Buna, in acest mesaj am realizat un interviu cu trei persoane a caror activitate pe grupuri o admir foarte mult – echipa moderatorilor grupului Yahoo! Romstudyabroad.
Structura acestui mesaj:
A. Scurta introducere
B. Interviu:
1. Spuneti-mi cateva lucruri despre voi, ca echipa.
2. Care este rolul tau in echipa de moderatori? Daca ai fi in situatia de a prezenta unei persoane complet straine de Internet un fel de ghid detaliat cu activitatea ta in cadrul grupului Yahoo! Romstudyabroad, cum ar arata acel ghid? Ce faci tu intr-o zi tipica atunci cand lucrezi la grup?
3. Cum te simti cand lucrezi pentru grupul Romstudyabroad, zi dupa zi?
4. Ce te motiveaza sa faci voluntariat in timpul liber, pentru a ajuta oameni despre care de cel mai multe ori nu stii nimic si pe care probabil nu ii vei vedea in persoana?
5. Care a fost experienta care ti-a adus cele mai mari satisfactii in munca de moderator?
6. De ce ar trebui romanii sa studieze in strainatate? Ce e atat de bun intr-o asemenea experienta?
7. Care ar fi cele mai importante cinci sfaturi pe care le-ai da cuiva interesat sa studieze in strainatate?
8. Sa zicem ca sunt un investitor si imi manifest interesul de a cumpara grupul. Cum ati reactiona?
9. Cum ati realiza o prezentare de tip business a grupului?
10. Cum ti-ar putea face altii viata mai usoara? Cum ai putea primi ajutor in munca pe care o depui?
C. Concluzii
A. Scurta introducere
Romstudyabroad e un grup Yahoo! care are in prezent aproape 9.000 de membri (asta inseamna ca marea majoritate a lor primesc in casutele de email mesaje de la grup). Nu stiu sa existe grup de discutii din Romania cu mai multi membri. Nu exclud posibilitatea, dar eu personal (Olivian BREDA) nu stiu alt grup mai mare.
In ultimii cinci ani media lunara de mesaje a fost 460 (2009, pana in prezent), 376 (pentru 2008), 311 (in 2007), 452 (pentru 2006), 511 (in 2005). Daca impartim la 30 de zile, vedem ca in medie s-au trimis, in ultimii cinci ani, cel putin 10 mesaje pe grup zilnic. In fiecare zi, inclusiv sambetele si duminicile. O parte de la membri (si acestea au fost moderate), o parte de la moderatori (si acestea au trebuit formatate). E o munca enorma sa gestionezi si/sau sa trimiti atatea mesaje!
Apoi, vedeti mai jos ce inseamna moderare la un asemenea grup. Pe un grup tipic, “moderare” inseamna aprobi sau respingi mesaje, cel mult banezi niste membri. Pe Romstudyabroad inseamna: editare mesaje (multe formatate gresit), editare subject line (grija putina), mesaj particular de respingere (ti se spune de ce ti s-a respins mesajul). Da, inseamna si banare membri.
Apoi colectarea informatiilor e o munca titanica. Sunt zeci de grupuri si resurse online care sunt monitorizate, moderatorii urmaresc o multime de surse de informatii ca sa primeasca informatia.
Si echipa – sa gestionezi o echipa de 6 oameni care sa colaboreze eficient – asta da rezultat! Cei 6 oameni sunt de pe continente diferite (si, logic, tari diferite). Din ce stiu eu, moderatorii se cunosc exclusiv online.
Spuneti-mi cate grupuri de discutii stiti care au un site creat special pentru un grup de discutii.
O problema a interviului de mai jos e clara, o stiu si mi-o asum – nu intreb de partile negative. Nu o sa intreb in interviu despre partile repetitive ale muncii, despre “flame wars” (discutii foarte aprinse) lansate pe grupuri de discutii, despre mesaje pline de ura, despre spam si despre timpul pretios cheltuit pe Internet pentru grup. Am ocolit aceste aspecte, dar ca cititor al acestui mesaj retine un atribut care se poate atribui muncii moderatorilor – grea.
