Un mic interviu

Bună, articolul de mai jos a fost provocat de o amică.

De ce partajezi informații pe blogul olivian.ro?
E vorba de un egoism, pe două planuri:
a. Odată, că scriu în primul rând pentru a mă dezvolta. Ca să pot scrie un articol cât de cât coerent, trebuie să îmi organizez informația în mintea mea. Odată ce am făcut asta, voi putea scrie și articolul, suficient de bine organizat. Blogul m-a ajutat enorm pe plan personal și profesional. Încă ceva, tot legat de acest punct – am întâlnit o doamnă doctor care mi-a spus că sunt oameni care se exprimă mai bine pe cale orală, și oameni care se exprimă mai bine în scris, și ea consideră la acel moment că eu fac parte din a doua categorie. Tind să cred că avea dreptate, și mi-a plăcut și clasificarea respectivă.
b. În al doilea rând, când ajut (dacă reușesc să fac asta), am parte de ceea ce se numește “helper’s high”, o stare de bine dată de faptul că ai putut fi de folos. Cei care fac voluntariat sunt mai sănătoși, deci practic lucrează și pentru ei.

Ce feed-back primești de la oamenii care te citesc?
Uitați ce zice Seth Godin:

I believe that everyone should write in public. Get a blog. Or use Squidoo or Tumblr or a microblogging site. Use an alias if you like. Turn off comments, certainly–you don’t need more criticism, you need more writing.

Do it every day. Every single day. Not a diary, not fiction, but analysis. Clear, crisp, honest writing about what you see in the world. Or want to see. Or teach (in writing). Tell us how to do something.

Sursa și detalii »

Moderez comentariile, sterg frecvent comentarii în care văd agresivitate, sau șterg linkurile celor care comentează doar pentru a obține un link de la site-ul meu.
Pe YouTube șterg periodic câte un comentariu prea agresiv.
Altfel, trecând peste toate astea, am parte și de comentarii care mă laudă sau îmi sunt recunoscătoare (persoanele) pentru ce am scris. Nu știu ce să fac cu ele, așa că le mulțumesc.

Ce ai învățat despre empatie (sau despre absența ei) în viața de utilizator de Internet?
Îmi place mult ce scrie Derek Sivers aici (și clipul) »
Cred că un bun rezumat al empatiei pe Internet e dat de două lucruri:
– Un mesaj scris e perceput de persoană care îl parcurge mult mai sobru și rigid decât dacă ai face aceleași afirmații în persoană. Dacă scrii cuiva un mesaj scris, pornești din start cu un handicap – persoana va simți o rigiditate, sobrietate și chiar agresivitate în mesaj. E intrinsec. De asta ai nevoie de emoticoane, să mai îndulcești asta.
– Evit pe cât pot să sun oamenii, să îi provoc la discuții pe chat. Scriu, mult mai frecvent, emailuri informative sau postez în online. Dar în termenii de păstrare a unei relații de prietenie cu cineva, evit chat + telefon + sms. Foarte rar, pentru câteva persoane cu care întâlnirile sunt mai dificile, mai scriu un răspuns la întrebarea “Ce mai fac?”, și adresez aceeași întrebare. Altfel, prefer mult mai mult să mă văd cu cineva, chiar rar, chiar în condiții mai dificile (ora X, locația Y, data Z), decât să comunic în online.

Cum ți s-ar părea ideea construirii unei aplicații care să dezvolte empatia în rândul medicilor? Ar fi fezabil un astfel de proiect?
Pentru mine, nu cred că se poate înlocui relația om la om cu ceva tehnologie. Poate va fi posibil în viitor, dar și atunci cred că va fi un sentiment, ca atunci când pui o cameră în fața cuiva. Omul intră în altă stare dacă vede că e filmat. E la fel și cu o relație virtuală, chiar cu tehnologii grafice și senzoriale avansate, cred că va fi ceva diferit decât persoana vie în fața ta.
Pe de altă parte, sunt situații în care un medic nu poate fizic să fie în 3 localități diferite în timp scurt. Pentru aceste situații, consider că ar fi util.
Dacă ar fi fezabil sau nu – evit să mă pronunț categoric, cred că suntem mai slabi la estimări decât am vrea să fim, dar la o primă vedere, da, pare fezabil.

fawkmee – interview with a hero.., https://flic.kr/p/5jqzS

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.