Pornesc de ce a declarat Ion Țiriac:
“„Corupție există în toată lumea asta și la nivele de o mie de ori mai mari, nu la nivele de cârnat. Eu, între un hoț și un prost, prefer hoțul. După hoț mai rămâne ceva. După prost, nu mai rămâne nimic”, a mai spus Țiriac.”
Ideea e așa – sunt 2 tabere: presa considerată “quality” (de cele mai multe ori, non-ortodoxă), și presa ortodoxă (aici, poate fi calitate, cum e vorba de publicațiile oficiale ale Patriarhiei Române, dar multe materiale ortodoxe apar într-o presă ce poate fi considerată “non-top-quality”). Și eu, între cele două, aleg presa “quality”, cu o selecție doar pe articolele relevante pentru ortodoxie, chiar puține cum sunt ele.
De ce fac asta?
1. Sunt surse de știri ortodoxe în al căror nivel de calitate nu am încredere; am primit o dată pe un grup un mesaj cu o soluție împotriva cancerului; am răspuns că probabil e nerealist, mi s-a răspuns că în cutare revistă cu axare pe spiritualitate (nu neapărat ortodoxă) se confirmase știrea; dacă citești unele surse de știri ortodoxe cu un spirit critic, la unele mesaje îți poți pune întrebarea – “este veridică informația”; și asta mă face să îmi pierd complet încrederea în sursa respectivă; la presa considerată “quality” în general nu îmi pun întrebarea asta; da, poate fi imparțială, dar nu va spune că negrul e alb;
2. Gradul în care unele surse ortodoxe copiază de la unele la altele; primești uneori un articol, cu link site-ul X; intri pe site-ul X, citești jos: “Sursa – site-ul Y”; atenție!, însă, de multe ori nu e precizat linkul complet, e precizat cel mult linkul către homepage, și pune-te, și caută din ce articol e sursa articolului primit; nu înțeleg cum “ortodox” poate fi egal cu “știre copiată de pe alt site”;
3. Nu am în minte o sursă clară de informații echilibrate, dar majoritatea site-urilor ortodoxe au o agendă clară; e OK până la un punct, dar în opinia mea poți merge cu “Sunt ortodox” prea departe; este o formă de activism care îmi displace; dacă e medic, se pune întrebarea “E medic creștin, oare?”; pentru mine, asta e prea puțin relevant; contează, dar e treabă și problema lui, nu a mea, și nu e un criteriu după care îmi aleg doctorul; ei bine, multe site-uri exagerează cu raportul între ce e necesar să fie ortodox și ce nu.
Ce a zis Ion Țiriac e evident, în opinia mea, greșit. Prostul e mai OK decât omul hoț. Dar dacă un site de știri, în prostia lui, are o agendă agresivă și neechilibrată, prefer un om deștept, chiar dacă alții îl percep ca hoț (eu nu).