Din experienta mea cu alte grupuri de discutii, cand am de ales intre a face o activitate care imi da o satisfactie imediata, chiar daca pentru asta limitez activitatea pe un grup (i.) sau a imi pastra/extinde activitatea pe grupuri Yahoo! (ii.), eu aleg de cele mai multe ori prima optiune. De-a lungul timpului, activitatea mea pe grupuri de discutii s-a restrans constant. Si daca as avea cui sa predau unele grupuri sau activitati de moderator, le-as ceda cu placere. Dar lucrurile sunt simple – nu doreste mai nimeni sa contribuie cu eforturi pentru binele unor persoane intalnite doar virtual.
Nu intru in mai multe detalii, pentru mine e foarte greu sa ma atasez emotional de o comunitate virtuala. Si pentru eforturile si realizarile lor admir moderatorii de mai jos.
B. Interviu:
1. Spuneti-mi cateva lucruri despre voi, ca echipa.
Echipa Romstudyabroad are in total 6 membri: 3 moderatori care administreaza grupul (Bogdan, Camelia si Raluca) si 3 co-listeni care transmit informatii spre grup (Cristina, Laura si Silvia). Cu totii am fost sau suntem acum la studii in strainatate la nivel undergraduate, masterat si/sau doctorat.
2. Care este rolul tau in echipa de moderatori? Daca ai fi in situatia de a prezenta unei persoane complet straine de Internet un fel de ghid detaliat cu activitatea ta in cadrul grupului Yahoo! Romstudyabroad, cum ar arata acel ghid? Ce faci tu intr-o zi tipica atunci cand lucrezi la grup?
Bogdan: Eu sunt juniorul echipei de moderatori. Activitatea mea se rezuma la deciziile mai usor de luat, de exemplu aprobarea mesajelor legate de discutiile in curs de desfasurare si aprobarea noilor membri pe lista. De asemenea particip pe cat posibil la luarea deciziilor echipei si la promovarea grupului. Reteta Romstudyabroad este una de bun simt, verificata de-a lungul timpului, si de aceea in general cer opinia colegelor mele mai vechi in “functie” cand vine vorba de subiecte mai delicate (de ex. deschiderea unor noi discutii, sau modalitatea cea mai buna de a evita propagarea tensiunilor intre membrii grupului).
Camelia: Fac parte din echipa de moderatori ai grupului Romstudyabroad de cca 5 ani. Prin 2003, ca membru al grupului, contribuiam cu informatii pentru cei interesati de stiintele sociale: scoli de vara, congrese studentesti, sfaturi referitoare la procesul de aplicare, opinii legate de calitatea programelor de studii, etc. Dupa aproximativ un an de prezenta activa pe grup, am fost abordata de fondatoarele grupului pentru a ma alatura lor si a ajuta la administrarea grupului, lucru pe care l-am acceptat cu placere avand in vedere calitatile acestui forum. Romstudyabroad era pe departe cel mai bine gestionat grup Yahoo! peste care il vazusem, cu informatii abundente sub forma de anunturi, fisiere si link-uri, cu discutii pertinente si mai ales–fara mesaje trimise in mod repetat (reminders), spam, sau “off topic.” Daca ar fi sa prezint grupul nostru unui novice al Internetului, i-as spune, pe scurt, ca Romstudyabroad este un forum ce furnizeaza informatii utile celor interesati sa studieze in strainatate si ofera un spatiu pentru discutiile pe marginea acestui subiect. Atata vreme cat exista interesul de a avea acces la aceste informatii, orice neinitiat la grupurilor Yahoo! poate beneficia inscriindu-se pe grup si urmarind discutiile si anunturile publicate.
