Despre cearta de tip – Nu face poza!

Uneori, sunt certat pentru că fac poze.

Pe mine mă deranjează disproporția între agresivitatea cu care mi se spune uneori “nu poți face poze” și rezultatul concret.

La aeroport – “Nu poți face poze!”. Nu văzusem niciun semn. Întrebarea e – dacă nu fac eu poze, nu cumva e foarte posibil să facă altcineva? OK, te iriți, ești nervos, dar în afară că îți verși nervii pe mine, rezolvi ceva?

Am vrut o dată să fac o poză cu orarul unei piețe, era pe un panou transparent, a ieșit cineva din clădire să mă certe că de ce le fac poze lor? De ce îmi trebuie mie poză? Dar dacă mă ceartă pe mine, și într-un fel agresiv, oare pe viitor nu se vor face din nou poze de alte persoane? Nici măcar nu voiam să fac poză în interior, eu aveam ceva cu orarul.

Eram în Germania, am vrut să fac poză unui om al străzii, mi-a făcut semn să nu. Cineva cu care eram în grupul de turiști mi-a zis să fac poza. Am făcut-o. Și am plecat. Omul străzii s-a ținut după noi vreo 50 de metri, m-a ajuns din urmă, mi-a zis că ar putea să meargă la poliție. Nu mi-a zis să șterg poza, nu a țipat la mine, nu s-a iritat. Dar și-a exprimat punctul de vedere. Mi-a fost o rușine teribilă, și a fost un mesaj pe care, pe cât am putut, l-am interiorizat. Asta da eficiență. Am șters poza, și pe viitor am fost mai atent.

În România e mai greu să dai feed-back, fie și pentru că atunci când se dă nu se dă civilizat, de multe ori, ci se dă într-un mod agresiv.

Pablo Garcia - Street Photography
Pablo Garcia – Street Photography, https://flic.kr/p/Y8DkHM
Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.