Follow-up: Conferința „Marea tradiție contemplativă a Apusului”, lansare 4 lucrări din colecţia „Spiritualitate creştină”, editura Herald (2020.02.05, Librăria Cărturești Verona)

Editura Herald şi Librăria Cărturești Verona (Strada Pictor Arthur Verona nr. 13-15, București) au avut plăcerea de a organiza o incursiune spirituală în practica tradiției creștine apusene, miercuri, 5 februarie 2020, ora 18:30, în cadrul evenimentului „Marea tradiție contemplativă a Apusului”.

Contextul dezbaterii a fost oferit de patru lucrări importante din colecţia „Spiritualitate creştină” a editurii Herald:
💠 „Castelul interior – Desăvârșirea spirituală sau cele șapte etape ale unirii sufletului cu Dumnezeu” de Sfânta Teresa de Avila;
💠 „Noaptea întunecată” de Sfântul Ioan al Crucii;
💠 „Norul necunoaşterii – O carte despre contemplație sau cum este unit sufletul cu Dumnezeu”;
💠 „Benedictus Deus. Tratate și predici” de Meister Eckhart.

În această incursiune despre linişte, rugăciune și contemplaţia creştină, au fost alături invitații:
💠 Pr. Lucian Dîncă (conf.univ.dr. la Facultatea de Teologie Catolică);
💠 Pr. Marco Secchi, (reprezentantul Ordinului Carmelitanilor Desculți din România);
💠 Andrei Găitănaru (psihoterapeut, filosof, publicist);
💠 Mihai Liță (redactor de carte, curatorul colecției „Spiritualitate Creștină” al editurii Herald);

🎤 Evenimentul va fi moderat de Sorin Lucaci (PR Editura Herald).

Mai jos, fotografii și înregistrarea audio și video a evenimentului.

Înregistrarea video a evenimentului (clipurile rulează unul după celălalt):

Vezi lista cu toate clipurile »

Album foto pe Google Photos »

Album foto pe Facebook »

Înregistrarea audio a evenimentului » (în lucru)

„Rugându-L acum eu pe Domnul nostru să vorbească în locul meu, căci eu nu știam nici ce să spun și nici cum să încep să-mi îndeplinesc această ascultare, mi s-a oferit ceea ce voi spune acum, pentru a începe cu un anumit fundament: să considerăm sufletul nostru ca un castel făcut numai din diamant sau dintr-un cristal foarte limpede, unde se află multe încăperi, așa după cum în Cer sunt multe Lăcașuri. Căci dacă ne gândim bine, surorilor, sufletul celui drept nu este altceva decât tocmai paradisul unde spune EL că își are desfătările.” – Teresa de Avila, „Castelul Interior”

◾ Care este punctul de convergență al marilor tradiții contemplative ale spațiului creștin ?
◾ În ce măsură experiența contemplativă creștină poate fi transferată și în sfera laicului?
◾ Cum trebuie citite și înțelese cărțile de spiritualitate creștină pentru a aduce în viața de zi cu zi valori și practici spirituale inestimabile și a ajuta la „sporirea în spirit”?
◾ În ce constă taina Norului Necunoaşterii?
◾ Care este importanța teologică şi spirituală a operei lui Meister Eckhart?
◾ De ce Sfântul Ioan al Crucii și Sfânta Teresa de Avila sunt considerați mari mistici creștini?

Iată întrebări la care am găsit răspunsuri pe parcursul serii.

Acest eveniment ne-a introdus în ambianța tradiției contemplative a creștinismului din Apus, a apropierii intime, profunde, personale, de marele mister al îndumnezeirii, care impregnează întreaga istorie a mântuirii, de la începuturi și până în ziua de astăzi.

„Căutarea în duh are un pronunțat caracter practic. Calea creştină se trăiește efectiv. De aceea în învățătura Sfinților Părinți prin «teolog» nu se înțelegea filosoful doct, care propagă ex cathedra un mesaj preţios şi greu de înţeles, ci sfântul, adică ființa care s-a apropiat prin nevoință, contemplație și har de marele mister al Dumnezeirii. O astfel de ființă are adesea un discurs simplu (cel puțin în aparenţă), dar totdeauna viu, adică plin de «sevă spirituală», de rod. Inima celui drept este «Sfânta sfintelor» (cf. Luca 17.21). Discursul teoretic are ca unic scop să facă metoda accesibilă și clară. Este exact paradigma colecției «Spiritualitate creștină» a editurii Herald, din care fac parte lucrările despre care vorbim.” – Mihai Liță (redactor de carte, coordonatorul colecției „Spiritualitate Creștină”)

PS, 2020.02.07: Video live de la eveniment »

PS, 2020.02.07: Album foto oficial »

Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).