Despre liste detaliate pentru decizii, analize SWOT vs. “Just do it.” al lui Nike

Dacă ai de luat o decizie, aparent poate fi în regulă să faci o analiză SWOT, în care pui puncte forte, puncte slabe, amenințări din viitor sau oportunități viitoare și să dai niște note criteriilor, apoi să faci suma.

În opinia mea, e mult mai bine să îți alegi una-două motive importante la plus și la minus, fără SWOT, ci doar un Plus și un Minus mare, cu unul, cel mult două motive la fiecare.

Și apoi să fii uimit, după ce pui în aplicare, cum apar niște puncte mici pe care le-ai ignorat inițial, care fie rezolvă fie creează noi probleme.

Soluția: “Just Do It.” (Nike; “pur și simplu, fă-o.”).

Am văzut asta la anunțurile de joburi – autorii lor pun avantaje job lucruri neînsemnate, pe care le poți rezolva singur – abonament metrou, fructe și ceai, cumpărare cărți sau acces la o consolă de jocuri. Niciuna nu strică, dar fiecare sunt motive minore, nu de asta îți alegi un job.

De exemplu, când alegi o casă te uiți, probabil, în primul rând la costuri și la apropierea de job. Când alegi un job te uiți la avantajele imediate și cele pe termen mediu și lung în carieră.

Ce e cel mai important, din observațiile mele, e că dacă urmărești un obiectiv major, cele minor vor veni de la sine.

Astfel, oriunde am locuit, am avut acces la multe lucruri de care inițial nu țineam cont (piață, metrou, supermarket, sală de sport, biserică, alte asemenea). Oricum, se balansează. Nu există achiziție perfectă, locație perfectă, job perfect, dar în ansamblu viața e frumoasă, oamenii sunt buni și multe lucruri se rezolvă de la sine, fără o analiză SWOT, ci cu motivele cele mai improtante, carte te ajută să eviți decizii paralizante.

De văzut, pe tema asta:

Decisions
Thomas Hawk – Decisions, https://flic.kr/p/215W344

Trimite pe WhatsAppEroare linkuri?

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).