Translate the article to English (Google Translate)

Notă: Articolul de mai jos este mai vechi de 3 ani de zile!

Follow-up: Conferință – Pieptănarii, în povești și în arhive – Dr. Petre Matei și Dr. Cătălina Tesăr – Conferințele de la Șosea #15 (2019.02.28, Clubul Țăranului, Muzeul Național al Țăranului Român)

Muzeul Național al Țăranului Român a organizat joi, 28 februarie 2019, de la ora 18, la Clubul Țăranului, o întâlnire din seria Conferințelor de la Șosea (#15). Dr. Petre Mateicercetător și istoric în cadrul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România, și Dr. Cătălina Tesărcercetător și antropolog la Muzeul Național al Țăranului Român, au vorbit despre „Pieptănarii, în povești și în arhive”.

Mai jos, fotografii și înregistrarea audio și video a evenimentului.

Înregistrarea video a evenimentului:

Vezi lista cu toate clipurile »

Album foto pe Google Photos »

Album foto pe Facebook »

Înregistrarea audio a evenimentului »

Pe romii din Țăndărei i-au făcut celebri presa de scandal, Poliția Metropolitană, BBC-ul și Al Jazeera: trafic de copii, arme artizanale, fraudarea sistemelor sociale din Vest. În oraș li se spune ursari, pentru că ar fi umblat cu ursul. Ei înșiși își zic mai degrabă pieptănari, pentru că mai demult făceau piepteni. Care este istoria socială a romilor din Țăndărei, cu ce s-au ocupat în trecut, cum și când s-au stabilit în oraș, și cum ne poate ajuta trecutul să înțelegem practici sociale actuale?

Îmbinând perspective antropologice cu perspective istorice asupra formelor de mobilitate și a activităților economice practicate de romii pieptănari din SE României în secolul XX, prezentarea pune față în față mărturii personale cu documente de arhivă pentru a răspunde la întrebări de genul: Este nomadismul romilor o trăsătură culturală ori o opțiune economică? Exclude nomadismul istoric practicarea agriculturii într-o mai mare măsură decât au exclus reformele agrare? Vom concluziona cu întrebări generale despre cum citim arhivele și cum ascultăm poveștile oamenilor. Sau cum putem îmbina cercetarea antropologică cu cea istorică?

Pieptănarii, în povești și în arhive - Dr. Petre Matei și Dr. Cătălina Tesăr

Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu

Reguli pentru cei care lasă comentarii »

Puteți folosi Gravatar pentru a adăuga avatar (imagine comentarii).

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.