Raluca: Sunt cel mai vechi moderator din echipa (cam 6 ani). Am devenit membru al grupului de la inceputuri–atunci cand eram ceva mai putin de 100 de membri. Nici cu gandul nu gandeam ca activitatea noastra va lua aceasta amploare. Sunt moderator de cand depasisem pragul psihologic de 100-200 de membri si fondatoarea grupului a simtit ca are nevoie de ajutor. Cum grupul a crescut sub ochii mei de cam 50 de ori, a fost nevoie sa ne reinventam rolul de foarte multe ori si chiar sa reinventam conceptul de cateva ori.
Pe moment nu sunt foarte activa, cel putin in partea vizibila a activitatii noastre: identificarea/publicarea de informatii interesante, raspunsuri la diverse intrebari trimise de catre ceilalti membri, pastrarea legaturii cu colaboratorii externi si acceptarea de noi membri… este drept, banez din cand in cand :) , functionez mai mult drept consilier, supraveghetor si “crisis cell member.” Poate si din cauza ca m-am indepartat de varsta listasilor Romstudyabroad.
O zi pe Romstudyabroad… Chiar daca nu ma mai implic in mod obisnuit in acceptarea / respingerea mesajelor si a noilor membri, citesc zilnic toate mesajele trimise spre moderare si toate mesajele de inscriere. Din cand in cand, imi exprim opinia in privinta unora dintre ele. Selectez din foarte putinele informatii legate de oportunitati de studiu care ajung in cutiuta mea de e-mail pe cele interesante pentru grup si le forwardez. Incerc sa ma pastrez la curent cu evolutia peisajului burselor internationale pentru cetatenii romani (chiar daca nu mai sunt in sfera mea de interes). Corespondez cu ceilalti moderatori in chestiuni legate de organizare si “when disaster strikes,” sar imediat sa ajut sa se remedieze situatia. In plus, lucrez la organizarea “culiselor”: disclamere, reguli de forwardare, mesajele primite la inscriere, mesaje automate distribuite o data pe saptamana, contact cu colaboratorii externi, etc.
3. Cum te simti cand lucrezi pentru grupul Romstudyabroad, zi dupa zi?
Bogdan: Este categoric o munca extrem de interesanta. La nivel intern, deoarece sunt nou, principala mea grija este sa pastrez linia impusa de colegele mele pentru a asigura uniformitatea continutului grupului. Pe Romstudyabroad cautam sa avem intotdeauna grija sa nu aglomeram inutil inboxurile membrilor, si de aceea e vorba mereu de a decide ce informatii sunt potential utile unui numar suficient de mare de membrii ai grupului. Mesajele care trec de acest test nu imi dau foarte mare bataie de cap; problema este legata de mesajele pe care trebuie sa le resping dintr-un motiv sau altul. De cele mai multe ori cautam sa motivam temeinic respingerea, si sa oferim cat mai multe piste care sa ajute utilizatorul sa gaseasca mai multe informatii, daca intrebarea adresata este una frecventa. De asemenea, daca utilizatorul posteaza informatii pe care le consideram interesante, dar care nu se incadreaza in tematica grupului, trimitem sugestii de forumuri unde informatia respectiva ar fi bine-venita; uneori, redirectionam chiar noi spre alte grupuri Yahoo! mesajele respinse pe Romstudyabroad.
Camelia: Din partea mea, nu s-a pus niciodata problema plictiselii, desi frustrari mici mai intervin ocazional. Cel mai mult muncim la moderarea mesajelor trimise spre grup, si anume (1) selectionarea mesajelor care sunt acceptate pe grup; (2) redactarea mesajelor de respingere cu explicatiile de rigoare (e.g., mesajul nu se incadreaza in tematica grupului, subiectul abordat de mesaj a fost deja discutat extensiv pe grup–caz in care indicam resursele grupului ce contin raspunsuri); si (3) editarea subject line-ului inainte de publicarea mesajului (lucru care faciliteaza utilizarea filtrelor Yahoo!/Gmail si a etichetelor Gmail de cei care primesc mesaje individuale). O alta parte importanta a muncii este cea de “reclama” si “dezvoltare” a grupului, care ia forma anunturilor publicitare despre Romstudyabroad pe alte grupuri Yahoo! si stabilirea (mentinerea) contactelor cu managerii altor forumuri informative cu care initiem (mentinem) acorduri reciproce de preluare de informatii.
