai și o AGA, când nu ești tu singurul cu putere de decizie la cel mai înalt nivel, devii CEO.

Un CEO depinde de deciziile altor oameni. El ia decizii importante, dar poziția lui nu e neapărat cea mai puternică. Un CEO poate fi înlocuit.

Spre deosebire de el, managerul poate face ce dorește. La fel, un antreprenor al unei mici firme. :)

Partajează pe WhatsAppLinkurile dau eroare?

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).