Despre tastatura gaming SteelSeries Apex Pro TKL

Am folosit Tastatura Gaming SteelSeries Apex Pro TKL – PC Garage (eMAG, Amazon). Impresii?

A trecut cam o lună și o săptămână de când folosesc tastatura Gaming SteelSeries Apex Pro TKL.

Am făcut un test de viteză pe tastatura veche, tastam 80 de cuvinte pe minut, pe cea nouă tastez 83.

Ce îți dă în plus o tastatură mecanică (din utilizarea de până acum), e senzația că chiar ai apăsat o tastă. Primești un feed-back că da, tasta respectivă a fost apăsată.

Povestea Horia-Roman Patapievici într-un video că a primit o super mașină (un Volvo, parcă, dar un model mai de top), și la început nu se putea adapta, interiorul îl apăsa, considera, cumva, că nu merită să fie acolo (citat aproximativ).

Cam așa și eu cu tastatura asta. Îmi e cam milă de ea. Dacă mă ține 10 ani, costă cam 100 de lei pe an, plătesc timp de 10 ani de zile 10 lei pe lună să folosesc tastatura asta. În cazul ăsta, o să am grijă de ea.

Am conectat la calculator o a doua tastatură. :)) O folosesc pe post de telecomandă când sunt în pat și mă uit la filme, sau pentru a apăsa obsesiv „Delete” pentru a intra în BIOS, sau când dau scaunul pe spate și iau tastatura de pe birou, sau în alte condiții în care abuzez de tastatură.

Dacă în trecut mai veneam cu pufuleți pe lângă tastatură, și alte asemenea, de când cu noua tastatură luxul a dispărut.

Nu foloseam la vechea tastatură NumPad, așa că nu duc lipsa pe noua tastatură. Dar e ceva particular – la un format cu NumPad, în dreapta-jos e tasta Enter, pe aceea o mai foloseam uneori.

Un lucru mai puțin de înțeles pentru mine e dispariția tastei PrnScr (Print Screen). E foarte utilă. Dar tastatura vine cu un software cu care poți face remaparea tastelor, am pus ca tasta CapsLock să fie PrnScr.

Legat de PrnScr – uneori văd ceva video cu transmisie live, sau urmăresc o prezentare, sau e un text lung într-un Instastory, și prefer să am o tastă, să nu caut pe modul „urgent” combinația de taste care captează ecranul.

Când tastez cu tastatura clasică, trebuie să mă obișnuiesc un pic cu ea. :)

În software-ul tastaturii există și posibilitatea de a modifica de la ce procent din cursa tastelor să se activeze apăsarea tastei. Asta e principala mea problemă cu tastatura, mi se pare că are cursa cam lungă. Faptul că pot să pun în software să se activeze apăsarea unei taste la 25% nu îmi e util, pentru că ajung să apăs alte taste din greșeală. Aș fi preferat o tastatură cu cursa ceva mai mică. Nu e ceva semnificativ, m-am obișnuit destul de bine cu tastatura. Dar dacă ar avea o hibă, asta ar fi.

Îmi e greu să mă obișnuiesc cu butoane noi, are o rotiță (am mapat volum) și un buton (play/pause), dar nu le-am prea folosit.

Nu îmi e clar dacă aș plăti suma asta de bani altă dată, dar deocamdată sunt mulțumit de achiziție.

Legat de layout-ul tastaturii, recent am schimbat layout-ul din Windows 10 de la tastatura Romanian programmers (programatori) la Romanian standard, făceam multe greșeli cu tastatura programmers. Am crezut că, pe măsură ce o voi folosi, mă voi obișnui cu ea, dar nu prea s-a întâmplat asta, cele mai frecvente erori erau cele cu diacritice. Ca să tastezi cu diacritice se folosea Alt Gr (Alt-ul din dreapta) + o tastă, dar uneori țineai Shift-ul apăsat la diacriticele mari ĂÂÎȘȚ, și tastai încă un caracter cu litere mari, sau alte asemenea. Primele 2 săptămâni m-am re-obișnuit cu Romanian standard ceva mai greu, dar ulterior a fost OK. Probabil dacă aș scrie doar rar cu diacritice, ar fi OK și programmers.

Îmi place că tastatura are elemente puternice – fie metalice (rotiță), fie cablu rezistent și lung, construcție de calitate, după părerea mea.

În general, în prezent uit de tastatură, ceea ce e un semn bun, înseamnă că m-am adaptat la ea și ea la mine.

Îmi place senzația tactilă pentru când apăs o tastă.

Am dezactivat iluminarea tastelor.

Altfel, tastatura arată într-un mare fel. Stă bine pe birou. :)

Portul USB din tastatură e un concept interesant.

Prețul la PC Garage a crescut cu 50 de lei de la momentul achiziției, se găsește destul de greu tastatura în afară de PC Garage, și prețul de acolo e bun. E mai bun prețul decât la Amazon (cu taxe livrare) și eMAG, și se găsește greu.

O recomand tuturor? Cred că recomand o tastatură mecanică, mai degrabă decât una standard, celor ce vor o senzație plăcută la tastare, și ceva viteză sporită. Dar pentru utilizări sporadice, e OK și o tastatură de care să nu îți pară rău că o folosești mai intens.

Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).