Raluca: Aceasta munca mi-a adus si imi aduce foarte multa satisfactie. In ultimul timp, ma simt usor frustrata deoarece mi se pare ca reusesc sa fac din ce in ce mai putin–in mare parte deoarece am trecut in alta grupa de varsta si in alta sfera de interese.
4. Ce te motiveaza sa faci voluntariat in timpul liber, pentru a ajuta oameni despre care de cel mai multe ori nu stii nimic si pe care probabil nu ii vei vedea in persoana?
Bogdan: Dat fiind ca noi vorbim intotdeauna in numele “echipei Romstudyabroad,” munca pe grup seamana un pic cu apartententa la o societate secreta, unde nimeni din exterior nu-ti cunoaste identitatea. Mie unuia partea asta mi se pare extraordinara, pentru ca spre deosebire de majoritatea celorlalte proiecte din viata mea profesionala, activitatea de aici nu are in vedere nici un fel de vizibilitate pentru mine. Satisfactia vine tocmai din mersul bun al listei, si din faptul ca prezenta moderatorilor este cat mai putin simtita de cei 9000 de membri. Si ca tot veni vorba de numarul de membri, ma uit cam la fiecare cateva zile la indicator, si intotdeauna ma minunez ca acest flux informational la care imi aduc si eu aportul ajunge la atatia oameni care doresc sa primeasca un numar deloc insignifiant de mesaje Romstudyabroad in inbox-ul lor.
Camelia: Este o intrebarea buna si chiar nu stiu raspunsul… nu am nici un motiv pentru a lucra ca voluntar: pur si simplu imi place sa stiu ca cineva beneficiaza de aceasta munca, indiferent de forma pe care o ia: diseminarea de informatii despre oportunitati educationale, trierea mesajelor, chiar si eliminarea spam-ului de pe grup. :)
Raluca: In mare parte, faptul ca am fost ajutata chiar eu si cred ca numai ajutandu-ne unul pe altul contribuim la “cresterea” comuna… Primul impuls a fost dat de faptul ca aflam despre multe oportunitati educationale pentru care romanii erau eligibili dar nu participau deoarece nu stiau despre ele.
5. Care a fost experienta care ti-a adus cele mai mari satisfactii in munca de moderator?
Bogdan: Din nou lipsa de experienta ma impiedica sa dau un exemplu cu adevarat edificator. Ca membru Romstudyabroad din 2003 am insa suficiente experiente din care am castigat imens de mult. Dupa ce am intrat la facultate am corespondat personal cu in jur de zece persoane care mi-au gasit adresa pe grup, si pe care am reusit sa le indrum pe cat mi-a fost posibil in directia studiilor peste hotare.
Camelia: Am in minte un exemplu foarte concret. Acum vreo 4-5 ani am trimis cateva sugestii pe grup referitoare la programe de masterat bine cotate pe stiintele economice in Europa; precum si sfaturi despre ce poate fi facut pentru a asigura admiterea intr-un astfel de program, avand in vedere ca procesul de selectie este foarte dur (intre 10-40 de candidati pe loc, in functie de program). Exista o membra a grupului Romstudyabroad cu care am continuat discutiile prin e-mail si care – marturisesc fara modestie – mi-a urmat sfatul. Acum a absolvit de la cea mai buna scoala de economie din Londra, sunt foarte mandra de ea si de faptul ca Romstudyabroad a intermediat acest contact. :)
Raluca: Este greu de ales… Primim mesaje de multumire care ne fac sa rosim pur si simplu… Oricare dintre mesajele acestea poate fi clasificat ca o experienta unica si extrem de generatoare de satisfactii.
6. De ce ar trebui romanii sa studieze in strainatate? Ce e atat de bun intr-o asemenea experienta?
Bogdan: Pe langa posibilitatile de a cunoaste alte culturi, de a calatori, s.a.m.d., mai sunt in plus si avantajele lucrului intr-un mediu academic modern, cu resurse mai bune decat cel romanesc.
Camelia: Studiile in strainatate sunt o alegere si un efort personal care depind de multi factori: interese, disponibilitatea de a fi departe de familie pentru perioade indelungate, prezenta unei familii deja inchegate, etc. In general, cei care sunt interesati de o cariera in mediul academic gasesc de obicei oportunitati pe masura in afara tarii. Din aceasta perspectiva, recomand ca mai ales studiile la nivel de doctorat sa fie facute in strainatate.
Raluca: In ziua de astazi, Romania pur si simplu nu isi poate permite sa ramana izolata. Studiind in strainatate, ai ocazia sa inveti atat din realizarile, cat si din greselile altora, devii ceva mai tolerant si mai deschis la minte, vezi ca se poate si altfel si iti creezi o retea de relatii care te va ajuta mai departe in viata profesionala.
7. Care ar fi cele mai importante cinci sfaturi pe care le-ai da cuiva interesat sa studieze in strainatate?
Bogdan:
a. Perseverenta e cea mai importanta in demersul asta. Prea putini ajung sa primeasca o bursa pentru ca au avut noroc.
b. Alegeti-va cu grija prioritatile. Ceea ce conteaza in Romania poate sa aiba putina relevanta peste hotare si vice-versa. De exemplu multi studenti din Romania aleg sau sunt fortati sa lucreze full-time in timpul facultatii, in detrimentul notelor. Daca in Romania o nota de trecere e de multe ori considerata suficienta in facultate, in multe sisteme educationale o asemenea nota nu te recomanda pentru o diploma mai avansata.
c. Conteaza motivatia. Daca vrei o bursa pentru ca doar ai chef sa te plimbi prin tari straine, atunci sansele tale sunt destul de slabe. Trebuie sa stii ce vrei de la un program educational pentru a avea succes.
d. Fiti flexibili in optiuni. O experienta educationala de calitate nu inseamna doar Harvard, Yale sau Princeton. Daca adoptati o strategie de genul totul sau nimic riscati enorm de mult.
e. Adaptarea la o noua cultura este grea dar nu imposibila. Mai ales daca nu aveti experienta vietii peste hotare s-ar putea sa descoperiti multe lucruri diferite, si sa va lipseasca Romania, mai ales in primele luni de la plecare. Este normal, dar trebuie sa pastrati o atitudine pozitiva fata de noua cultura si sa evitati judecatile de valoare in perioada de adaptare.
Camelia: Fiti perseverenti, aveti rabdare, informati-va despre calitatea programelor de studii pe care alegeti, pregatiti-va temeinic dosarele de candidatura si utilizati-va anii tineretii cu intelepciune. :)
8. Sa zicem ca sunt un investitor si imi manifest interesul de a cumpara grupul. Cum ati reactiona?
Bogdan: Dupa parerea mea grupul nu ar putea fi de vanzare (altfel si-ar pierde toata ideea de voluntariat). Poate un parteneriat. :) Eu cred ca Romstudyabroad e un grup cu un impresionant succes. Nu numai ca avem un numar impresionant de membri care primesc si sute de mesaje pe saptamana, dar grupul nostru este printre putinele grupuri de discutii de limba romana cu adevarat profesionale. Discutiile de pe Romstudyabroad sunt exclusiv la obiect, si de aceea Romstudyabroad isi indeplineste misiunea. Si, spre deosebire de alte grupuri de discutii, Romstudyabroad marcheaza fara indoiala viata a multor oameni, prin informatiile pe care le disemineaza.
Camelia: Daca am primi o finantare pentru gestionarea grupului, fondurile ar putea fi utilizate pentru a face Romstudyabroad cat mai cunoscut printre studentii romani (prin activitati de “marketing,” participare la targuri educationale si de job-uri, etc.) si pentru a stabili colaborari cu universitati si biblioteci.
Raluca: Ma tem ca din punctul meu de vedere, grupul nu are nevoie de investie in bani. Are nevoie de investitie in timp si experienta. Are nevoie de oameni dedicati care doresc sa contribuie cu timpul si cunostintele lor la acest proiect.
9. Cum ati realiza o prezentare de tip business a grupului?
From Romstudyabroad (2009.09.17) |
Grupul Romstudyabroad, probabil cel mai mare grup Yahoo! de limba romana, a fost fondat in anul 2002. Numarul membrilor Romstudyabroad a crescut de 18 ori in ultimii 5 ani, de la 500 in decembrie 2003 la 9000 in prezent. Din 2006 pana in prezent, ni s-au alaturat in fiecare an aproximativ 1500 de membri pe an, iar numarul de mesaje este stabil, cca 10–12 mesaje pe zi. In ciuda volumului ridicat de informatie vehiculata pe grup, membrii Romstudyabroad prefera sa primeasca mesaje individuale. Grupul Romstudyabroad creaza nu numai un spatiu de informare, ci si unul de discutie: in medie, 60% din mesajele grupului reprezinta anunturi despre oportunitati educationale, in timp ce restul mesajelor sunt discutii intre membrii listei.
Cea mai pronuntata crestere a grupului, atat ca volum de informatii cat si ca numar de membri, s-a resimtit in 2005 cand am clarificat conceptul grupului, am creat reguli de postare si am devenit mai selectivi in ceea ce priveste informatia publicata pe grup. De asemenea, in 2005 am initiat o campanie publicitara agresiva, care a inclus participarea la Romanian International University Fair (RIUF), publicarea unor articole despre Romstudyabroad in ziare (Adevarul, Capital, brosura targului RIUF, etc.), precum si transmiterea de mesaje publicitare pe alte forumuri online. Continuam aceste eforturi in masura in care putem, beneficiind adeseori de voluntariatul membrilor Romstudyabroad.
10. Cum ti-ar putea face altii viata mai usoara? Cum ai putea primi ajutor in munca pe care o depui?
Bogdan: Munca mea nu este chiar atat de complicata, asa ca nu vad nevoia unui ajutor direct. Daca membrii ar intelege mai bine cum formatam noi mesajele si ca trebuie sa isi faca temele inainte sa posteze o intrebare pe grup, asta cred ca ne-ar usura tuturor viata. Dar per total moderarea listei nu este un lucru prea dificil chiar si in situatia actuala.
Camelia: Co-listenii Romstudyabroad ne-ar putea usura viata daca (1) nu ar trimite mesaje spre grup care nu se incadreaza in tematica acestuia; (2) ar formata mesajele inainte de a le trimite si le reflecta continutul in subject line; (3) ar completa fisele-universitate si fisele-bursa la inscriere; (4); ar fi mai proactivi in a disemina informatiile de natura educationala pe care le detin; si (5) dupa caz, ar impartasi si mai mult din experienta lor la studii in strainatate.
Raluca: Oh yes… Daca nu am mai primi mesaje off-topic sau irelevante, cereri de sfaturi personalizate… Daca multi ar privi Romstudyabroad mai putin ca un “free-ride” si mai mult ca un “bring and share”… si daca Yahoo! ar functiona ceva mai bine…
C. Concluzii
Concluziile sunt simple: o echipa unita, o munca enorma si niste rezultate foarte bune. Daca doriti sa cititi varianta in limba engleza a interviului, va invit pe Olivian.ro.
Pentru detalii despre grup, va invit pe grupul Romstudyabroad.